Tényleg lehetsz allergiás a testmozgásra

Olvasási idő kb. 3 perc

Egy rövid tornától is émelyegni kezdesz? Néhány percet töltesz a futópadon és úgy érzed, mindjárt véged? Lehet, hogy nem képzelődsz, hanem egy ritka betegségben, terhelés kiváltotta anafilaxiában szenvedsz.

Nem kamu, tényleg lehetsz allergiás a testmozgásra – magyarázza dr. Andrew Murphy allergiás betegekkel foglalkozó pennsylvaniai szakorvos, akit a Live Science szólaltatott meg –, bár ebben az esetben nem a szó szoros értelmében vett allergiáról beszélünk. A hagyományos allergia egy külső anyag (pollen, állati szőrök, élelmiszerek, stb.) kiváltotta túlzott immunreakció, itt viszont a testmozgással járó fizikai megterhelés okozza a tüneteket.

Az anafilaxia ritka, de súlyos betegség

A terhelés indukálta anafilaxia igen ritka betegség, de súlyos tünetekkel jár: csalánkiütést, ájulást, hányást és légzési nehézséget okozhat edzés közben, és a tünetek akár négy órán át is eltarthatnak. A szakemberek nem tudják pontosan, miért váltja ki a testmozgás ezt a reakciót, csupán elméletek születtek: egy 2010-es kutatás szerzői például úgy gondolják, az edzés során termelődött endorfin hisztamint és más gyulladást okozó anyagokat szabadít fel, melyek a klasszikus allergiás reakció esetében is felszabadulnak. Leggyakrabban a futás, a kocogás vagy a biciklizés okozza a problémát, de más megerőltető tevékenységek, például tánc, síelés, röplabda, de akár a kertészkedés is kiválthat anafilaxiás reakciót.

Akár négy órán át is tarthatnak a tünetek.
Akár négy órán át is tarthatnak a tünetek.Love portrait and love the world / Getty Images Hungary

Olykor nem maga a fizikai terhelés váltja ki az anafilaxiás sokkot, hanem csupán felerősíti bizonyos anyagok hatását, melyek normál esetben nem okoznának allergiás reakciót – ezek közé tartozik az alkohol, a gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, illetve különböző élelmiszerek (például zöldségek) is. Testmozgás közben ugyanis a szívritmus felgyorsul, és a vér sokkal gyorsabban áramlik a szerveken keresztül, így a szervezetbe jutott táplálékdarabkák vagy más anyagok nagyobb mennyiségben jutnak a gyomorba, mint normál esetben, és előfordulhat, hogy míg a szokásos mennyiségben nem, így már bizony allergiás reakciót váltanak ki.

Megfelelő edzéstervvel megelőzhető

A statisztikák szerint a nyugati világban élők mintegy 2 százaléka szenved anafilaxiától, és nekik is mindössze 5-10 százalékuk tartozik a megterhelés kiváltotta anafilaxiások közé. A fentebb vázolt, allergénfelerősítéses eset még ritkább, csupán a terhelés indukálta anafilaxiás esetek egyharmadában-felében fordul elő. Ebben az esetben a megelőzés a legkönnyebb módszer az anafilaxiás sokk elkerülésére: edzés előtt négy órával semmilyen táplálékot vagy gyógyszert nem szabad enni/bevenni, sőt a legjobb, ha az erre érzékenyek teljesen elkerülik azokat az élelmiszereket, amelyekről tudják, hogy ilyen hatást válthatnak ki.

Azoknál, akiknél maga a fizikai megterhelés okozza a problémát, már nem ennyire egyszerű a megoldás. Nekik érdemes orvosi segítséggel olyan edzésprogramot összeállítani, amely nem terheli meg túlzottan a szervezetet, a szükséges védelmi zónán belül marad. Minden páciens esete más: van, aki simán elbiciklizik órákat különösebb gond nélkül, másoknak egy kisebb megterhelés is problémát jelent, ezért érdemes személyre szabott és alapos konzultáció alapján kidolgozott edzéstervet használni, és azt mindig betartani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek