Ez a vitamin lassítja az öregedést, és még pénzbe sem kerül

GettyImages-875035388

Ha veled is megtörtént már, hogy azt érezted, az otthonod foglya lettél, nincs kedved megmozdulni sem, minden erőd elveszett, a hangulatod pedig másokat is lelombozna, akkor feltehetően N-vitamin-hiányban szenvedsz. Ez a „szer” csodálatos hatással van az egészségünkre, bármikor rendelkezésünkre áll, gyógyít, és még pénzbe sem kerül.

Az N-vitamin, ellentétben más, a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyülettel, nem egy patikában vagy drogériában beszerezhető, pirula, csepp vagy vízben oldódó por formájában beszedhető immunerősítő, hanem egy álvitamin, ami segíthet az idegek megnyugtatásában. Forrása a természet, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt született meg az N-vitamin elnevezés is, utalva arra, hogy hatását a természetben való időtöltés révén fejti ki.

Nincs más megoldás, meg kell mozdulni

Az N-vitaminra nagyobb szükségünk van, mint gondolnánk. A természet egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt született meg az „N-vitamin” kifejezés, amely nem egy valódi vitamint, hanem a természetben való időtöltést jelenti. Erre ugyanis mind testileg, mind pedig lelkileg nagyobb szüksége van az embereknek, mint sokan gondolnák. 

A természet közelsége olyan hatással van ránk, mintha vitaminnal töltenénk fel a kimerült szervezetünket
A természet közelsége olyan hatással van ránk, mintha vitaminnal töltenénk fel a kimerült szervezetünketAleksandarNakic / Getty Images Hungary

Ha az N-vitamin – melynek neve a nature szóból származik –, vagyis a természet vényköteles lenne, a recepten biztosan az állna: Tölts több időt a szabadban, a természetben! Sokan megtapasztalhatták már, hogy amikor kedvetlennek, szomorúnak érzik magukat, a hangulatuk felvidításának biztos módja, ha erőt vesznek magukat, és bármennyire is nehezükre esik, de felállnak a kanapéról, és elmennek a hegyekbe, az erdőkbe vagy egy rétre, hogy friss levegőt szívjanak.

Ez a vitamin megnyugtatja a testet és a lelket

Elmélázni egy falevélen, az arcunkon érezni a friss havat vagy a napsugár melegét, látni a vízen visszatükröződő vagy a hegyoldal mögött eltűnő napot, sokszor felér egy relaxációs gyakorlattal.

A természetben eltöltött idő a mentális egészségünkre is jó hatással van
A természetben eltöltött idő a mentális egészségünkre is jó hatással vanshapecharge / Getty Images Hungary

Olyan pozitív energiával tölt fel bennünket, amitől hosszabb-rövidebb időre lendületesnek, könnyebbnek érezzük magunkat, és a lelkünkbe is béke költözik.

A természetben való tartózkodás lelassítja és megnyugtatja a testünket és az elménket is. A fák, a sziklák, a víz, a vadon élő állatok és növények közelében eltöltött strukturálatlan, koncentrált idő jó módja annak, hogy egy jókora egészséges adag N-vitaminhoz jussunk. Ha időt szánunk rá, biztosan érezni fogjuk a különbséget, és újra és újra vissza akarunk majd menni, hogy feltöltsük vele magunkat.

A természet természetes fájdalomcsillapító

Nem csupán mítosz, hanem kutatások bizonyítják, hogy a természetben eltöltött időnek számos egészségügyi előnye van.
A természetben tett séták javítják a memóriát, és már egy 15 perces, kellemes tempóban megtett gyaloglástól is boldogabbnak érezhetjük magunkat.
A természet szó szerint gyógyíthat: egy tanulmány bebizonyította, hogy azok, akik több természetes fényhez jutottak, gyorsabban gyógyultak meg egy gerincműtétből, és állítólag kevesebb fájdalmat is éreztek. 

A szabadban eltöltött idő lassíthatja az öregedési folyamatokat
A szabadban eltöltött idő lassíthatja az öregedési folyamatokatTim Robberts / Getty Images Hungary

Szintén igazolt tény, hogy a szabadban eltöltött idő után az agyunk kipihentebb lesz, és sokkal jobban tudunk koncentrálni. A friss levegő még a fogyásban is segít, hiszen élvezetesebbé teszi az edzést. Sőt, az olyan szabadtéri gyakorlatok, mint például a túrázás, kifejezetten támogatja a súlyvesztést, miután a nagyobb magasságban eltöltött idő felgyorsíthatja az anyagcserét, és csökkentheti az étvágyat. 

A természetben továbbá javul a mentális egészségünk, a szervezetünk D-vitamin-ellátottsága, ezzel megelőzhetjük a rákot, a csontritkulást és a szívbetegségeket; de még akár az öregedési folyamatokat is lelassíthatjuk. 

Egyes kutatások bebizonyították, hogy az „N-vitamin” képes fokozni az immunrendszer ellenálló képességét, valamint jelentősen csökkenti a kortizol, vagyis az úgynevezett stresszhormon szintjét. Ez a fajta megnyugvás pedig összességében jótékony hatással van a vérnyomásra, az emésztésre, a hangulatra és az alvásra is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek