Fontos forrása az ómega-3 zsírsavaknak, ám veszélyeket is rejthet ez a népszerű konzervétel

GettyImages-1330339657
Vermes Nikolett

Az egyik legegészségesebbnek tartott étel akár higanymérgezést is okozhat. Egyetlen aranyszabályt kell betartani ahhoz, hogy valóban kedvezően hasson a szervezetre, és ne idézzen elő egészségügyi károsodásokat.

Legalább egy tonhalkonzerv biztosan ott áll a kamrában vagy a konyhai szekrény leghátsó pontján, mondván, sokáig eláll, olcsó és egészséges, miért ne tartanánk belőle otthon? A tonhalreceptek száma is szépen növekedett az elmúlt években, legyen szó fogyókúrás vagy tápláló fogásokról. Népszerűségének okát tápértéktartalmának köszönheti. A fehérjében és ómega-3 zsírsavakban gazdag, de alacsony kalóriatartalmú halat sportoló ismerőseim is előszeretettel fogyasztják. Mégis mi baj lehet ezzel az étellel? Túl szép lenne, hogy létezik egy önmagában tökéletes konzerv.

Fogyaszt és támogatja az immunrendszert 

Összességében valóban a konzerves ételek királyának minősül a fenti előnyei miatt, azonban nem mindegy, hogy olajban vagy vízben tartósított halról beszélünk. A vízzel csomagolt tonhalnak magasabb az ómega-3 zsírsav tartalma, amely különösen fontos az agy és a szem egészsége szempontjából, ezenkívül a tonhal számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük a D-vitamint, szelént és a jódot, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez. Mégis a fehérjetartalma miatt fogyasztják a legtöbben. Aki például fogyni szeretne, és húsok helyett tonhalat választ, hatékonyabbá teheti teste formálását. Az amerikai dietetikusok javaslata szerint pedig heti 227 gramm (közel két darab konzerv) tonhal segít megőrizni az elért formát. De csakis a mértékletesség elve szerint. Ugyanis a túlzásba vitt tonhalfogyasztás komoly egészségügyi gondokat okozhat.

A tonhalsaláta kedvelt fogyókúrás étel
A tonhalsaláta kedvelt fogyókúrás ételGettyImages

A tonhal egészségügyi károsodáshoz vezethet

Ilyen a központi idegrendszer károsodása, amelyet az étel higany- vagy nehézfémtartalma okoz. Ezek az anyagok egyre magasabb számban jelennek meg a halakban a vízszennyezés miatt. Alapvetően a tonhalak testében nagyobb százalékban található higany, mint más halfajták, például a lazac vagy a tilápia esetében. Ez különösen a nagy szemű és a hosszú úszójú tonhalakra igaz, hiszen életük során számos, a nyílt vízbe került szennyező anyag kerül a szervezetünkbe. Ezáltal

a naponta kilószámra fogyasztott tonhal higanymérgezéshez is vezethet.

Persze ez nem volt mindig így, a szomorú tény a környezetszennyezés rovására írható. Vagyis, aki nem tud ellenállni az egyébként egészséges tonhalalapú fogásoknak, az egészségével játszik. Tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik a javasolt mennyiségnél több tonhalkonzervet esznek, fáradékonyabbak lesznek. Ennél is fontosabb megállapítás, hogy a gyerekre különösen veszélyes lehet ez az élelmiszer.

A gyermekek esetében fokozott óvatosság szükséges

A tonhalban lévő higany egy felnőtt esetében legfeljebb kismértékű idegrendszeri károsodást képes okozni, azonban egy fejlődő szervezet számára komoly neurológiai gondokat idézhet elő. A két éven aluli gyermekek számára egyáltalán nem javasolt a tonhal fogyasztása.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság szerint pedig a 2–10 éves gyermekek hetente legfeljebb 28 gramm (közel negyed konzervnek felel meg) tonhalat ehetnek.

Ennél fiatalabb korú gyerekek esetében érdemes kerülni a tonhalat, majd a második életév betöltése után lehet fokozatos hozzászoktatni a kicsik szervezetét ehhez a konzervhez. A tonhal tehát kellő mennyiségben egészséges tápláléknak számít, de nagy mennyiségben méreg is lehet. Mindent összevetve, heti két adag tonhal hozzájárul az egészségmegőrzéshez, az optimális testsúly megőrzéséhez, és az agyra is jó hatással van, azonban az ajánlott mennyiséget nem szabad meghaladni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra