Makkegészséges sportoló, váratlanul mégis meghal: a hirtelen szívhalál bárkit érinthet

GettyImages-614979428

Az új év első napjaiban esett össze meccs közben egy NFL-játékos, Damar Hamlin a pályán: hirtelen szívhalál miatt kellett kétszer is újraéleszteni az amerikaifoci-játékost. Az életerős fiatalokat érintő jelenség nyomába eredtünk szakértő segítségével.

Kolonics György és számos kiváló sportoló hazánkból és külföldről egyaránt: halálukat hirtelen szívmegállás okozta, egy rejtélyesnek tűnő állapot, mely derült égből villámcsapásként következik be. Kardiológust kérdeztünk, mi történik akkor, amikor Damar Hamlinhez hasonlóan váratlanul esnek össze az érintettek.

Ezt jelenti a hirtelen szívhalál

A hirtelen szívhalál minden előjel nélkül bekövetkező keringésleállás, amelyhez időnkét légzésleállás is párosulhat, mondta el a Díványnak dr. Menyhárt Orsolya kardiológus, az Affidea járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója. Bár a hírekbe leginkább az élsportolók esetei kerülnek be a jelenség kapcsán, ez nem azt jelenti, hogy náluk gyakrabban fordulna elő ez, mint általánosságban.

„Nem gyakoribb a hirtelen szívleállás a sportolóknál, csupán a hírérték miatt tudjuk róluk gyakrabban.

Az ő esetükben fiatal, egészségesnek gondolt emberekkel történik ez meg rendszerint, ami rémisztő lehet” – fogalmazott a szakember.

Damar Hamlin (szemben fehérben) az ütközés után felállt, majd élettelenül zuhant újra a földre a hirtelen szívhalál következtében
Damar Hamlin (szemben fehérben) az ütközés után felállt, majd élettelenül zuhant újra a földre a hirtelen szívhalál következtébenKevin Sabitus / Getty Images Hungary

Nem feltétlenül van előjele

Bár a legtöbb esetben nincsen előjele annak, hogy valaki hirtelen szívhalálban lesz érintett, vannak olyan kórképek a szakember szerint, amelyek akár tünetmentesen is jelezhetik ennek emelkedett esélyét – és vannak olyan vizsgálatok is, melyekkel ezek kimutathatók, de teljesen biztosra sosem lehet menni dr. Menyhárt Orsolya szerint még akkor sem, ha valakin minden létező kardiológiai vizsgálatot elvégeznek.

„Ilyenek a veleszületett vagy szerzett, akár tünetmentes szívizombetegségek, melyeknek akár első jele lehet azonnal a hirtelen szívhalál.

Okozhat ilyesmit súlyos koszorúér-betegség, illetve a mostanában a koronavírus kapcsán szóba kerülő szívizomgyulladás hosszú távú következménye is lehet szívizombetegség. Ez pedig jelentősen növelheti a hirtelen szívleállás kockázatát” – sorolja a rizikófaktorokat a kardiológus.

Ha rosszkor érkezik egy mellkasi ütés, az is kiválthatja

Hirtelen szívhalál előfordultakor általában rosszindulatú ritmuszavar alakul ki, amely a keringés összeomlását okozhatja. Damar Hamlin esetében a ritmuszavar kiváltójaként a commotio cordis jelensége is szóba került.

„Erősen kontaktsportról van szó, ahol sok az ütés, a mellkast érő ütés pedig nyomó jellegű mechanikai hatást fejthet ki a szívre. 

Ha ez a szívciklus egy bizonyos szakaszában történik, az összehúzódás végén, akkor előfordulhat, hogy rosszindulatú ritmuszavar, kamrafibrilláció lesz a következmény”

– világított rá a szakember arra, mi történhetett pontosan Damar Hamlinnel. Defibrillátor használatával újraindítható ilyenkor a szív – és akár az is segítséget jelenthet, ha a mellkasra ilyenkor egy határozott, erős ütést mérünk. Dr. Menyhárt Orsolya nem ezt a módszert ajánlja elsősorban, ugyanakkor saját praxisában alakult már úgy, hogy ilyen módon sikerült újraindítania egy beteg szívét a defibrillátorra várva.

A minél hamarabb megkezdett újraélesztés adja ilyen esetekben a legjobb esélyt a gyógyulásra – ha légzésleállás is van, érdemes megkezdeni a befújásokat is, de a legfontosabb a mellkaskompresszió megkezdése és a mielőbbi segélyhívás.

Egyre több helyen található laikusok által is kezelhető defibrillátor
Egyre több helyen található laikusok által is kezelhető defibrillátorCatherine McQueen / Getty Images Hungary

„Sok helyen találhatóak már automata vagy félautomata defibrillátorok, melyeket kifejezetten laikusoknak készítettek. Ezek felismerik a ritmuszavart, és jelzik, ha az sokkolandó – ha teljesen lapos az elektromos jel, akkor a kompressziókat kell megkezdeni, a sokkolás nem segít. Kamrafibrilláció esetén is azonnal meg kell kezdeni a kompressziót, és azt az elektromos sokkok közti időben is folytatni kell” – mondta el a kardiológus.

A sportolók kardiológiai kivizsgálása ezért olyan fontos

Arról is megkérdeztük dr. Menyhárt Orsolyát, hogy mindezek ismeretében az élsport vajon mennyire tekinthető egészséges tevékenységnek.

„Az élsport egy nem átlagos, fokozott terhelés, amely megviselheti a szervezetet, az ízületeket és a vázizomrendszert is, ezért van szükség a sportorvosi vizsgálatokra” – mondta a szakember, aki kiemelte azt is, hogy az alapos kardiológiai vizsgálatok elengedhetetlenek ezek részeként. Nyugalmi és terheléses EKG, szívultrahang segíthet kiszűrni azokat az állapotokat, amelyek előjelezhetik a hirtelen szívleállást: az élsportolók mindenképp végeztessék el ezeket, de az a szülő is fektessen hangsúlyt ezekre a vizsgálatokra, akinek a gyermeke űzi magas szinten a sportot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek