18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez a 2 hiedelem áll a jó szex útjában: még mindig nem értjük a női test működését?

GettyImages-1130513189

Az orgazmusszakadék még mindig széles a kutatók szerint, ha a partnerrel való szexről van szó.

A nemi alapú társadalmi igazságtalanságok esetében általánosan két nagy szakadékról szoktak beszélni, amelyben a férfiak jóval nagyobb haszonélvezők a nőkkel szemben: a bérszakadékról és az orgazmusszakadékról. Míg az előbbiben Magyarországon 18,2 százalékos különbséget mért a férfiak javára az Eurostat 2019-ben, addig 2018-ban általánosan 30 százalékos különbséget mértek a partnerrel elért orgazmusok számát tekintve. Ugyan már évek óta tartó diskurzus épült fel az orgazmusszakadék mögöttes okairól, eddig kevés kutatás vette a fáradságot, hogy számadatokkal alátámassza ezeket az állításokat. Egy 2022-ben megjelent kutatás azonban alaposan utánajárt annak, miért érnek el jóval kevesebb orgazmust a heteroszexuális nők a heteroszexuális férfiakhoz képest, amikor partnerrel bújnak ágyba: 2303 kanadai felnőttel végeztek átfogó felmérést, majd ezt követően 40 résztvevővel mélyinterjút is készítettek. Ezt a két hiedelmet találták a probléma gyökerénél.

Az orgazmusszakadék fő oka

A 2022-es felmérés azt próbálta feltérképezni, hogy a három elmélet körül, amely ezt a nemi egyenlőtlenséget próbálta felgöngyölíteni, melyik a valódi oka az orgazmusszakadéknak:

  1. Ha a nők többször maszturbálnának, kisebb lehetne az orgazmusszakadék.
  2. A férfiakkal ellentétben a nők nagyobb eséllyel érnek el orgazmust, ha elkötelezett partnerrel szeretkeznek.
  3. A nők több orgazmust élhetnének meg, ha férfi partnerük több időt és figyelmet szentelne a csikló, a női szexuális gyönyör elsődleges anatómiai forrásának izgatására.
Az orgazmusszakadék még a bérszakadéknál is szélesebb a kutatók szerint
Az orgazmusszakadék még a bérszakadéknál is szélesebb a kutatók szerintWong Yu Liang / Getty Images Hungary

A felmérés egyértelműen a harmadik hipotézist erősítette meg, ugyanis nem éltek meg több orgazmust a partnerrel közös szexuális együttlét során azok a nők, akik a korábbi hónapban maszturbáltak, mint azok, akik nem fordultak önkielégítéshez. Az elkötelezett kapcsolatban élő nők sem számíthattak nagyobb eséllyel orgazmusra, mint azon társaik, akik alkalmi partnerrel bújtak ágyba. Azonban azok a nők, akiket orális szexben részesített partnerük, 16 százalékkal nagyobb eséllyel jutottak el a csúcsra. Így tehát a férfiak (és a nők) még mindig nem szentelnek elég energiát a csiklóra, és emiatt olyan széles a nemek közötti orgazmusszakadék. Ez könnyen eredhet abból az elterjedt tévhitből, hogy minden „normális” nő képes elélvezni pusztán vaginális stimuláció hatására (tegyük hozzá, nem csoda, hogy elterjedtté vált ez a gondolat, mivel korábban a tudomány is a férfiszexualitásból kiindulva próbálta értelmezni a női szexualitást, és így született meg ez a téves elmélet).

Miért kerülik a csiklót a férfiak – és miért nem reklamálnak a nők?

A kutatócsapat, hogy kiderítse, miért nem stimulálják a heteroszexuális szex közben a női csiklókat, 40 mélyinterjút készített nőkkel és férfiakkal egyaránt. Az derült ki, hogy mindkét nem tagjai úgy gondolták, a férfiorgazmus természetes és egyértelmű, míg a női orgazmus felesleges és másodlagos az érzelmi kötődéshez képest, amit a szex tud nyújtani. Majdhogynem csak a férfi maszkulinitásának és önértékelésének megőrzése miatt tűnt fontosnak a női orgazmus a megkérdezetteknek. Ha belegondolunk, elég szomorú és a toxikus maszkulinitást erősítő (női és férfi-) viselkedésforma, hogy a női gyönyör is csak akkor megengedett ebben a gondolkodásmódban, ha az a férfit szolgálja, csupán a nő élvezetének kedvéért nincs is létjogosultsága.

A jó szexhez előbb át kellene hidalni az orgazmusszakadékot a kutatók szerint
A jó szexhez előbb át kellene hidalni az orgazmusszakadékot a kutatók szerintsharpshutter / Getty Images Hungary

Továbbá, a másik visszatartó erő, amely elvonja a klitoriszról a figyelmet, hogy a legtöbben csak a pénisz–vaginális közösülést tartották szexnek, amelyben a pénisz kapta a hangsúlyt. Az olyan szexuális tevékenységeket, amelyekben előtérbe kerülhetne a csikló stimulálása, mint például az orális szex, a vibrátorok használata, vagy a kézi stimuláció, túl „időigényes” és „nehézkes” munkának írták le. Az valóban igaz, hogy a nőknek több izgatásra van szükségük (10–40 perc), mint a férfiaknak, ahogyan azt Pallagi Eszter, Bodysex-módszer-szakértő nyilatkozta egy korábbi interjúnkban. Ettől azonban nem válik kevésbé fontossá a női orgazmus. 

Sajnos azonban a megkérdezett nők fejében is negatív kép alakult ki a nem vaginális úton szerzett orgazmusokról.

„Természetellenesnek” és „mocskosnak” jellemezték a több csiklóizgatással járó szexet, amilyen az orális szex, vagy a vibrátor bevonásával történő együttlét is. A kutatók szerint még mindig súlyos tabuk lengik körül a női szexualitást. Ez a kultúra, amely arra készteti a nőket, hogy idegenkedjenek a saját szexuális élvezetüktől és szégyenérzetet társítsanak hozzá, ahhoz vezet, hogy a nők azt érezhetik, vissza kell fogniuk a szexuális étvágyukat, kevésbé érzik feljogosítva magukat az orgazmushoz vezető partneres szexhez. 

Így tehát a tudomány szerint is úgy lehetne áthidalni a nemek közötti orgazmusszakadékot, hogyha a nők és a férfiak több hangsúlyt fektetnének a női orgazmusra, és több stimulálásban részesítenék a csiklót. Valószínűleg mindkét nemet segíthetné ebben a szexpozitív szemléletmód elsajátítása, amely feloldja a szexhez fűződő káros hiedelmeket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek