Ha így étkezel, azonnal hagyd abba: szívbetegséget is okozhat ez a népszerű diéta

GettyImages-1428575315

Egy friss kutatás szerint a ketogén diétához hasonló alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú életmód összefüggésbe hozható a szívbetegség kialakulásával. A tudósok nemrég bebizonyították, hogy ez a fajta táplálkozás megemeli a „rossz” koleszterin szintjét, és így megduplázza a szív- és érrendszeri problémák, például az elzáródó artériák, a szívroham és a stroke kockázatát.

„Vizsgálatunk igazolja, hogy a szénhidrátszegény és magas zsírtartalmú étrend hosszú távú fogyasztása növeli az LDL-koleszterin – vagyis a „rossz” koleszterin – szintjét, ami maga után vonja a szívbetegségek magasabb kockázatát” – mondta a kutatást vezető dr. Iulia Iatan. A tanulmány azt sugallja, hogy a keto diétához hasonló életmód többet árt, mint használ az egészségnek.

A túl sok zsír káros az egészségre

A tanulmányban a kutatók pontosan meghatározták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú (LCHF) diétát folytatók esetében pontosan mennyi az a napi kalóriabevitel, ami káros lehet az egészségre. E szerint, ha a táplálék 45 százaléka zsírból és 25 százaléka szénhidrátból áll, megnöveli a súlyos hiperkoleszterinémia, vagyis a magas koleszterinszint esélyét, ami egyéb káros kardiovaszkuláris következményekhez vezethet.

A túl sok zsír fogyasztása megnöveli a szívbetegségek kockázatát
A túl sok zsír fogyasztása megnöveli a szívbetegségek kockázatátAlexander Spatari / Getty Images Hungary

Szívük egészségét kockáztatják

A kutatók 305 magas zsírtartalmú diétát tartó ember étrendjét hasonlították össze körülbelül 1200, szokásos étrendet folytató emberével, felhasználva az Egyesült Királyság UK Biobank adatbázisából származó egészségügyi információkat, amelyek legalább egy évtizedig követték az emberek szokásait.

A ketogén diétához hasonló életmódot folytatók nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot
A ketogén diétához hasonló életmódot folytatók nagyobb eséllyel kapnak szívrohamotWestend61 / Getty Images Hungary

A vizsgálatot követően a kutatók megállapították, hogy az LCHF-diétát követőkben magasabb volt az alacsony sűrűségű lipoprotein, más néven LDL-koleszterin és apolipoprotein B szintje. Az apolipoprotein B olyan fehérje, amely bevonja az LDL-koleszterinfehérjéket, és a koleszterinnél is pontosabban meg tudja jósolni a kialakuló szívbetegséget.

A kutatók azt is észrevették, hogy az LCHF-diétát folytatók teljes zsírbevitele nagyobb arányban tartalmazott telített zsírokat, és kétszer annyi állati forrást fogyasztottak, mint a kontrollcsoport tagjai.

Ez pedig odavezetett, hogy náluk több mint kétszer nagyobb lett a kockázata annak, hogy valamilyen jelentős szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki.

Ilyen lehet például az artériák elzáródása, a szívroham, a szélütés és a perifériás artériás betegség.

A kutatók hangsúlyozták, hogy tanulmányuk „csupán az étrend és a jelentősebb szívbetegségek megnövekedett kockázata között mutat összefüggést, nem pedig ok-okozati kapcsolatra mutat rá”. Éppen ezért a téma kapcsán további vizsgálatokat szorgalmaztak.

A fontos tápanyagok hiányoznak

A kutatás további érdekessége, hogy a magas zsírtartalmú diétát követők többsége – 73 százaléka – nő volt, amit az orvosok azzal magyaráztak, hogy a nők általában hajlamosabbak a különféle étrendi minták követésére, és sokkal inkább hajlanak az életmódváltásra.

A nők nagyobb eséllyel szánják rá magukat életmódváltásra
A nők nagyobb eséllyel szánják rá magukat életmódváltásramartin-dm / Getty Images Hungary

Dr. Iatan hangsúlyozta: mindenki másképp reagál az életmódváltásra. Éppen ezért az, hogy kinek árt és kinek használ az LCHF-diéta, attól is függ, hogy mennyi ideig tartja az illető a diétát, és hogy milyen mértékben fogy tőle. Az orvosok úgy találták, hogy a betegeknek átlagosan megemelkedett az LDL-koleszterinszintjük.

A legtöbb egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy az egészségmegőrzés szempontjából hosszú távon egyáltalán nem előnyös, hogy a divatos keto diéta megtiltja azoknak az élelmiszercsoportoknak a fogyasztását, melyek a fő rostforrást és számos fontos tápanyagot jelentenek a szervezetnek. Ilyenek a szénhidrátok, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák és antioxidánsok. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra