Sokan kiköpik, pedig csökkenti a koleszterinszintet és javítja a véráramlást

GettyImages-562792585

A szőlőmag kivonatát változatos formákban, tabletta, kapszula és oldat képében is fogyasztják világszerte, de vajon mikor és kinek érdemes szednie?

Sokan inkább kerülik a magvas szőlőszemeket, a mag nélküli variációkat keresve: a legtöbb embert a fogaink közt szétroppanó magvak kesernyés aromája tart távol attól, hogy szőlőmagot egyenek. Pedig nagyon is egészséges ezt elfogyasztani – a szőlőmagkivonat kizárja a keserű mellékízt, viszont az előnyöket tálcán kínálja. A jó hatás hátterében a proantacianidin áll.

Lássuk, milyen problémákra vetheted be a szőlőmag erejét!

Csökkentheti vérnyomásod

Több vizsgálat is bizonyította már tudományosan ezt a tényt: egy 16 kutatás eredményeit értékelő metaanalízis több mint 800 ember adatai alapján mind a szisztolás, mind a diasztolés érték csökkenéséről számolt be. 

Az 50 év alattiak, illetve az emésztési problémákkal küzdők esetében érvényesült a legnagyobb mértékben ez a hatás.

A legígéretesebb hatást az váltotta ki, amikor 8–16 héten át szedtek napi 100–800 milligramm szőlőmagkivonatot.

Hamarosan itt a szüret, edd magostul a szőlőt!
Hamarosan itt a szüret, edd magostul a szőlőt!Michele Rossetti / Getty Images Hungary

A véráramlást is javítja

Egy 8 hetes vizsgálatban, amelyet 17 egészséges, menopauzán átesett nőn végeztek, 400 milligramm szőlőmagkivonat vérhígító hatást fejtett ki, ami potenciálisan csökkentette a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Egy másik tanulmány 8 egészséges fiatal nőn értékelte 400 milligramm proantocianidin egyszeri adagjának hatását.

A szőlőmagkivonat elfogyasztása után minden résztvevő hat órán át ült, így kiderült, hogy az anyag 70 százalékkal csökkenti a lábdagadást és az ödémát a placebóhoz képest. A kivonat rendszeres szedését is próbára tették – akik két hétig nap 133 milligramm szőlőmagkivonatot fogyasztottak, azok 40 százalékkal kevesebb lábdagadást tapasztaltak.

Csökkenti a koleszterinszintet is

A szőlőmagkivonatról több, állatokkal végzett kísérlet bebizonyította már, hogy csökkenti az LDL-szintet, és egyes embereken végzett kísérletek is hasonló eredményeket mutatnak.

A szőlőmag a bőr és a csontok egészségének őre is

A fokozott flavonoidbevitel a kollagénszintézis serkentése mellett a csontokat is védi, a szőlőmagolaj pedig gazdag a flavonoidokban, ezáltal a csontképződést és az egészséges csonttömeg megtartását is elősegíti. Állatkísérletek megállapították, hogy még alacsony kalciumbevitel mellett is hozzájárul a csontok erősségéhez.

Állatkísérletek már azt is kimutatták, hogy a szőlőmagkivonat a gyulladásos autoimmun artritiszben szenvedőknél hátráltathatja a csontok pusztulását.

Emellett jelentősen csökkentette a fájdalmat, a csontsarkantyúkat és az ízületi károsodást csontritkulásos egerekben, javította a kollagénszintet és csökkentette a porckopást. Ezeket a hatásokat azonban még embereken végzett kísérletekkel is igazolni kell.

A mentális fittséget növeli

Az apró magvakban rengeteg egészség rejtőzik
Az apró magvakban rengeteg egészség rejtőzikBrian Hagiwara / Getty Images Hungary

A flavonoidok megelőzhetik a memóriavesztést, javítják a kognitív státuszt és az agy antioxidánsszintjét, csökkentik az agyi léziók és az amiloid plakkok kialakulását. Egy 111 idős emberrel végzett 12 hetes kutatás megmutatta, hogy már napi 150 milligramm szőlőmagkivonat fogyasztása javítja a figyelmet, a nyelvhasználatot, valamint a memóriát is.

Mindezen túl is vannak előnyei

A szőlőmagkivonat fogyasztására már a fenti lista is elégséges lenne, de itt még nincs vége: mutatjuk, mi minden egyébre hat előnyösen:

  • javítja a vesefunkciót,
  • gombaölő és antibakteriális hatása van,
  • csökkentheti a rák kockázatát is,
  • védheti a májat,
  • gyorsíthatja a sebgyógyulást, és szebb hegeket eredményezhet.

Azoknak kell vigyáznia a szőlőmagkivonat szedésével, akik vérhígítót vagy vérnyomásgyógyszert szednek, és mivel a vas felszívódását is nehezíti, érdemes erre is odafigyelni fogyasztásakor. Állapotos nőkkel kapcsolatos vizsgálati eredmények nem állnak rendelkezésre alkalmazása kapcsán, de általánosságban véve 8–16 hétig történő fogyasztása 300–800 milligrammos adagban veszélytelennek tűnik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra