Csökken egy rettegett ráktípus kockázata ettől az étrendtől

GettyImages-1438016630
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy friss kutatás igazolta, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend csökkentheti a tüdőrák kockázatát. Kiderült az is, nem elég csupán a zsírt csökkenteni a rák elkerülése érdekében. Az sem mindegy, milyen típusú zsírt eszünk.

Bár a rák kialakulásához az esetek többségében az étkezésnél kockázatosabb szokások vezetnek, az új kutatások bizonyos esetekben mégis összefüggést mutatnak az étrend és a daganatos megbetegedés között.

Nem minden zsír ártalmas 

Az alacsony zsírtartalmú diéták a '80-as és a '90-es években értek el népszerűségük csúcsára. A sikerhez azok az új kutatások is hozzájárultak, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az olyan jó zsírok, mint például az olívaolaj vagy az avokádó általános egészségmegőrző szerepére. A táplálkozástudomány ennek eredményeképpen felhagyott azzal az elmélettel, hogy minden zsír rossz, sokkal inkább azt hangsúlyozták, hogy a telített helyett zsírok helyett egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat fogyasszanak az emberek.

A zsírok sem egyformák, vannak, amelyek segítenek a rák megelőzésében, míg mások épp a rettegett betegség kialakulásához járulnak hozzá
A zsírok sem egyformák, vannak, amelyek segítenek a rák megelőzésében, míg mások épp a rettegett betegség kialakulásához járulnak hozzámikroman6 / Getty Images Hungary

Ennek ismerete nem csupán azoknak lehet hasznos, akik szeretnének néhány pluszkilótól megszabadulni.

Vannak ugyanis olyan esetek, amikor az alacsony zsírtartalmú diéta indokolt, sőt talán védelmet is nyújt az olyan betegségek ellen, mint a mellrák.

Egy új kutatás eredményéből az is kiderült, hogy nem a mellrák az egyetlen olyan daganattípus, amely az étrend módosításával megelőzhető. A kínai kutatók nemrég annak jártak utána, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend csökkentheti-e a tüdőrák kockázatát. Vizsgálatukhoz csaknem száz 65 éven felüli résztvevő prosztata-, tüdő-, vastag-, végbél- és petefészekrák-szűrése során készült leleteit használtak fel. A résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak soha rákot. A vizsgálatba bevont személyek egészségi állapotát átlagosan nyolc év után követték nyomon, figyelemmel a rák előfordulására. 

A diétával elkerülhető a tüdőrák

Azoknál, akik betartották a diéta szabályait, kisebb eséllyel alakult ki tüdőrák
Azoknál, akik betartották a diéta szabályait, kisebb eséllyel alakult ki tüdőrákpicture alliance / Getty Images Hungary

A megfigyelések szerint azoknál volt a legalacsonyabb a tüdőrák kockázata, akik a legjobban betartották az alacsony zsírtartalmú diétára vonatkozó szabályokat. Ez azt jelenti, hogy az étrendnek mindössze 30 százaléka lehetett zsír. Nem meglepő, hogy azoknál, akik dohányoztak, nagyobb valószínűséggel alakult ki tüdőrák, ám ez a csoport is élvezte a zsírszegény diéta egészségmegőrző előnyeit.

Nem mindegy, milyen zsírt fogyasztunk

A zsírszegény diéta egészségmegőrző szerepét az is befolyásolta, hogy a vizsgálatban résztvevők milyen típusú zsírt fogyasztottak. Azoknál, akik több telített zsírt ettek meg, nagyobb valószínűséggel alakultak ki tüdőrák, mint azoknál, akiknek az étrendje egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmazott. 

Az avokádóban és az olívaolajban lévő jó zsírok segítenek az egészségmegőrzésben
Az avokádóban és az olívaolajban lévő jó zsírok segítenek az egészségmegőrzésbenollo / Getty Images Hungary

A dohányzás káros hatásait nem enyhíti a diéta

A kutatást végző orvosok a vizsgálat eredményeit összegző tanulmányukban hangsúlyozták: azok az emberek, akik szeretnék csökkenteni a tüdőrák kockázatát, ne hagyatkozzanak pusztán az alacsony zsírtartalmú étrendre a védelem érdekében. A dohányosok esetében annak kell lennie az első lépésnek, hogy a dohányzást abbahagyják, hiszen ez a világ legveszélyesebb rákbetegségének legnagyobb kockázati tényezője. 

Kutatások igazolják, hogy a gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a kiskertekben rejlik. Megfelelő élelmiszerek fogyasztásával ugyanis leküzdhető a gyulladás. Ha szeretnéd tudni, milyen zöldségek és gyümölcsök segíthetnek a gyulladás leküzdésében, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek