A hétnek ezen a napján történik a legtöbb szívroham

GettyImages-85635323

Nem egyformán szeretjük és nem is egyformán éljük meg a hét napjait. Vannak napok, melyek nem csupán a kedvünket, hanem az egészségünket is befolyásolják. Olyannyira, hogy a kutatók nemrég azt is megállapították, hogy a hét melyik napján történik a legtöbb szívroham.

Ha eddig te is azt gondoltad, hogy a hét napjai közül a hétfők befolyásolják a leginkább az életünket, akkor itt az idő átértékelni a heteket. Nem is sejted, hogy épp azon a napon meghozott döntések lehetnek a legnagyobb hatással szívünk és érrendszerünk egészségére, melyet a legtöbben várnak és pihentetőnek gondolnak.

Ez a nap a legkritikusabb

Brit kardiológusok egy idén nyáron megrendezett konferenciáján ismertették legújabb kutatási eredményüket, miszerint a szívinfarktus legsúlyosabb típusa, a koszorúér heveny elzáródásával járó ST-elevációs szívinfarktus (STEMI) a legnagyobb valószínűséggel hétfőnként támad.

A hétfői szívinfarktusokhoz a vasárnapi stressz is hozzájárul
A hétfői szívinfarktusokhoz a vasárnapi stressz is hozzájárulPovozniuk / Getty Images Hungary

Az orvosok a vizsgálat során több mint tízezer beteget vizsgáltak meg. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a kísérletben részt vevő alanyoknak milyen szokásaik vannak a hétvégén. A vizsgált időpont nem véletlen, hiszen a szakemberek szoros összefüggést találtak a munkahét kezdete és az akut szívinfarktus előfordulása között. 

Mi az a STEMI?

A STEMI a szívroham egyik legsúlyosabb formája, és a szív rossz vérellátása miatt következik be, jelentős károsodást okozva a szívizomrendszerben.

Az akut szívbetegséget egy EKG-vizsgálat is kimutatja
Az akut szívbetegséget egy EKG-vizsgálat is kimutatjaThierry Dosogne / Getty Images Hungary

A STEMI egy EKG-val kimutatható szívinfarktus. Ez a diagnosztikai eszköz érzékeli és rögzíti a szív elektromos aktivitását, azt pedig egy jellegzetes mintázattal jelzi, hogy az elsődleges koszorúér, amely a szívet vérrel látja el, teljesen elzáródott. 

A STEMI azonnali felismerése, majd az azonnali orvosi beavatkozás jelentősen növelheti a túlélési arányt, mérsékelheti a szívkárosodás mértékét, és javíthatja a szív egészségének hosszú távú prognózisát.

Figyeljünk a belső óránkra

A kutatók szerint az akut szívinfarktus oka valószínűleg többtényezős, de korábbi ismereteik alapján feltételezhető, hogy szervezetünk természetes, alvást és ébrenlétet irányító cirkadián ritmusa játssza a legnagyobb szerepet.

Ez az úgynevezett belső óra a szív egészségében is létfontosságú szerepet játszik.

A legfrissebb kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a szívrohamok hétfőnkénti megugrása összefüggésbe hozható azzal, hogy hétvégén felborul az alvási ciklusunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a hétköznapokra jellemző következetes alvási ütemtervtől hétvégén se térjünk el. A lefekvés előtti szokásos rutin elmulasztása, vagy a késői kelés felboríthatja a test megszokott életritmusát.

Fontos a hétvégi kényeztetés

A hétvégi életmódbeli kilengések is veszélyesek lehetnek. Kétség nem fér hozzá, a hétvégék a lazításról, a pihenésről kell, hogy szóljanak. De semmiképpen nem eshetünk át a ló túloldalára. Ha a hét folyamán fegyelmezetten táplálkozunk, akkor a hétvégén is csak mértékkel engedjünk a csábításnak, mert a túlzások súlyos következményekkel járhatnak a szívünkre nézve. Egy tanulmány szerint azok, akik mértéktelenül fogyasztják az alkoholt, 72 százalékkal nagyobb valószínűséggel esnek át szívrohamon, mint azok, akik ügyelnek a mennyiségre.

A mértékletesség nemcsak az alkoholfogyasztás, hanem a táplálkozás során is fontos.

Ügyeljünk arra, hogy az egészségünket szolgáló ételeket együnk, ne feledkezzünk meg a vízfogyasztásról, és végezzünk rendszeresen valamilyen fizikai tevékenységet, hogy szívünk jó formában maradjon.

Mondjunk búcsút a vasárnapi stressznek

A vasárnapi stressz nemcsak legenda, hanem egy olyan valós idegállapot, ami hatással lehet az egészségünkre. Ez a közelgő munkahetet megelőző „várakozó szorongás” néha árnyékot vethet a pihentető vasárnapra. Az előttünk álló hét miatti aggodalom megnövelheti az adrenalin- és a kortizolszintünket, ez pedig nemcsak vérnyomás-emelkedéssel járhat, hanem fokozhatja a véralvadást is. Ezek egyike sem előnyös a szív számára.

Sokan már vasárnap elkezdenek aggódni az előttük álló hét miatt
Sokan már vasárnap elkezdenek aggódni az előttük álló hét miattGearstd / Getty Images Hungary

A szívbetegségek elkerülése érdekében jobban tesszük, ha a vasárnapokat a pihenésnek szenteljük. Végezzünk stresszcsökkentő tevékenységeket. Jógázzunk, meditáljunk, olvassunk vagy sportoljunk. Mindemellett szánjunk időt a hétfő reggel megtervezésére, hogy ezzel is elkerüljük a hét eleji rohanást.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra