Superfoodnak, vagyis szuperélelmiszernek az olyan nem mesterséges úton előállított, hanem természetes, adalékmentes élelmiszereket nevezzük, amelyek fontos tápanyagtartalmukkal jótékonyan hatnak egészségünkre. A szuperélelmiszerek általában rostokban, vitaminokban és ásványokban gazdag ételek, amelyeknek még magas antioxidáns-tartalmuk is növeli egészségmegőrző tulajdonságaikat.
Ha tehát szuperegészséges szuperemberek szeretnénk lenni egy szuper világban, de legalábbis a táplálkozás szintjén minden tőlünk telhetőt megtenni egészségünk megóvásáért, akkor érdemes napi étrendünket szuperélelmiszerekkel változatossá és tartalmasságuk mellett egészségessé is tenni.
Ennyiféle superfood közül választhatunk
Szuperélelmiszereket találunk a magvak és diófélék, a bogyós gyümölcsök, a babok és hüvelyesek, a gabonafélék között, és ilyenek az algák is… A gabonafélék közül superfood címre jogosultak a köles, a quinoa és a bulgur.
Mi is az a bulgur?
A bulgur, noha „törökrizs” fedőnéven is ismert, valójában nem rizs, hanem búza. Az éretlen vagy meghántolt búzaszemeket előfőzik, előpárolják, majd kiszárítják, és durvára törik.
Tényleg ennyi mindenre jó?
A szuperélelmiszer titulust nem adják ingyen. Egy olyan „klubban” játszani, ahol az anticionin pigmentguru áfonya az alapító, a káliumbajnok szamóca, az ómega zsírsavmágus lenmag, a fehérjemágnás vöröslencse, vagy a vitaminkrőzus spirulina alga csak néhány az oszlopos tagok közül, igazi megtiszteltetés. Na, a bulgur ebben az illusztris társaságban vívott ki magának örökös tagságot.
Hogy mivel?
- Magas vastartalma mellett…
- kálium-,
- magnézium-,
- mangán-,
- cink-,
- réz-,
- foszfortartalmával,
- de bőven van benne korpa és csíra,
- gazdag rostokban,
- vitaminokban (főleg B),
- ómega-6 zsírsavban,
- antioxidánsokban,
- kalóriatartalma viszont kifejezetten alacsony.
Így aztán ajánlott mindenkinek,
- aki immunrendszerét védeni és erősíteni szeretné,
- aki emésztőrendszeri gondokkal küzd,
- aki hatékony fogyókúrára vágyik,
- aki jobb állapotban kívánja tudni szívét,
- aki erősebbé tenné csontjait,
- akinek kordában kell tartania koleszterinszintjét,
- aki kevés kalóriát akar bevinni: amit megtehet rizzsel is, de a bulgurt messze jobb glikémiás indexe kedvezőbb fogyókúrás étellé teszi,
- és végül annak, aki lusta túl sok időt a konyhában eltölteni!
A bulgur pofonegyszerű elkészítése mindössze perceket vesz igénybe: 5-10 perc alatt könnyedén köretet varázsolunk belőle húsok mellé. Ebben az esetben személyenként 3 evőkanál nyers bulgurral érdemes számolni, de édesen is fogyasztható. Az internet világga számos, ínycsiklandozó elkészítési módot kínál az egészségesen és változatosan táplálkozni vágyó leendő bulgurrajongóknak.
Hol találjuk meg ezt a szuperélelmiszert?
Ha még arra a bizonyos 5-10 percre se futja időnkből a konyhában, vagy szívesebben vesszük, ha készen tálalják elénk kedvenc étkeinket, a „törökrizst” nem véletlenül érdemes elsősorban török vagy közel-keleti ízeket kínáló étkezdékben keresnünk. Ha viszont mégis magunk tervezzük elkészíteni, akkor bioboltok, reformkonyha-szaküzletek, herbáriák, drogériák és nagyobb szupermarketek polcaink keressük ezt a szuperélelmiszert.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés