Éveket tölt a testedben, de nem tudod, miből és hogyan készül

GettyImages-637896268

Minden nő életének évtizedeken át része a menstruáció, amelynek ideje alatt preferenciától függően betétet vagy tampont, esetleg újra meg újra használható intimhigiéniás eszközöket használ – anélkül, hogy tudomása lenne arról, ezeket miből és hogyan állítják elő.

Ma, amikor a környezet testünkre gyakorolt hatásait egyre kritikusabb szemmel figyeljük, fontos lehet tudnunk azt is, mégis miből és hogyan állítják elő azokat a termékeket, amelyek vagy szorosan érintkeznek testünkkel, vagy éppen be is helyezzük őket abba. Adja magát, hogy egy nőt nagyon érdekelje, egy tampon vagy betét milyen körülmények közt készül, honnan kerül a drogériák polcaira. Neked van erről bármiféle elképzelésed? Ha nincs, érdemes tovább olvasnod: meglátogattuk ugyanis a Procter & Gamble csömöri gyárát, ahol intimbetéteket és tamponokat is gyártanak a hazai mellett a nemzetközi piacra. Beszámolónkból kiderül, hogy állítják elő ezeket a nélkülözhetetlen intimhigiéniai termékeket.

Hét évet menstruál egy nő életében: gondoltad volna?

Először azonban lássunk néhány tényt az átlagos menstruációval kapcsolatosan. A lányok 11 évesen találkoznak először átlagosan a jelenséggel, amely 55 éves korukig kíséri őket életükben, azaz több mint négy évtizeden át, hónapról hónapra életünk része a menzesz.

A havivérzés általában a második napon a legerősebb, összességében öt napig húzódik el, a folyamat során pedig 80 grammnyi folyadék távozik szervezetünkből.

Ahhoz képest, hogy tudjuk, milyen nagy jelentősége lehet annak, ha kimarad, akár terhesség, akár betegség okán, és hogy nagyon hosszan életünk része – összesen 2600 napot, azaz hét teljes évet menstruálunk végig átlagosan –, a mindennapokban még mindig tabutéma a menzesz.

Tampont vagy betétet minden nő kipróbál élete során, többfélét is
Tampont vagy betétet minden nő kipróbál élete során, többfélét isondacaracola photography / Getty Images Hungary

Ez több szempontból sincs jól. Egy teljesen természetes testi folyamatot tabusítunk, ami aztán hozzájárul többek közt ahhoz is, hogy a kiskamaszokat szégyennel tölti meg, amikor először szembesülnek vele – ez kiderül a Procter & Gamble kutatásából is. Boros Zsófia marketingigazgató elmondása szerint a lányok fele mondja magáról azt, hogy önbizalma legmélyebb pontjára kerül akkor, amikor megjön a menzesze. Rejtve marad így ugyanakkor sokak előtt a menstruációs szegénység húsba vágó témája is, amely Magyarországon is a mai napig komoly gondot okoz: minden ötödik magyar lányt érinti ez a jelenség. Azok, akik nem jutnak hozzá ezeken a napokon a megfelelő termékekhez, akár iskolából is kimaradhatnak vérzésük miatt.

Itthon a betét a piacvezető

Magyarországon a nők többsége intimbetétet használ menstruációja idején, 75-80 százalék ilyen termékeket vásárol, a tampont preferálók aránya 20 százalék körüli, az egyéb, alternatív eszközök – közte a mosható betét, az intimkehely vagy a menstruációs bugyi – részesedése ma még meglehetősen alacsony. A fiatal generáció mellett a környezet- és testtudatosabb érett nők is keresik már ezeket a termékeket, de

egyelőre még az eldobható eszközök a népszerűbbek hazánkban is.

Ilyeneket mindössze a huszadik század második fele óta érhetnek el a nők: Csömörön mind betétet, mind tampont gyártanak, az utóbbiból felhelyezéskönnyítő applikátorral ellátott változatot. A világ gyakorlatilag minden tájára – Kínába, Észak- és Latin-Amerikába, Óceániába, Ázsiába és Afrikába, valamint számos európai országba is – szállítják az itt gyártott darabokat, amelyek közt megtalálhatók már a legkorszerűbb, papírapplikátorral, kizárólag selyemből és gyapotból készített tamponok is. Ez itthon a jövő zenéje még, de lássuk, hogy készül Csömörön a tampon és a betét!

A csömöri gyár egyik gyártósora
A csömöri gyár egyik gyártósora

A tampont meg is mikrózzák

A tampon vattaszerű alapanyaga feltekercselve érkezik a gyártósor végére, ahol a gépek először körbeölelik egy fedőréteggel, majd formára vágják. A belsejébe kerülő anyag tetejét és alját is félkörívesen metszi el a gép: erre azért van szükség, hogy a tampon fejét később könnyebben meg tudják formázni.

A megvágott anyagba érkezik a madzag, amelynek segítségével a tampont el tudod távolítani: ezt a gép belevarrja az anyagba, majd a gyártósor formára nyomja, tamponszerűvé alakítja a félkész terméket.

Ezt követi a legmeglepőbb fázis: a tamponok hatalmas mikrohullámú sütőbe kerülnek, amely fertőtleníti és tömöríti azokat. Ez teszi lehetővé, hogy a tiszta, de nem steril anyag alkalmassá váljon a testeden belüli használatra. Ezt követően kerül applikátorba, majd csomagolásba minden egyes darab.

A gyártósoron külön technika figyeli a szennyeződésmentességet, és kifinomult fémdetektor vigyáz arra, hogy veszélyes anyag ne maradhasson a csomagokban. Műanyagot ugyanakkor a gyár magyar piacra szállított tamponjai jelenleg még tartalmaznak, akárcsak a betétek.

Márta László gyárigazgató vezeti be a szerzőt a tampongyártás mikéntjébe
Márta László gyárigazgató vezeti be a szerzőt a tampongyártás mikéntjébeProcter & Gamble

A betétgyártósorra tekercselve érkeznek a különböző pamutrétegek, amelyek egymáson felelnek azért, hogy száraznak érezhesd annak felületét. A következő rétegeket helyezi egymásra a sor:

  • a nedvességet elvezető, lukacsos szerkezetű fedőréteget,
  • az azt szétterítő másodlagos réteget,
  • a termék zselés anyagot is tartalmazó magját,
  • és a fehérnemű oldala felé néző záróréteget.

Ezeket a gyártósori gép formára vágja, majd összeragasztja vagy krimpeli, ezt követően pedig ismét körbevágja. A szárnyhajtogató berendezés munkája és a ragasztózás után a betétek is csomagolásba kerülnek, készen a használatra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra