Nem csak a fogyókúrázóknak jó tudni: infografikán mutatjuk, miben mennyi szénhidrát van

GettyImages-143070919
Olvasási idő kb. 1 perc

Az egészséges táplálkozásban is fontos, de leginkább a különböző szénhidrátanyagcsere-zavarokban szenvedők számára nélkülözhetetlen annak ismerete, hogy mely élelmiszerekben vannak szénhidrátok, és azok milyen minőségben fordulnak elő az egyes nyersanyagokban. Mutatjuk!

Az emberi szervezetnek az egészséges működéshez megfelelő mennyiségű és minőségű mikro- és makrotápanyagokra van szüksége. A makrotápanyagok azok a kémiai vegyületek, amelyekből a testünknek nagyobb mennyiségre van szüksége (erre utal az elnevezésük is), és amelyek a fő energiaforrásaink. A táplálékainkból nyert makrotápanyagok: a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok.

A szénhidrátok rendkívül fontosak a szervezetünk számára, hiszen ezek az elsődleges energiaforrásaink. 

A szénhidrátok között megkülönböztetjük az egyszerű cukrokat és az összetett szénhidrátokat. Az előbbiek közé tartozik például a szervezet számára alapvető fontosságú szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), de idetartozik még a tejcukor (laktóz) vagy a szacharóz (répacukor) is.

Az összetett szénhidrátok családjába tartozik – többek között – a keményítő vagy a rostok.

A legfontosabb élelmiszereink szénhidráttartalma:

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek