A teát az örök élet italának is szokták nevezni. Szerte a világon fogyasztják, Japántól Kínán keresztül Indiáig, Oroszországon át Nagy-Britanniáig megannyi szertartás és rituálé övezi ezt az ikonikus italt. Kedvenc forró italunk elnevezése a tea őshazájából, Kínából ered, a déli részeken „te”-nek nevezték a fekete főzetet. Az oroszok viszont már Kína északi részéből vásárolták a tealeveleket, ahol már „tsa” volt a megnevezés, innen ered az orosz „csáj” szó.
Hozzánk, Magyarországra későn, az 1700-as években érkezett el a teázás szokása. Hosszú évtizedek óta tartja magát a filteres tea divatja, de egyre többen ismerkednek meg a hagyományos kínai, japán és indiai teák misztikus világával.
Koffein „tein” helyett
S még mielőtt eláruljuk a profi tea titkát, oszlassunk el egy tévhitet: a közvélekedéssel szemben nem létezik az úgynevezett „tein” nevű hatóanyag, a teában ugyanúgy koffein található, akár a kávéban. Azonban a camelia sinensis nevű növényből készült teáknak sokkal lassabb és teljesebb a felszívódása, mint a kávénak, a koffein élénkítő hatása ennek következtében a teában később és enyhébben jelentkezik, ám ami nagyon lényeges: tovább tart.
A camelia sinensisből készült tea nem egyezik a gyógynövényes herbateákkal, de a fekete tea ugyanúgy tartalmaz hatóanyagokat, antioxidáns-tartalma kimagasló, segít a zsír lebontásában, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és a kiválasztást. A fekete nedű az indiai ayurveda alaporvossága, a zöld tea pedig évezredek óta használatos szere a kínai tradicionális orvostudománynak. Utóbbi segíti a vércukor szabályozását, védi és regenerálja a májat, cukorbetegeknek javallott a fogyasztása. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, és mivel élénkíti az anyagcserét, a fogyáshoz is segítségül hívhatjuk.
Így főzd a teádat!
Először is, nem mindegy, milyen vízből főzünk teát. A haladók ásványvizet használnak teavíznek, amely jó minőségű, friss, megfelelő ásványianyag-tartalmú lágy víz. Ha csapvizet használunk, azt előzőleg szűrjük meg. A jó minőségű fekete, oolong (átmenet a fekete és a zöld tea között) vagy zöld tea leveleit öntsük, de ne forrázzuk le vízzel, s ne feledjük, egy-egy adag tealevél akár 5-7 leöntést is elbír. Nagyon fontos a teavíz hőmérséklete: általános szabály, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vizet használj a zöldebb, apró levelű teákhoz, magasabbat a sötétebb, vörös és fekete teákhoz. A tea fogyasztását a mesterek porceláncsészékből javasolják, amelyek szinte gyűszűnyi méretűek. Hiszen a jó teából mint gyógyitalból sokszor keveset isznak.
Akár többször is!
Amikor felforrott a víz, melegítsd elő teás eszközeidet, a kancsót és a csészét, majd töltsd ki a vizet! Utána ellenőrizd a víz hőmérsékletét, és ha az megfelelő, öntsd a levekre. Áztasd őket egy rövid ideig, ami 15-20 másodpercnél nem hosszabb. Ezek után annyiszor öntheted le vízzel a tealeveleidet, amennyiszer csak kedved diktálja! A teaszertartás egyben kiváló alkalom az elcsendesedésre és a befelé figyelésre. Használd ki ezeket a pillanatokat, hiszen a jó teával testedet és lelkedet is egyaránt táplálod, magadra figyelsz, s akár társasági eseménnyé is formálhatod a saját magad által folyamatosan tökéletesített teaszertartásod.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés