18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez a 2 hiedelem áll a jó szex útjában: még mindig nem értjük a női test működését?

GettyImages-1130513189

Az orgazmusszakadék még mindig széles a kutatók szerint, ha a partnerrel való szexről van szó.

A nemi alapú társadalmi igazságtalanságok esetében általánosan két nagy szakadékról szoktak beszélni, amelyben a férfiak jóval nagyobb haszonélvezők a nőkkel szemben: a bérszakadékról és az orgazmusszakadékról. Míg az előbbiben Magyarországon 18,2 százalékos különbséget mért a férfiak javára az Eurostat 2019-ben, addig 2018-ban általánosan 30 százalékos különbséget mértek a partnerrel elért orgazmusok számát tekintve. Ugyan már évek óta tartó diskurzus épült fel az orgazmusszakadék mögöttes okairól, eddig kevés kutatás vette a fáradságot, hogy számadatokkal alátámassza ezeket az állításokat. Egy 2022-ben megjelent kutatás azonban alaposan utánajárt annak, miért érnek el jóval kevesebb orgazmust a heteroszexuális nők a heteroszexuális férfiakhoz képest, amikor partnerrel bújnak ágyba: 2303 kanadai felnőttel végeztek átfogó felmérést, majd ezt követően 40 résztvevővel mélyinterjút is készítettek. Ezt a két hiedelmet találták a probléma gyökerénél.

Az orgazmusszakadék fő oka

A 2022-es felmérés azt próbálta feltérképezni, hogy a három elmélet körül, amely ezt a nemi egyenlőtlenséget próbálta felgöngyölíteni, melyik a valódi oka az orgazmusszakadéknak:

  1. Ha a nők többször maszturbálnának, kisebb lehetne az orgazmusszakadék.
  2. A férfiakkal ellentétben a nők nagyobb eséllyel érnek el orgazmust, ha elkötelezett partnerrel szeretkeznek.
  3. A nők több orgazmust élhetnének meg, ha férfi partnerük több időt és figyelmet szentelne a csikló, a női szexuális gyönyör elsődleges anatómiai forrásának izgatására.
Az orgazmusszakadék még a bérszakadéknál is szélesebb a kutatók szerint
Az orgazmusszakadék még a bérszakadéknál is szélesebb a kutatók szerintWong Yu Liang / Getty Images Hungary

A felmérés egyértelműen a harmadik hipotézist erősítette meg, ugyanis nem éltek meg több orgazmust a partnerrel közös szexuális együttlét során azok a nők, akik a korábbi hónapban maszturbáltak, mint azok, akik nem fordultak önkielégítéshez. Az elkötelezett kapcsolatban élő nők sem számíthattak nagyobb eséllyel orgazmusra, mint azon társaik, akik alkalmi partnerrel bújtak ágyba. Azonban azok a nők, akiket orális szexben részesített partnerük, 16 százalékkal nagyobb eséllyel jutottak el a csúcsra. Így tehát a férfiak (és a nők) még mindig nem szentelnek elég energiát a csiklóra, és emiatt olyan széles a nemek közötti orgazmusszakadék. Ez könnyen eredhet abból az elterjedt tévhitből, hogy minden „normális” nő képes elélvezni pusztán vaginális stimuláció hatására (tegyük hozzá, nem csoda, hogy elterjedtté vált ez a gondolat, mivel korábban a tudomány is a férfiszexualitásból kiindulva próbálta értelmezni a női szexualitást, és így született meg ez a téves elmélet).

Miért kerülik a csiklót a férfiak – és miért nem reklamálnak a nők?

A kutatócsapat, hogy kiderítse, miért nem stimulálják a heteroszexuális szex közben a női csiklókat, 40 mélyinterjút készített nőkkel és férfiakkal egyaránt. Az derült ki, hogy mindkét nem tagjai úgy gondolták, a férfiorgazmus természetes és egyértelmű, míg a női orgazmus felesleges és másodlagos az érzelmi kötődéshez képest, amit a szex tud nyújtani. Majdhogynem csak a férfi maszkulinitásának és önértékelésének megőrzése miatt tűnt fontosnak a női orgazmus a megkérdezetteknek. Ha belegondolunk, elég szomorú és a toxikus maszkulinitást erősítő (női és férfi-) viselkedésforma, hogy a női gyönyör is csak akkor megengedett ebben a gondolkodásmódban, ha az a férfit szolgálja, csupán a nő élvezetének kedvéért nincs is létjogosultsága.

A jó szexhez előbb át kellene hidalni az orgazmusszakadékot a kutatók szerint
A jó szexhez előbb át kellene hidalni az orgazmusszakadékot a kutatók szerintsharpshutter / Getty Images Hungary

Továbbá, a másik visszatartó erő, amely elvonja a klitoriszról a figyelmet, hogy a legtöbben csak a pénisz–vaginális közösülést tartották szexnek, amelyben a pénisz kapta a hangsúlyt. Az olyan szexuális tevékenységeket, amelyekben előtérbe kerülhetne a csikló stimulálása, mint például az orális szex, a vibrátorok használata, vagy a kézi stimuláció, túl „időigényes” és „nehézkes” munkának írták le. Az valóban igaz, hogy a nőknek több izgatásra van szükségük (10–40 perc), mint a férfiaknak, ahogyan azt Pallagi Eszter, Bodysex-módszer-szakértő nyilatkozta egy korábbi interjúnkban. Ettől azonban nem válik kevésbé fontossá a női orgazmus. 

Sajnos azonban a megkérdezett nők fejében is negatív kép alakult ki a nem vaginális úton szerzett orgazmusokról.

„Természetellenesnek” és „mocskosnak” jellemezték a több csiklóizgatással járó szexet, amilyen az orális szex, vagy a vibrátor bevonásával történő együttlét is. A kutatók szerint még mindig súlyos tabuk lengik körül a női szexualitást. Ez a kultúra, amely arra készteti a nőket, hogy idegenkedjenek a saját szexuális élvezetüktől és szégyenérzetet társítsanak hozzá, ahhoz vezet, hogy a nők azt érezhetik, vissza kell fogniuk a szexuális étvágyukat, kevésbé érzik feljogosítva magukat az orgazmushoz vezető partneres szexhez. 

Így tehát a tudomány szerint is úgy lehetne áthidalni a nemek közötti orgazmusszakadékot, hogyha a nők és a férfiak több hangsúlyt fektetnének a női orgazmusra, és több stimulálásban részesítenék a csiklót. Valószínűleg mindkét nemet segíthetné ebben a szexpozitív szemléletmód elsajátítása, amely feloldja a szexhez fűződő káros hiedelmeket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra