Ha például valaki egyszerre túl sok fehérjét fogyaszt, akkor azt a gyomra csak nehezen tudja megemészteni. A szervezet emiatt a szokásosnál több és bűzösebb gázt termel. A kellemetlenségek elkerülése érdekében jobb, ha edzés után egy kevésbé fehérjedús nassolnivalóból, például mandulából, joghurtból vagy tojásból nyerünk újra energiát.
Sőt az is megeshet, hogy a kellemetlen szagok ellen sem a zuhanyzás, sem a dezodor nem hat. Ilyenkor a hiba nem önmagunkban, hanem az elfogyasztott ételben keresendő.
Nézzük, melyek azok az ételek, amelyeket egy randevú vagy egy fontos megbeszélés előtt érdemesebb a napi menüből kihagyni.
Brokkoli, káposzta és karfiol
Vannak, akiknél a kellemetlen testszagot az olyan kéntartalmú élelmiszerek okozzák, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol. Függetlenül attól, hogy nyersen vagy főve fogyasztják, a szervezet ugyanúgy bontja le. Az emésztés közben felszabaduló kén a záptojás szagához lesz hasonló, amely eljut a verejtékmirigyekhez, és csípős, kellemetlen szagú izzadság formájában jelentkezik.
Hal
A halszagszindróma, más néven trimetilaminuria egy olyan genetikai, anyagcserét érintő öröklődő megbetegedés, melyben a világon dokumentáltan csak pár száz ember szenved.
A halszagszindrómában szenvedő emberek nem tudják lebontani a halszagú vegyületet, a trimetil-amint.
Ezért, amikor bizonyos ételeket, például tojást, halat vagy zöldséget kell a szervezetüknek megemészteni, halszagot árasztanak, amely vizelettel, lehelettel, verejtékkel és spermával távozik.
Ennek a betegségnek nincs gyógymódja, de a kezelési lehetőségek közé tartozik a trimetil-aminban gazdag élelmiszerek kiiktatása az étrendből, valamint speciális szappanok használata.
Alkohol
Aki volt már másnapos, nem véletlenül érezte úgy, hogy az előző nap elfogyasztott alkohol illata még a pórusaiból is szivárog. A véráramba került alkohol, mielőtt elhagyná a szervezetet, valóban kiszivárog a pórusokon és a verejtékmirigyeken keresztül, ez pedig szúrós és igen kellemetlen szagokkal jár együtt.
Másnaposság esetén a nem kívánt szagoktól úgy szabadulhatunk meg a legkönnyebben, ha minél több vizet iszunk, hogy hígítsuk a vérben az alkoholkoncentrációt.
Spárga
A spárga elsősorban a vizeletet teszi bűzössé, miután a benne lévő merkaptán kénvegyület lebomlik az emésztőrendszerben. Ritkának számít, de vannak olyan emberek, akiknek a vizelet szagát egyáltalán nem befolyásolja a spárga. Ennek az az oka, hogy az ő szervezetükben nincs a merkaptán lebontásához szükséges enzim.
Cékla
Ne csodálkozzon senki azon, ha céklafogyasztás után halszagot áraszt, ugyanis a zöldség magas metiltartalma miatt az emésztés során a halszagszindrómát is okozó trimetil-aminnak nevezett kémiai vegyület szabadul fel. Ez a bőrön keresztül távozik a szervezetből.
Rágógumi
A rágógumitól azt várnánk, hogy megszabadítson bennünket a kellemetlen szagoktól, nem pedig azt, hogy súlyosbítsa azokat. Nem árt tudni, hogy a rágógumi növeli a lenyelt levegő mennyiségét, ami gázfelhalmozódást okoz a gyomorban, amitől előbb vagy utóbb célszerű megszabadulni…
Kávé
A koffein stimulálja a központi idegrendszert, és egyben aktiválja a verejtékmirigyeket. A kávé emellett erősen savas, ami azonnal szájszárazsághoz vezet. Nyál hiányában pedig könnyebben és gyorsabban elszaporodnak a kénvegyületekből táplálkozó és rossz leheletet okozó baktériumok.
Cukrozott ételek
A magas cukortartalmú ételek nemcsak a hormonokat zavarhatják meg, hanem az anyagcserét is, és akár még kellemetlen, sokszor már-már büdös szagot is áraszthatunk miattuk.
A túlcukrozott élelmiszerekben lévő kémiai vegyületeknek magas a glikémiás indexe, ami összezavarja a vér kémiai összetételét. Ezek az új vegyületek összekeverednek a bőrön lévő baktériumokkal, és ezáltal kellemetlen szagot okoznak.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés