A rák jele is lehet ez az éjszaka jelentkező tünet

GettyImages-1324369980
Olvasási idő kb. 3 perc

A reggeli ágynemű is árulkodó jele lehet annak, hogy rákos megbetegedéssel küzd a szervezetünk. Ugyanis a túlzott éjszaki izzadás kevésbé ismert korai tünete többféle daganatnak.

Reggelente nem árt szemügyre venni a lepedőnket és a párnánkat, ugyanis, ha hosszabb ideje azt tapasztaljuk, hogy éjszakánként a szokásosnál jobban és indokolatlanul verejtékezünk, tanácsos orvoshoz fordulni.

Az éjszakai izzadás is a rák egyik tünete

Nehéz lenne számon tartani, hogy a több mint 200 fajta ráknak milyen jellegzetes és ijesztő tünetei lehetnek, mégsem árt tisztában lenni a daganatra utaló jelekkel. Hiszen egyértelmű, hogy ha rákról van szó, annál jobb, minél korábban észleljük a figyelmeztető tüneteket. A rák korai stádiumban történő felismerése életeket menthet, ám ehhez tudnunk kell, mire figyeljünk. A jelek ugyanis lehetnek olyan általános panaszok, mint például a fogyás és a fáradtság, de az egyéb gyakori figyelmeztető jelek közé tartozik a csomók megjelenése, a megmagyarázhatatlan vérzés vagy a hosszú távú puffadás.

Más egyéb betegségre utaló tünetei is lehetnek a ráknak
Más egyéb betegségre utaló tünetei is lehetnek a ráknakLiubomyr Vorona / Getty Images Hungary

A szakértők azt javasolják, hogy reggel nem árt, ha ellenőrizzük az ágyneműnket is, hogy megtudjuk, nem izzadunk-e túlságosan alvás közben. Ha igen, akkor a lepedőn és párnán valószínűleg észre fogjuk venni.

Az orvosok szerint ugyanis a rákos betegek izzadásának egyik leggyakoribb oka a fertőzés, ami magas testhőmérsékletet okozhat, amitől a test izzadni fog.

Különösen figyelemre méltó, hogy egyes ráktípusok a szokásosnál nagyobb mértékű izzadást is kiválthatnak. Ide tartozik a non-Hodgkin-limfóma, a Hodgkin-limfóma, a karcinoid daganatok, a leukémia, a mesothelioma, a csont-, prosztata- és veserák, a csírasejtes daganatok, valamint az előrehaladott medulláris pajzsmirigyrák.

Nem árt, ha reggel az ágyneműnket is ellenőrizzük
Nem árt, ha reggel az ágyneműnket is ellenőrizzükHalyna Romaniv / Getty Images Hungary

Van, amikor normális az alvás közbeni verejtékezés

Az orvosok azonban hangsúlyozzák: az izzadás nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek rákja van, ám ha azt tapasztaljuk, hogy az éjszakai verejtékezésünk eltér a normálistól, fontos, hogy felkeressünk a panaszunkkal egy orvost.

Az éjszakai izzadás nem feltétlenül a rák jele
Az éjszakai izzadás nem feltétlenül a rák jelePeter Dazeley / Getty Images Hungary

A legtöbb ember izzad éjszaka, ha túl vastag ágyneműt vagy pizsamát használ, vagy ha túlságosan meleg van a szobában. De ha rendszeresen elázott ágyneműben ébredünk, ne hunyjunk szemet a jelenség fölött. Túlzott éjszakai izzadásról akkor beszélünk, amikor valaki annyira izzad, hogy a hálóruhája és az ágyneműje rendszeresen átázik, annak ellenére, hogy az ágynemű és az öltözet ezt nem indokolja, és nincs is meleg a szobában.

Bár az étkezés csak az egyik kockázati tényezője lehet a ráknak, egyes kutatások nyilvánvaló összefüggést mutatnak az étrend és a daganatos megbetegedés között. Erről ide kattintva olvashatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek