Ez legyen az új köreted az egészséged érdekében: még elkészíteni is egyszerű

GettyImages-1042692410
Olvasási idő kb. 4 perc

Egyre szélsőségesebb tendenciák virágoznak párhuzamosan, hiszen míg a fast és street food továbbra is fényes csillagokként tündökölnek az átlagember felgyorsult életének hétköznapi táplálkozását tükröző egén, sokan megszállottan igyekeznek beépíteni az egészség fenntartásához szükséges superfood-alapanyokat napi étrendjükbe. A jó hír mindkét tábor számára az, hogy van olyan szuperélelmiszer is, aminek sem ára nem csillagászati, sem elkészítése nem igényel több időt, mint kiállni a sort egy gyorsétteremben.

Superfoodnak, vagyis szuperélelmiszernek az olyan nem mesterséges úton előállított, hanem természetes, adalékmentes élelmiszereket nevezzük, amelyek fontos tápanyagtartalmukkal jótékonyan hatnak egészségünkre. A szuperélelmiszerek általában rostokban, vitaminokban és ásványokban gazdag ételek, amelyeknek még magas antioxidáns-tartalmuk is növeli egészségmegőrző tulajdonságaikat.

Ha tehát szuperegészséges szuperemberek szeretnénk lenni egy szuper világban, de legalábbis a táplálkozás szintjén minden tőlünk telhetőt megtenni egészségünk megóvásáért, akkor érdemes napi étrendünket szuperélelmiszerekkel változatossá és tartalmasságuk mellett egészségessé is tenni.

Nagyon sokoldalú szuperélelmiszer a bulgur
Nagyon sokoldalú szuperélelmiszer a bulgurThe Washington Post / Getty Images Hungary

Ennyiféle superfood közül választhatunk

Szuperélelmiszereket találunk a magvak és diófélék, a bogyós gyümölcsök, a babok és hüvelyesek, a gabonafélék között, és ilyenek az algák is… A gabonafélék közül superfood címre jogosultak a köles, a quinoa és a bulgur.

Mi is az a bulgur?

A bulgur, noha „törökrizs” fedőnéven is ismert, valójában nem rizs, hanem búza. Az éretlen vagy meghántolt búzaszemeket előfőzik, előpárolják, majd kiszárítják, és durvára törik.

Tényleg ennyi mindenre jó?

A szuperélelmiszer titulust nem adják ingyen. Egy olyan „klubban” játszani, ahol az anticionin pigmentguru áfonya az alapító, a káliumbajnok szamóca, az ómega zsírsavmágus lenmag, a fehérjemágnás vöröslencse, vagy a vitaminkrőzus spirulina alga csak néhány az oszlopos tagok közül, igazi megtiszteltetés. Na, a bulgur ebben az illusztris társaságban vívott ki magának örökös tagságot.

Búzatöret a „törökrizs” valójában
Búzatöret a „törökrizs” valójábanStefan Tomic / Getty Images Hungary

Hogy mivel?

  • Magas vastartalma mellett…
  • kálium-,
  • magnézium-,
  • mangán-,
  • cink-,
  • réz-,
  • foszfortartalmával,
  • de bőven van benne korpa és csíra,
  • gazdag rostokban,
  • vitaminokban (főleg B),
  • ómega-6 zsírsavban,
  • antioxidánsokban,
  • kalóriatartalma viszont kifejezetten alacsony.

Így aztán ajánlott mindenkinek, 

  • aki immunrendszerét védeni és erősíteni szeretné,
  • aki emésztőrendszeri gondokkal küzd,
  • aki hatékony fogyókúrára vágyik,
  • aki jobb állapotban kívánja tudni szívét,
  • aki erősebbé tenné csontjait,
  • akinek kordában kell tartania koleszterinszintjét,
  • aki kevés kalóriát akar bevinni: amit megtehet rizzsel is, de a bulgurt messze jobb glikémiás indexe kedvezőbb fogyókúrás étellé teszi,
  • és végül annak, aki lusta túl sok időt a konyhában eltölteni!

A bulgur pofonegyszerű elkészítése mindössze perceket vesz igénybe: 5-10 perc alatt könnyedén köretet varázsolunk belőle húsok mellé. Ebben az esetben személyenként 3 evőkanál nyers bulgurral érdemes számolni, de édesen is fogyasztható. Az internet világga számos, ínycsiklandozó elkészítési módot kínál az egészségesen és változatosan táplálkozni vágyó leendő bulgurrajongóknak.

Közel-keleti éttermek kínálatában honos ez a superfood
Közel-keleti éttermek kínálatában honos ez a superfoodLuc TEBOUL / Getty Images Hungary

Hol találjuk meg ezt a szuperélelmiszert?

Ha még arra a bizonyos 5-10 percre se futja időnkből a konyhában, vagy szívesebben vesszük, ha készen tálalják elénk kedvenc étkeinket, a „törökrizst” nem véletlenül érdemes elsősorban török vagy közel-keleti ízeket kínáló étkezdékben keresnünk. Ha viszont mégis magunk tervezzük elkészíteni, akkor bioboltok, reformkonyha-szaküzletek, herbáriák, drogériák és nagyobb szupermarketek polcaink keressük ezt a szuperélelmiszert.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek