Ökotudatos és újra divat: hogyan kell használni a mosható betétet és pelenkát?

GettyImages-1283102817

A környezetnek jót tesz, a pénztárcát is kíméli, és még további előnyei is vannak: a mosható pelenka mellett a mosható betét is egyre népszerűbb Magyarországon is.

Egyes számítások szerint legalább négyezer alkalommal kellhet pelenkát cserélned, mire kisbabádból szobatiszta totyogó lesz: a négyezer eldobható pelenka ára meglehetősen borsos, ám ez csak egy a szempontok sorában, amely sok anyukát és apukát arra késztet, hogy ne a drogériák polcairól válasszon heti egy csomag pelust, hanem inkább mosható változatot keressen.

Menstruációs eszközök terén is léteznek már szép számmal újrafelhasználható darabok:

a kelyhek mellett menstruációs bugyi és mosható betétek is várják azokat, akik örülnének annak, ha nem termelnek szemetet havi szinten.

Ez a pelenka már nem a régi mosható

A mosható pelenkákról sokaknak jut eszébe a régi idők öröksége: a tetrapelenkák, a gumibugyik, ám a mai, modern mosható változatok már egész mások. Léteznek különböző anyagból – például vízzáró PUL-ból vagy gyapjúból – készített pelenkakülsők, illetve azokban használható nedvszívó pelenkabelsők, All-In-One pelenkák, melyek a külsőt és a belsőt kombinálják egybevarrt vagy szétpatentolható formában, illetve zsebes megoldások, melyek esetében a külsőben kialakított zsebbe tehetünk betétet. 

Vásárolhatunk egyméretes vagy állítható változatokat, a minták tárháza pedig gyakorlatilag végtelen.

Azok, akik belevágtak a mosizásba, úgy gondolják, igazi gyűjtőszenvedély is kialakulhat – nemhiába szól a mosis közösség jelmondata a következőképp: „Nincs szemét, csak szép fenék.”

A mosható pelenka szép és környezettudatos is
A mosható pelenka szép és környezettudatos isdimarik / Getty Images Hungary

A mosizásnak nagyon sok előnye van

Számos előnnyel jár, ha valaki belevág a dologba. Az említett 4000 pelenka helyett pár tucattal meg lehet úszni a teljes pelenkás időszakot, ami akár százezres nagyságrendű megtakarítást is jelenthet – a 4000 pedig egy optimista számítás, ennél sokkal többre is lehet szükségünk. Van, akit már a pénztárcánál megfognak az érvek, de akadnak még előnyök:

  • Környezetbarát megoldás: rengeteg eldobott pelenkát spórolunk meg, még ha a mosási költséget bele is kalkuláljuk az egyenletbe, 40 százalékkal jobb a környezetnek, ha mosizunk.
  • Természetes anyagok érintkeznek a baba bőrével: kender, bambusz vagy pamut, és a külsők terén is népszerű a gyapjú.
  • Anatómiailag ideális: az enyhe csípőficamot képes rendezni a nagyobb terpeszt biztosító mosható pelenka.
  • Gyorsabb szobatisztaság: mivel a mosis babák jobba érzik a nedvességet, fél évvel hamarabb szobatisztulnak átlagosan, mint az eldobható pelenkát viselők.

Mosipelus a gyakorlatban

Noémi mindkét gyermekével mosható pelenkát használt – saját maga pedig mosható melltartóbetétet és intimkehely mellett mosható tisztasági betétet.

A fő szempontom a környezet kímélete mellett a gyerekek bőrének minél kisebb terhelése volt mindenféle kemikáliákkal. Amíg a naggyal az elején nem mosiztunk, addig sem kentem sokat a popsiját, de így szinte teljesen szükségtelenné vált.

Sosem a spórolásról szólt nálunk a dolog. A kezdésnél persze ez is egy szempont volt, aztán az ember elveszik a kínálatban, típusokban, mintákban: én eljutottam oda, hogy megtaláltam a számomra legjobban kezelhető és gyermekeinkre legjobban illő fazont, és abból építettem készletet.

A második gyereknél igyekeztem minimálkészletet tartani, ez nagyjából 12 külsőt és 2-3-szor ennyi betétet jelentett nálunk. A készletet, miután a gyerekeim szobatisztultak, eladtam. Így amellett, hogy nem költöttünk havonta pelusra, nem terheltük a szeméttel a földet, még a pelusok árának egy része is visszajött” – mondja Noémi, aki szerint egyáltalán nem nehézség még utazáskor sem a mosható pelenka kezelése. Abszolút nem jelentett nehézséget az utazások során sem a használata. A mosipelushoz vannak peluszsákok különböző méretekben, ezekbe csak bedobtam a koszos pelust, majdotthon öblítettem. Többnapos utazáskor, ha volt rá lehetőség, ott helyben kiöblítettem.

Higiénikusan kezelhető

Sokakban merülnek fel higiéniai aggályok a mosható pelenkák mosásával kapcsolatosan: mint arra Noémi rámutatott, baleset eldobható pelenka mellett bármikor előfordulhat, a kakis ruhát azonban mindenki kimossa – a mosipelussal ugyanennyit kell tenni.

A pelusokat én 2-3 naponta mostam 60 fokon, addigra összegyűlt egy adagnyi. Kiöblítés után zárható dobozban tároltam mosásig. Nem jelentett többletmunkát” – mondja.

Két gyermekével mosizott Rióka is: a szépség és a környezet kímélete voltak szempontjai: mivel azt mondja,

igazi függővé vált, sokat nem spórolt a dolgon, de a Föld biztosan hálás azért, hogy nem terhelte annyira az eldobhatós változattal.

Utazások esetében volt csak, hogy eldobhatóra váltott a praktikum jegyében. Számára szintén nem volt gond az, hogy ezt a pelenkát mosni is kell.

„A mai világban teljesen higiénikusan lehet ezeket kezelni. Foltmentes volt minden pelusunk. Bármikor bemutatózni tudtam velük, és léteznek természetes fertőtlenítési módszerek is” – mondta el.

Van olyan is, aki maga varrja

Katalinnak, aki már harmadik gyermekével mosizik, volt még egy szempontja: férje azt mondta, ő is meg tudná varrni a pelusokat, így fiai saját tervezésű pelenkákban lehettek. Számára nagyon fontos eleme volt a döntésnek az is, hogy így tudja, mi érintkezik a gyerek testével, és mi kerül aztán esetleg a szemétbe.

Az eldobható pelenka nem bomlik le, csak ötszáz év alatt, ráadásul addig is veszélyes hulladéknak minősül, hiszen vizelet és széklet van benne, ami fertőző is lehet.

Ezt mások a sima kukába dobják: ez számomra felfoghatatlan. Ráadásul elképesztő mennyiségű ismeretlen kemikália van benne, ami egész nap érintkezik a baba bőrével, ezen túl nagyon drága.

Pelenkázási szokásoktól függően minden gyermekre fél-egymillió forint közötti összeg megy el, míg szobatiszta nem lesz. Ezt szintén nehezen veszi be a gyomrom. Így döntöttem emellett” – mondta. 

Katalin szerint tévhit az is, hogy sokat kell foglalkozni a moshatóval: azt mondja, az ember leveszi a gyerekről, a székletet a WC-be dobja, ha van benne, elöblíti, és utána ecetes vízben 1-2 napig várhat a pelus a következő mosásra, ez pelenkázásonként legrosszabb esetben sem több két perc extra teendőnél. 

De hát persze ez pisi és kaki, lehet undorodni, de ez az élettel és a gyerekekkel jár. Ennyi elviselhető annak érdekében, hogy ne szemeteljem tele az egész világot nem lebomló, veszélyes hulladékkal. Gyerekenként egy hatalmas nappali megtölthető koszos pelenkával, ha az ember eldobhatót használt. Ha mindenki eldobhatót vesz, akkor igazából többvárosnyi nem lebomló veszélyes hulladékunk van székletből… ez elképesztő” – vélekedik. Számításai szerint több millió forintot takarított meg azzal, hogy nem vett eldobható pelenkát gyerekeinek – a moshatók beszerzése és varrási költségei 100 ezer forint körül állnak meg esetükben.

A mosható betét sokban hasonlít a pelenkára
A mosható betét sokban hasonlít a pelenkáraTanja Ivanova / Getty Images Hungary

A mosható betét sem más

Ha valaki gyermekével megtapasztalta, hogy mosizni nem olyan bonyolult, sokszor saját maga is mosható betétre vált: egyesek azért, mert ódzkodnak attól, hogy tampont helyezzenek testükbe, mások azért, mert nem akarnak szintetikus anyagokkal érintkezni több napon, vagy tisztasági betét esetében több hétig is akár. Használatban nem is nagyon más egy mosható betét, mint egy mosható pelenka – ugyanúgy érdemes használat után átöblíteni, majd később alaposan mosni.

Jellemző, hogy aki mosipelust használ, előbb-utóbb elcsábul, és a mosható betéteket is kipróbálja: Noémi és Rióka is így tettek. Rióka azt mondja, a sima egészségügyi betét nagyon kényelmetlen, izzadós és tocsogós érzést jelentett számára, ami a moshatóval teljesen elmúlt. Eldobható egészségügyi betétet már nem használ: a moshatót néha tamponnal kombinálja, ha a munkája közben nem tudja megoldani a kulturált cserét. Mindössze öt intimbetéte van, amelyek már nagyon hosszú évek óta szolgálják – ezekre mindössze 12-13 ezer forintot költött. Ő azt mondja, a mosható betét foltmentesre tisztítható, nincs benne tehát semmi taszító használat után sem.

A mosható betétek vagy akár kehely napközben tárolása sem ördöngösség Noémi szerint: ő a betétekhez egy PUL-zsákot tart magánál, a kelyhet pedig tapasztalata szerint, ha már ismeri az ember testét és menstruációját, nem is kell napközben cserélni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra