Óriási felfedezés: már a tünetek megjelenése előtt kimutatja a rákot az új módszer

GettyImages-1314466012
Olvasási idő kb. 5 perc

Sokan rettegünk a daganatos betegségektől, ennek ellenére még mindig túl kevesen vannak azok, akik rendszeresen járnak egészségügyi és rákszűrésekre. Pedig ennek hatalmas, sőt életbe vágó jelentősége van, hiszen a korai felismerés akár teljes gyógyulást is hozhat. A legújabb módszerek még több lehetőséget adnak számunkra.

Egy új DNS-teszt 18 különböző korai stádiumú ráktípust képes kimutatni. A módszert kifejlesztő amerikai tudósok elmondták, hogy ez az olyan daganatos betegségeket is felismeri, ahol még nincsenek tünetek.

Már lehetséges a rák korai felismerése

Ez a teszt a szűrővizsgálatok új generációját indíthatja be a rák korai felismerésére, ami hatalmas eredmény, hiszen a betegség világszerte a második leggyakoribb halálok. A BMJ Oncology angol orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az új módszer segíthet feltárni a rákos megbetegedések számos nem specifikus, vagyis semmilyen okhoz nem köthető különbségeit is. Idetartoznak például a daganatos betegségek férfiak és nők közötti eltérései és előfordulásai. Emellett a vizsgálat az összes szervet érintő rákos betegséget képes jelezni a vérplazmában lévő fehérjék alapján.

A plazmateszt képes kimutatni a korai stádiumú daganatokat
A plazmateszt képes kimutatni a korai stádiumú daganatokatkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

A kutatás során a tudósok 440 olyan személytől vettek vérplazmamintát, akiknél 18 különböző típusú rákbetegséget diagnosztizáltak kezelés előtt, valamint 44 egészséges véradótól. A vizsgálatok során 10 olyan fehérjét azonosítottak, amelyek különböztek a beteg és az egészséges emberek vérplazmájában. Szinte az összes fehérje alacsony szinten volt jelen, ami rámutat ezek fontosságára a korai stádiumú rák felismerésében.

A kutatók elismerik, hogy a tanulmány viszonylag kis mintamérettel rendelkezik, ami egyelőre korlátozza az eredmények szélesebb körű alkalmazhatóságát. Azonban azt állítják, hogy az új generációs fehérjealapú plazmateszt nagy érzékenységgel képes kimutatni különféle korai stádiumú daganatokat olyan betegeknél, akiknél nem jelentkeztek tünetek. Szerintük ez a teszt alkalmas arra, hogy kiterjedt szűrőeszközzé váljon, hiszen a jelenleg alkalmazott vizsgálatok elég költségesek, és nagy pontossággal főként csak az előrehaladott tumorokat mutatják ki.

Növekszik a rákos megbetegedések száma

A rosszindulatú daganat a második vezető halálok a világon, ezért lényeges a korai felismerése. Az esetek száma az elmúlt két évtizedben megduplázódott, melynek egyik oka az egészségtelen életmód. A WHO nemzetközi rákkutatási szervezetének (IARC) adatai szerint több mint 18 millió új esetet regisztráltak világszerte 2020-ban. A növekvő tendencia alapján ez a szám 2040-re elérheti a 29–37 millió főt. A nők körében világszinten a mellrák, a vastagbél-, tüdő-, méhnyak- és pajzsmirigyrák, míg a férfiak között a tüdő-, prosztata-, vastagbél-, gyomor- és májrák a leggyakoribb ráktípus.

Magyarország helyzete rossz európai viszonylatban, a rákos megbetegedések előfordulási gyakorisága és a halálos kimenetel aránya az uniós szint felett van. Ennek oka részben az, hogy még mindig nagyon alacsony a szűréseken részt vevők száma.

Még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra
Még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokragorodenkoff / Getty Images Hungary

Hazai fejlesztés hozhat áttörést egyes daganatos betegségek kezelésében

Nemzetközi szinten is új, ráksebészeti rendszert fejleszt a Kreatív-Fogklinika és a Semmelweis Egyetem konzorciuma. A kutatás-fejlesztési projekt célkitűzése egy, a sebészet több területén használható, nem látható és nem tapintható elváltozások megtalálását segítő rendszer kifejlesztése.

A 21. század orvostechnikai műszereinek palettáján több megbízható, csontos üregben és struktúrákon – mint a koponya vagy a gerinc – használható navigációs rendszer szerepel. Ezek a rendszerek egy-egy anatómiai struktúra pontos helyének azonosítását segítik. Egy merev falakkal rendelkező térségen belül a rögzített viszonyítási pontoknak köszönhetően a navigáció műszakilag megoldható, ám ez sajnos nem igaz a lágyszövetek és azok betegségei esetében. Most egy olyan navigációs rendszer kifejlesztésére kerül sor, amely a tervek szerint olyan sebészeti helyzetekben nyújt többletinformációt a sebésznek, mint az emlő vagy a máj sebészete, illetve amely műtét közben megfelelő információt adhat – azonnal és költséghatékony formában.

Ha érdekel, milyen étel csökkenti az egyik gyakori rákbetegséget, itt elolvashatod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek