Manapság divatossá vált növényi alternatívákkal kiváltani, de sok előnye van annak, ha tejet, esetleg egyéb tejtermékeket fogyasztasz rendszeresen. Az Okostányér, az MDOSZ ajánlása szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket kellene beillesztenünk táplálkozásunkba: így juthat be szervezetünkbe segítségével fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin és ásványi anyag.
Tejcukor-érzékenység – azaz laktóz-intolerancia – esetén is van mód fogyasztására, hiszen a laktózmentes termékek már széles körben elérhetők:
a tejfehérje-érzékenyeket ugyanakkor kizárja állapotuk abból, hogy élvezhessék a finom ital nyújtotta előnyöket, nekik fontos is alternatív forrásból pótolniuk azokat a tápanyagokat, amelyeket állapotuk miatt nem vihetnek be szervezetükbe tej vagy tejtermékek által.
Sok előnye van, ne hagyd ki!
Tejet gyakorlatilag minden emlőstől nyerhetünk, de a gyakorlatban tehén, kecske, bivaly és juh tejét fogyasztjuk a legtöbbet. Az újszülöttek első tápláléka is tej – természetesen az anyatej, amelyet jól tolerál szervezetük a legtöbb esetben. Az állati eredetű tejeket fokozatosan, az esetleg allergiás reakciók megfigyelésével vezethetjük be a kicsik étrendjébe.
Talán nem gondolnád, de még a teljes tej is 87 százalékában vízből áll, de a fennmaradó 13 százalék sem csak zsír.
Fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin és ásványi anyagok alkotják azt. Mivel a tejelő teheneket általában vemhesen fejik, azt is érdemes tudni, hogy ösztrogén, progesztin, inzulin és növekedési hormon is lehet a tejükben. Lássuk, milyen öt előnnyel jár az, ha tejet iszol és tejtermékeket eszel!
A tej tele van tápanyagokkal
Egy pohárnyi teljes tehéntejben 146 kCal mellett van 8 gramm fehérje és 8 gramm zsír, valamint forrása az ital a kalciumnak, D-vitaminnak, B2- és B12-vitaminoknak, káliumnak, foszfornak és szelénnek is.
A-vitamin, tiamin, magnézium és cinktartalmáról sem szabad megfeledkezni, de ómega-3 zsírsavakat és linolénsavat is tartalmaz.
Kalóriatartalmát érdemes figyelembe venni, ha szívesen indítod a napod egy méretes bögrényi tejeskávéval, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a benne található sok hasznos anyag hogyan támogatja szervezeted működését.
A minőségi fehérje ideális forrása
Fehérje szükséges az optimális növekedéshez és fejlődéshez, valamint a sejtek regenerációjához és az immunrendszer optimális működéséhez is. A tej teljes értékű fehérjeforrásnak számít, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyek szükségesek a szervezet optimális működéséhez. A tehéntejben található fehérje nagy része kazein, a teljes fehérjetartalom mintegy 70-80 százaléka a tejsavó mellett.
A fehérjék izomépítésben betöltött szerepe jelentős:
a tejet rendszeresen fogyasztóknál az életkorral járó izomveszteség is alacsonyabb, mint azoknál, akik nem isszák nap mint nap.
Edzés után is érdemes tejet inni, ez segít az izmok regenerációjában.
A csontok egészségét is támogatja
A kalcium, foszfor, kálium, fehérje és a K2-vitamin az, ami csontjaink egészségét támogatja a tejben: ezek mind hozzájárulnak az egészséges csontozathoz. A csontritkulás elkerülésének érdekében is érdemes tejet inni, illetve a csonttörések egy részét is megelőzhetjük fogyasztásával.
Az elhízást is segít megelőzni
Több kutatás is összeköti a tejfogyasztás az elhízás megelőzésével: érdekes módon éppen a teljes tej esetében. 145 hároméves kisgyermek vizsgálata megerősítette, hogy aki magas zsírtartalmú tejet ivott közülük, az kevésbé volt hajlamos a gyermekkori elhízásra,
18 ezer középkorú és idősebb nő vizsgálata pedig a magasabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását kötötte össze a hízás előfordulásának kisebb mértékével.
Fehérjetartalma tovább fenntartja a teltségérzetet, míg linolénsav-tartalma a fogyás támogatója a zsírbontás révén. Egyes kutatások szerint a kalciumgazdag étrend az elhízás kisebb rizikójával jár együtt.
Sokféleképp felhasználhatod
Amellett, hogy megihatod és különböző tejtermékek formájában is fogyaszthatod, főzésnél is sokat segít. Zabkása, smoothie, leves is készülhet felhasználásával, de kávédhoz adva is élvezheted előnyeit.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés