Az emberi szervezetnek az egészséges működéshez megfelelő mennyiségű és minőségű mikro- és makrotápanyagokra van szüksége. A makrotápanyagok azok a kémiai vegyületek, amelyekből a testünknek nagyobb mennyiségre van szüksége (erre utal az elnevezésük is), és amelyek a fő energiaforrásaink. A táplálékainkból nyert makrotápanyagok: a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok.
A szénhidrátok rendkívül fontosak a szervezetünk számára, hiszen ezek az elsődleges energiaforrásaink.
A szénhidrátok között megkülönböztetjük az egyszerű cukrokat és az összetett szénhidrátokat. Az előbbiek közé tartozik például a szervezet számára alapvető fontosságú szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), de idetartozik még a tejcukor (laktóz) vagy a szacharóz (répacukor) is.
Az összetett szénhidrátok családjába tartozik – többek között – a keményítő vagy a rostok.
A legfontosabb élelmiszereink szénhidráttartalma: