18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A csikló a legszebb magyar szó – interjú Pallagi Eszterrel

Szabó Rozália
GettyImages-1270143145

Pallagi Eszter olyasmivel foglalkozik, amit csak kevesen mernének bevállalni: Testszerető néven orgazmusworkshopokat tart nőknek. Eszterrel a Bodysex módszerről és a női orgazmus útjában álló akadályokról beszélgettünk.

A Betty Dodsonról szóló cikk után kerestél meg minket. Te hogyan ismerkedtél meg a Bodysex módszerrel, milyen út vezetett idáig?

Mindig foglalkoztatott és jó személyes élményeket adott a szexualitás témája, de a harmincas éveim közepén volt egy olyan szakasz az életemben, amikor teljesen elveszítettem a vágyat. Semmivel sem tudtam visszacsalogatni, eszköztelennek éreztem magam, és ez megijesztett. Amikor kikeveredtem ebből az időszakból, még intenzívebben figyeltem, mi lehet hasznos a témában. A  Vagina-monológok  című könyvben olvastam először Betty Dodsonról. Betty egyébként utálta ezt a könyvet, mert helytelenül használja a testrészek nevét: a vagina a hüvelyt jelenti, míg a női nemi szerv külső, a női gyönyör szempontjából kulcsfontosságú része a vulva. Azonnal felvettem velük, pontosabban Betty társával, Carlin Ross-szal a kapcsolatot, és azóta a közösség része vagyok.

Tehát te magad is részt vettél egy workshopon?

Igen, online, mert már nem lehetett utazni. Remélem, az idén személyesen is sikerül Carlinnal találkoznom.

Milyen élmény volt?

Rám nagyon felszabadítólag hatott, hogy lehet nyíltan, eufemizmusoktól mentesen beszélni arról, hogy egy nőnek mi a jó. Tehát nem mindig a párkapcsolat, a férfi szemszögéből nézni a szexet, hanem a saját gyönyörünkért tenni valamit. Ezért végeztem el a képzést és hoztam létre egy szexedukációs programot, A csikló a legszebb magyar szó címmel.

Pallagi Eszter
Pallagi EszterKiss Marietta Panka

Miért a csikló a legszebb szó?

Gyönyörűnek találom, hogy a csiklóra van magyar szavunk. A klitorisz görög eredetű szó, jelentése kulcsocska. Ez nagyon beszédes, hiszen a csikló a női orgazmus kulcsa. A magyar szó a csiklik igéből ered, jelentése csikland, csiklandoz. A nyelvújítás korából származik. Először egy 1777-es, bábamesterséggel kapcsolatos könyvben említik. Hálás vagyok ezeknek a – valószínűleg – férfiaknak, akik fontosnak tartották, hogy egy olyan magyar szavunk legyen, amely kifejezi a csikló természetét.

Mit kell tudni erről az eseményről?

Ez egy rövid előadás, ami után beszélgetünk. Mesélek Bettyről és a Bodysexről. Rajzokat mutatok női nemi szervekről, ezeket Betty készítette. (mutatja)

Jól látom, különböző kategóriák vannak? Gótikus, klasszikus, art deco?

Igen, építészeti stílusokról nevezte el a vulvákat. Betty művész volt, az érdeklődése egy személyes élmény kapcsán indult: szégyellte magát amiatt, hogy a kisajkai sokkal hosszabbak voltak, mint a nagyajkai. Azt gondolta, hogy ez a sok gyerekkori maszturbálás miatt alakult ki. 35 éves korában, amikor már túl volt egy szexmentes házasságon, találkozott egy férfival, aki szerette volna megnézni közelről a nemi szervét. Betty sírva fakadt, és azt mondta, nem mutathatja meg, mert a kisajkai megnyúltak, de a férfi azt válaszolta, hogy neki ez a kedvenc stílusa. Aztán elővett egy pornómagazint, amiben akkoriban még sokkal változatosabb vulvákat lehetett látni, mint mostanában. Manapság a pornófilmekben a vulvák szőrtelenek, sőt a kisajkakat megkisebbítik. Tehát ha egy nő megnéz egy pornófilmet, jó eséllyel további gátlásokat szerez, hiszen valószínűleg az ő nemi szerve másmilyen. Betty a képek hatására megszabadult 35 év szégyenétől, és ekkor kezdte el a barátnői nemi szerveit lerajzolni.

Eszter ábrákat mutat
Eszter ábrákat mutatKiss Marietta Panka

Tehát megnézitek a rajzokat. Mi történik még az előadáson?

Ábrákat mutatok arról, hogyan működik a testünk. Mutatok fényképeket is, mindegyiken megnézzük, mi hol van. Elmesélem a személyes tapasztalataimat is, hiszen ez teszi hitelessé és megfoghatóvá a mondanivalómat. Beszélek még a fantáziák fontosságáról, arról, hogy hogyan kell helyesen levegőt venni, és hogy miért fontos összeszorítani és elengedni a PC-izmokat. A résztvevők is kérdezhetnek, vagy megoszthatják az élményeiket. Általában ugyanazok a kérdések vetődnek fel mindenkiben a maszturbációval, az orgazmussal kapcsolatban: többek között, hogy miért van az, hogy sok nőnek a partnerével nincs orgazmusa, de egyedül van?

És miért?

Azért, mert a férfi szexuális modellt akarjuk követni, aminek a behatolás a lényege. Pedig a mi elsődleges nemi szervünk a csikló – jobban mondva a csikló rendszere, sokkal tágabban értelmezve, mint ahogy azt általában ismerjük. Lehetnek a behatolás közben nagyon jó érzéseink, semmiképp ne hagyjuk ki, de a csikló megfelelő izgatását se bízzuk a véletlenre. Azt, hogy egy nőnek mitől lesz orgazmusa, sokszor elég misztikus okokra vezetjük vissza. Pedig azzal, hogy megismerjük, mely szerveink hogyan vesznek ebben részt, és milyen fizikai sajátosságaink és igényeink vannak, visszaadjuk a nőknek a saját testük feletti irányítást, megszüntetjük a szex milyenségének esetlegességét és az ezzel járó kiszolgáltatottságot.

A workshopok hogyan zajlanak?

Egyénileg és csoportosan is részt lehet venni rajta, a kettő nagyon hasonló folyamat. Először is megfogalmazzuk a saját szexuális történetünket: a családunk, a szüleink hogyan álltak a témához, gyerekkorunkban milyen hatások értek, hogyan maszturbáltunk. Nagyon sokan úgy maszturbálnak felnőttként is, mint kislányként, pedig vannak ennél jobb módszerek, amelyek mélyebb kielégülést okozhatnak, és segítenek a partnerrel való szexben is.

A női libidó olyan, mint az eső: vagy van, vagy nincs.

A Bodysex módszerrel akkor is tudunk vágyat kelteni magunkban, ha éppen nincs. Ezért fontos a személyes szokásokról nyíltan beszélni. A testünkhöz való viszonyunkról is beszélgetünk, utána pedig megnézzük a nemi szervünket, és a többiekét is. Mindenünket megnézhetjük, a nemi szervünket miért nem? Utána minden nő megérinti saját magát. Különböző érintéseket próbálunk ki, nemcsak azt csináljuk, amihez hozzá vagyunk szokva évtizedek óta. Megnézzük a szexjátékainkat is. Jól jön, ha tudjuk, mit vásároljunk a hatalmas kínálatból. Utána nem szexuális érintéssel megmasszírozzuk egymást. Mi, nők, általában gondoskodók vagyunk, kiszolgálunk mindenkit. Ilyenkor pedig megengedjük magunknak, hogy törődést kapjunk.

Meztelenül zajlanak ezek a foglalkozások. A résztvevők hogyan küzdik le az ehhez kapcsolódó zavart vagy szégyenérzetet?

Talán ez a legnehezebb, de ha valaki eljön, a nehezén már túl van. A meztelenség önmagában nem szex, és biztonságos helyen, egymás között vagyunk. Nem az a lényeg, hogy vadidegenekkel megosszuk ezeket a dolgokat, hanem az, hogy legyen a saját testünkhöz, a saját meztelenségünkhöz egy barátságos viszonyunk. Természetesen ezt mindenki megteheti otthon is. De ezeken az alkalmakon a hangulat mindig nagyon felszabadító és természetes.

Rózsa, orchidea, vagy valami más?
Rózsa, orchidea, vagy valami más?Kiss Marietta Panka

Milyen motivációkkal jelentkeznek hozzád?

Változó. Sok nőnek egyedül van orgazmusa, de pusztán a behatolástól nincs. Az orgazmus fizikai reakció, az idegrendszer kisülése, mint egy tüsszentés; valami kiváltja. Arra ösztönzöm a nőket, hogy vegyék a kezükbe ezt. Nagyon jó, ha van jó partnerünk, de a szexualitásunk, az orgazmusunk a mi ügyünk, amit utána megosztunk azzal, akivel akarjuk. Olyannal is találkoztam már, aki azt hitte, hogy neki nincs orgazmusa, de én láttam, hogy van. Amikor erről beszélgettünk, elmondta, hogy nem gondolta, hogy ez az, mert a pornófilmekben nagyon más: hangos, azonnali, látványos, gyakorlatilag a behatolás első pillanatától. Pedig a női orgazmusok, amiket ott látunk, nem hitelesek. De olyan is eljön, akinek kiegyensúlyozott a szexuális élete, számára a workshop jó megerősítés és felszabadító közösségi élmény lehet.

Mi az oka annak, hogy egyes nők nehezen jutnak el a csúcsra?

Az orgazmus legnagyobb ellenfele az elvárás. Erre rájön még az a paradoxon, hogy bár a gyakorlatilag azonnali orgazmust elvárjuk magunktól, amikor a partnerünkkel vagyunk, nem illik a saját, nekünk megfelelő módon élveznünk, a partnerünktől függetlenül gyönyört átélnünk, megnéznünk a testünket, se beszélnünk a szexszel, a testünkkel, a vágyainkkal kapcsolatos legegyszerűbb dolgokról sem – hát még arról, ha valami kérdésünk vagy kételyünk támad. Már az, hogy megnézzük, fizikailag hogy vagyunk összerakva, megadja az engedélyt, hogy olyan dolgokat tegyünk meg, amikről azt gondoltuk, nem szabad. Nekünk, nőknek hosszabb izgatás kell: tíz, húsz, harminc, negyven perc. Sokaknak, ha a partnerükkel szexelnek, jut pár perc behatolás, és kész. Tehát ilyenkor nem arról van szó, hogy a nőnek valami baja van, vagy nem tudja elengedni magát, hanem nem kapta meg a megfelelő izgatást, ami nem kizárólag a behatolásból áll.

Szexuális traumák elszenvedőinek is tudsz segíteni?

A traumát a megfelelő szakemberrel először fel kell dolgozni. Amikor valaki már készen áll arra, hogy saját maga legyen a fókuszban, és hogy „visszaszeresse” a testét, ez nagyon jó módszer. Minden gyönyörrel töltött perc gyógyít.

Pallagi Eszter interjú közben
Pallagi Eszter interjú közbenKiss Marietta Panka

Miben segíthet annak a workshop, aki párkapcsolatban él?

A férfiak nagyon szoktak örülni, ha végre nem nekik kell kitalálni, mitől élvezzen el a partnerük. Segít abban is, hogy nyíltabban beszéljünk arról, mit szeretnénk – és azt meg is tegyük. Van egy eseményem, amin csak színezünk és beszélgetünk. Azért, hogy legyenek szavaink, hogy érezzük azt, hogy normális erről a témáról beszélni. A gyönyör pedig mindig lehet hosszabb, mélyebb, kielégítőbb. Ahogyan maszturbálunk, olyan szeretők vagyunk, tehát ha jobb szexet akarunk, érdemes ebben fejlődni, odafigyelni a légzésre, mozgatni a csípőt, bevonni a hüvelyünket. A szex ugyanolyan készség, mint a tánc, amit gyakorlással tudatosan fejleszthetünk. A jó szexuális élet mindenkinek mást jelent – van, akinek nincs partnere, és mégis kielégítő, jó szexuális élete van. Mások egy partnerrel élik meg a vágyaikat, megint mások rengeteggel. Mindkét véglet és minden egyes személyes változat érvényes. Nem az akrobatamutatványok, a speciális technikák vagy a partnerek száma a fontos, hanem a gyönyör, amit mi személyesen átélünk közben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek