18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nők ezreit tanította maszturbálni csoportos workshopokon a szexterapeuta

GettyImages-75403587

Első hallásra nagyon bizarrnak tűnik. Másodikra is, hiszen azt szoktuk meg, hogy az intimitás csak ránk és a partnerünkre tartozik. Ha viszont gondjaink vannak ennek megélésével, vagy a szexuális gyönyört csak hírből ismerjük, érdemes közel kerülni saját testünkhöz, vágyainkhoz – ebben segített a nőknek Betty Dodson feminista szexterapeuta.

A két éve elhunyt feminista matróna Bodysex nevű módszerét Gwyneth Paltrow Netflixen vetített sorozatában, a The Goop Labben is láthatjuk. A sorozat ezt a részt a női orgazmus bemutatásának szenteli, kitérve arra, hogy a nők mennyire ellentmondásosan viszonyulnak saját testükhöz, miért fordulnak kritikusan önmaguk felé, és hogy még napjainkban is tabutémának számít a női orgazmus.

Betty Dodson, akinek sajátos módszerét az epizód is körbejárja, a hetvenes évektől kezdve közel 7000 nőnek tanította meg, hogyan érhetik el az orgazmust. Az úgynevezett manuális szexológia híve volt, tehát nem szóban instruálta a klienseit, hanem személyesen segítette őket a csúcspont elérésében. Egyéni és csoportos workshopokat tartott, amelyek során a résztvevők fokozatosan megnyíltak egymás előtt, mertek beszélni a szexualitásról, annak szerepéről az életükben és az ezzel kapcsolatos nehézségeikről. Mindeközben saját testükkel és vágyaikkal is egyre inkább összhangba kerültek, megtapasztalhatták a női közösség és a valahová tartozás élményét is. Ezt koronázta meg az orgazmus, amelyet Betty Dodson módszerének köszönhetően szinte minden résztvevő elért a kurzus végére.

Betty Dodson és Carlin Ross
Betty Dodson és Carlin RossJP Yim / Getty Images Hungary

A szexterapeuta először is a témát – és magát a meztelenséget – övező szégyenérzetet igyekezett csillapítani. „A szégyen az élvezet gyilkosa” – mondja Betty a filmben, és nézőként is érdemes elgondolkodni azon, hogy ez honnan ered. A neveltetésünk okozza, esetleg mások bókjainak, visszajelzéseinek hiányában nem érezzük vonzónak magunkat? Rossz élmények értek, vagy kínosnak tartjuk, hogy nem tudjuk kulturáltan megnevezni a nemi szervünket?

„Nem tanulunk róla semmit, csak azt, hogy ez nem tartozik másra”,

hangzik el az epizódban, és valóban, a szexuális edukáció Magyarországon sem tartozik a kiemelten fontos területek közé, a legtöbben ma is pornófilmekből vagy – kamaszként – az egymástól hallott pletykákból informálódnak.

Meztelenül körbeülnek

Dodson foglalkozásain a bevezető beszélgetés után a résztvevők meztelenül körbeültek, majd miután elmúlt a kínos feszengés, megnézték saját és a többiek vulváját (a terapeuta következetesen ezt a szót használta), megbeszélték, milyennek látják, milyen a színe, tapintása. Ezután finom érintésekkel (például a váll vagy a kéz masszírozásával) gyakorolták, kinek melyik mozdulat esik jól. Ez rávezette a nőket arra, hogy el merjék mondani, meg tudják fogalmazni a partnerüknek is az igényeiket.

„A világon sehol nem ösztönzik a lányokat arra, hogy felfedezzék saját magukat és a szexualitásukat. Csak a szépségről, a szüzesség mítoszáról esik szó, meg arról, ki számít ribancnak. Mintha nem létezne más” – mondja Dodson oktatótársa (és halála után módszerének továbbvivője), Carlin Ross, hozzátéve, hogy r engeteg olyan nő él a világon, akiknek egyáltalán nem adatik meg, hogy partnerrel bármilyen módon megéljék az orgazmust, és olyanok is akadnak bőven, akik maszturbációval sem tudják elérni azt.

Kezdődhet a Rock ´n´ Roll

Dodson kifejlesztette a Rock ´n´ Roll-módszert, amelyet a résztvevők a workshopon elsajátíthattak, illetve a Netflix epizódjában Carlin Ross be is mutatja. (Ne számítsunk pornós jelenetre, az operatőr végig Ross arcát mutatja, amely viszont igen kifejező.) A technika szerint háton fekve, a lábakat felhúzva kell feküdni, majd a medencét lassan, ütemesen emelgetni, miközben a PC-izmokat összehúzzuk, majd elengedjük. Nagyon fontos a folyamatos, lassú légzés (orron be, szájon ki), és az is, hogy ne tartsuk vissza a levegőt. Ezután kerül elő a csiklóvibrátor (Dodson maga egy félkarnyi Hitachi Magic Wandre esküdött, de szerencsére az eszközt nem behatolásra tervezték), majd a Dodson által tervezett fémdildó, amelyet a folyamat végéig a hüvelyben kell tartani. Az orgazmus úgyszólván garantált, egy 2008-as tudományos kutatás szerint a módszer segítségével 500, anorgazmiával élő (azaz orgazmusra képtelen) nő közül a tréning után 465-en számoltak be arról, hogy eljutottak a csúcsra.

Betty Dodson több könyvet is írt, magyarra az Orgazmus két személyre című művét fordították le. Weboldalán további részleteket oszt meg a technikáról, sőt videós kurzusra is lehet jelentkezni. „Jobb orgazmus, jobb világ” – így szól a mottó, és ezzel tényleg nehéz lenne vitatkozni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra