Ez az a gyümölcs, amiből az olcsóbb egészségesebb: a szívet és az agyat is védi

GettyImages-672908838

A szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcs. A gyümölcshús mellett a héj és a mag is értékes anyagokat tartalmaz, de még a levele is támogatja egészségünket.

A szőlő igen népszerű gyümölcs, általában szeretik kicsik és nagyok egyaránt. Az én gyermekeim is odavannak érte, de ha választani lehet, inkább a mag nélküli fajtákra szavaznak. Sokan vannak ezzel így, de jobb ha tudjuk, hogy a szőlő magja rendkívül gazdag hasznos anyagokban, többek között E-vitamint, és ómega-3 zsírsavat is tartalmaz. Nemcsak az ereink és a szívünk védelmében lehet a segítségünkre, de erősíti az immunrendszerünket, csökkenti a gyulladásokat, élénkíti az agyműködést, és még a fogainkat is óvja.

Egészségesebb a szőlő, ha benne van a mag

Számos vizsgálatot végeztek, amelyek arra utalnak, hogy a polifenolokban gazdag szőlő fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek következtében bekövetkező halálozás kockázatát. Amellett, hogy a szőlő héja és magja vitaminok és rostok forrása, rendkívül gazdag polifenolokban, különösen proantocianidinekben, amelyek serkentik a szervezet természetes biofolyamatait. Ha a szőlőmagkivonatot mint étrend-kiegészítőt fogyasztjuk, javítja a memóriát, idegvédő hatást fejthet ki a neurodegeneratív betegségek, a vérellátás csökkenéséből adódó károsodások és a rohamok ellen, amiben nagy szerepe van a benne található rezveratrolnak. A szőlő magja proantocianidinek gazdag forrása, amelyek erősítik a kollagénalapú szöveteket, ezenkívül fokozzák a kollagén szintézisét és a kollagén átalakulását oldhatóból oldhatatlanná. Egy vizsgálat folyamán azt is kimutatták, hogy a proantocianidinek fokozzák a fogak remineralizációs folyamatát.

Egy szem szőlő és benne a két mag
Egy szem szőlő és benne a két magStudio Omg / EyeEm / Getty Images Hungary

Védi a szívünket

Ebben bizonyára közrejátszik magas rosttartalma is, valamint az, hogy a szőlőmagolaj nagy mennyiségben, 85-90%-ban tartalmaz ómega-3 és ómega-6 telítetlen zsírsavakat. A telítetlen zsírsavakról már bizonyították, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a magas vérnyomás és az autoimmun betegségek kockázatának csökkentését támogatják. A nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmazó olaj csökkenti a vér összkoleszterinszintjét és az LDL-koleszterinét, ami felelős az érelmeszesedés kialakulásáért, így a szőlőmagolaj alkalmazása nagy segítségünkre lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Erős antioxidáns hatású

A szőlőmag polifenoljai magasabb antioxidáns hatással rendelkeznek, mint más jól ismert antioxidánsok, például a C-vitamin, E-vitamin.

Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében, a szabad gyökök megkötésével. 

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj a legjobb minőségű
A hidegen sajtolt szőlőmagolaj a legjobb minőségűIvan Bajic / Getty Images Hungary

Segít a stroke megelőzésében

A szőlőmagkivonat számos mechanizmussal akadályozza meg a stroke egyik kockázati tényezőjét, az érelmeszesedést, beleértve a vérnyomás csökkentését,gyulladás mérséklését is. Gátolja a vérlemezkék aggregációját, vagyis összetapadását, ami a trombózist megelőző állapot, és aktivál bizonyos fehérjéket, amelyek megakadályozzák a sejtek öregedését.

Támogatja a sebgyógyulást

A sebgyógyulási folyamat során az első lépés a gyulladás, amit a sejtek szaporodása és a szövet újjáépítése követ. Megindul a kollagén- és hámképződés, valamint az angiogenezis, az a folyamat, amelyben új erek nőnek ki a meglévő erekből. Ezért kulcsfontosságú a sebgyógyulás során, hisz ha helyreáll a vér áramlása a sérült szövetekben, oxigént és tápanyagokat biztosít, ami alapvető feltétele a gyógyulásnak. A szőlőmagkivonatban lévő bioflavonoidok, a már említett proantocianidinek felgyorsítják a sebgyógyulás folyamatát, mert segítik a szervezetet a sérült erek regenerációjában és növelik a sebben jelen lévő szabad gyökök mennyiségét. Bár a szabad gyököket általában káros hatásuk miatt emlegetjük, segítik a patogén baktériumok és endotoxinok elpusztítását és eltávolítását a sebből, és segítik a gyógyulását.

A szőlő nem csak egészséges, nagyon finom is
A szőlő nem csak egészséges, nagyon finom isValeriy_G / Getty Images Hungary

A műtéti sebek gyógyulását felgyorsítja

Állatkísérletek során is megfigyelték, hogy a szőlőmagkivonatot tartalmazó krémmel kezelt sebfelületek gyorsabban gyógyultak, mint a gyógyszeres, vagy csupán vazelines kezelés hatására. De klinikai vizsgálatot is végeztek, hogy megvizsgálják a helyileg alkalmazott 2%-os szőlőmagkivonatot tartalmazó krém hatását a műtéti sebek gyógyulásra. Ebben a vizsgálatban a résztvevőket két csoportra osztották, és a műtétet a bőrükön és anyajegyeken végezték. 

A kezelt csoportban a teljes sebgyógyulás átlagosan 8 nap volt, míg azok körében, akik placebót kaptak, 14 nap.

A szőlőmagkivonatban jelen lévő proantocianidinek kiváltják az érképződést segítő és a hámsejtek migrációját és szaporodását serkentő fehérje, a VEGF felszabadulását. Ez a seb összehúzódásához és a kötőszövet mennyiségének növekedéséhez vezetett a kezelt területen, és a seb sejtszerkezetének javulását eredményezte.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra