Tényleg veseköved lesz, ha sok ásványvizet iszol? Íme a válasz

GettyImages-1288307222

Ha a szénsavas víz sok kalciumot tartalmaz, akkor logikusnak tűnhet azt gondolni, hogy hozzájárulhat a vesekövek egyik típusának, a kalciumkövek kialakulásához.

Az interneten rendszeresen felmerül a kérdés, hogy a szénsavas víz fogyasztása valóban képes-e vesekövet okozni, és mindig akad valaki, aki úgy véli, hogy vesekövessége emiatt alakulhatott ki. További találgatások helyett itt van, hogy milyen álláspontot képviselnek a szakemberek és a tudomány a témában.

Mik azok a vesekövek?

Mielőtt rátérnénk, hogy a szénsavas víz fogyasztása hajlamosító tényező lehet-e, fontos megérteni, hogyan is keletkeznek a vesekövek. A hivatalos definíció szerint a vesekövek ásványi anyagokból és sókból álló kemény lerakódások, amelyek a vesékben fejlődnek ki.

Bár több típusuk is létezik, a leggyakoribbak az úgynevezett kalciumkövek. Ezek akkor jönnek létre, amikor a csontok és izmok által fel nem használt kalcium a vesében marad, ahelyett, hogy a vizelettel kiürülne.

A kalcium kavicsszerű kristályszerkezetet hoz létre, miközben más salakanyagokhoz kapcsolódik.

A salakanyag jellemzően oxálsav szokott lenni, ami olyan élelmiszerekből származhat, mint a spenót, a mandula vagy a tofu.

A vesekő egyik jellemző tünete az éles fájdalom
A vesekő egyik jellemző tünete az éles fájdalomRealPeopleGroup / Getty Images Hungary

A vesekő másik gyakori típusát a húgysavkövek képviselik, amelyek akkor keletkeznek, amikor a szervezet purinokat metabolizál. Ez a vegyület az alkoholban, a kagylókban és más élelmiszerekben is megtalálható.

Típusuktól függetlenül a vesekövek intenzív tüneteket okozhatnak, beleértve az éles hát-, oldal- vagy ágyékfájdalmat, a véres vizeletet, a nehézkes vizelést és a gyakori vizelési ingert.

Okozhat vesekövet a szénsavas víz?

Az összefüggést hiteles kutatások egyelőre nem támasztják alá, de a legtöbb szénsavas víz tartalmaz bizonyos összetevőket (mennyiségük ugyanakkor eltérő lehet), amelyeknek lehet ilyen hatásuk.

Az egyik a szénsavasodást szolgáló nátrium-hidrogén-karbonát. „Ez a vegyület potenciálisan megnövelheti a vesekő kialakulásának kockázatát, mivel a magas nátriumtartalmú étrend is képes erre” – mondja S. Adam Ramin urológiai onkológus. A szakember szerint egy pohár szénsavas víznek nem szabad gondot okoznia, nagyobb mennyiség esetén viszont nagyobb lehet a rizikó is.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a bikarbonát befolyásolhatja a vizelet pH-ját, ami szintén közrejátszhat a vesekő kialakulásában. De ez mind csak elmélet. Más tudományos tények arra engednek következtetni, hogy a víz fogyasztásának – legyen az szénsavas vagy sem – éppen ellentétes hatása lehet. Erre utal az is, hogy

a vesekőképződés egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő folyadékbevitel.

Az urológus egyenesen úgy gondolja, hogy a számos szénsavas vízben fellelhető kalcium nem hajlamosító, hanem inkább megelőző szerepet tölthet be. Az élelmiszerekből származó kalcium ugyanis valójában nem befolyásolja a vesekő kockázatát.

Fontos kiemelni azt is, hogy a National Kidney Foundation szerint a kalcium az oxaláthoz kötődik a bélben. Kalcium nélkül pedig az oxalát a vizeletbe jutna, megnövelve a vesekő kialakulásának esélyét.

A szénsavas víz szerepéről eltérnek a vélemények
A szénsavas víz szerepéről eltérnek a véleményekDiana Miller / Getty Images Hungary

Mi okozhat vesekövet?

Étkezési szempontból a vesekő leggyakoribb oka az elégtelen folyadékbevitel, az alacsony zöldség-gyümölcs fogyasztás, a túlzott nátriumbevitel és a sok (nem tejből származó) állati fehérjét tartalmazó étrend.

Ha férfi vagy, és a családodban előfordult már vesekő, az további növeli a kockázatokat, akárcsak bizonyos egészségügyi állapotok, mint az elhízás, a bélgyulladás és néhány vesebetegség, illetve egyes gyógyszerek, köztük a diuretikumok és a kalciumalapú antacidok szedése.

Hogyan lehet megelőzni?

Ha még soha nem volt veseköved, az alábbi általános ajánlásokat követve védekezhetsz ellene:

  • Gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről.
  • Fogyassz alacsony oxaláttartalmú ételeket.
  • Próbáld kerülni a magas nátriumtartalmú ételeket.
  • Legyél óvatos a kalciumkiegészítők szedésével.
  • Korlátozd a napi fehérjebeviteled.
  • És ha napi 1-2 liter szénsavas vizet iszol, a biztonság kedvéért vegyél vissza belőle.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra