Tovább élsz, ha ez a napi menüd – az orvos szakértő legújabb tanácsai

GettyImages-1473675453
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy epidemiológus orvos, tudományos szakíró most összeállított egy egészségmegőrző napi menüt, melynek egyik alappillére a kellő polifenolbevitel. Az étrend-specialista saját táplálkozásában is ezeket a lépéseket követi, hogy védje szervezetét és tovább maradjon egészséges, és most megmutatta, miben is áll ez pontosan.

Tim Spector, a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé kitüntetett londoni professzor, a Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet vezető kutatója az egészséges táplálkozás egyik kulcsának a zöldségekben is nagy arányban megtalálható másodlagos anyagcsereterméket, a polifenolt tartja, ezért most nyilvánosságra hozott napi étrendjének is ez a növényi eredetű, antioxidáns hatású összetevő az alapja.

Tim szárazon pörkölt kávébabból készült feketével indítja egészséges napját, melyet zsíros joghurt követ. A joghurt ugyan lehet görög joghurt is, de minden esetben natúr: cukor és gyümölcsízesítés nélkül. Drága késztermékek helyett a specialista saját készítésű reggeli joghurtkeverék fogyasztására biztat, melybe ő maga kefirt kever, dióféléket és magas rosttartalmú friss gyümölcsöket, például málnát vagy áfonyát.

Dr. Tim Spector
Dr. Tim SpectorAnthony Devlin – PA Images / Getty Images Hungary

Ebédre egy szelet kovászos rozskenyérhez avokádót és extraszűz olívaolajat javasol, szintén magas polifenolértéke miatt, mely segíti az emésztést és az agyműködést, véd a szív- és a 2-es számú cukorbetegséggel szemben. Paprikával, paradicsommal és (nem ecetes) savanyú káposztával teszi olykor még változatosabbá és egészségesebbé déli étkezését. Ugyancsak a magas rosttartalom miatt, Tim babot is ad néha friss ebédjéhez.

Mintavacsorája sült karfiol, kefir és koriander kombinációjából került ki, de a szakértő legújabb tanácsa szerint bármilyen egyéb zöldség jótékony fűszerekkel megbolondított egyszerű és változatos fogásával sem nyúlhatunk mellé.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek