Szívbetegségre utalhat, ha ezt látod a szemedben

GettyImages-523451766
Olvasási idő kb. 4 perc

Az asteroid hyalosis igazán különleges küllemet kölcsönöz az ember szemének. Sokan úgy vélik, olyan, mintha a csillagos égboltra tekintenének, ha a betegségben érintett ember szemébe néznek.

Százból alig egy-két embert érint az asteroid hyalosisnak nevezett betegség, mely sok esetben a szívkoszorúér-problémákban, cukorbetegségben és az anyagcsere-diszfunkciókban érintettek szemében is megjelenhet. Bár a látást nem befolyásolja, a szem vizsgálatát megnehezíti.

A betegség a látásra nincs hatással, ám a szemet igazán különlegessé varázsolja, olybá tűnhet, mintha az eget néznénk, vagy egy galaxist látnánk. A szivárványhártya egységesnek tűnő felszíne feldarabolódik, úszkáló foltok jelennek benne meg, melyeket üvegtesti homályoknak is neveznek.

Különleges szembetegség

Ezek a szem átlátszó, zselés anyagában, az üvegtestben jelennek meg. Az üvegtest 98%-ban vízből áll, a maradék 2 %-át sók, cukrok, fehérjék és kollagénrostok alkotják. Ez a folyadék alkotja a szem szerkezetének jelentős részét, a hátsó retina és az elülső lencse között helyezkedik el.

Az üvegtesti homályok okai között gyulladásos, vérzéses, elfajulásos vagy egyéb eredetű megbetegedések is szerepelhetnek, az asteroid hyalosis az elfajulásos eredetű homályok közé tartozik.

A látást nem rontja

Az asteroid hyalosis életkorral összefüggő,jóindulatú elváltozás az üvegtesten, mely sok esetben észrevétlen marad. 100 emberből alig egyet-kettőt érint, és az emberek mellett a kutyáknál is megfigyelhető. A betegség során az üvegtestben kalcium halmozódik fel, de hogy miért, az egyelőre ismeretlen. Bár a látás képességét nem befolyásolja, külleme okán megnehezíti egyéb betegségek diagnosztizálását. 

Hasonló, foltszerű elváltozásokat okozhatnak gyulladásos folyamatok, idegentest, fertőzés vagy az üvegtestben fellépő vérzés is, az asteroida hyalosis azonban ezektől egészen eltérő küllemű. Előbbiek ráadásul a látást is akadályozhatják vagy zavarhatják. 

Az érintett emberek jelentős részénél fokozatosan alakul ki a betegség. Egyes kutatók úgy sejtik, hogy a csillagos égboltra hasonlító elváltozás kapcsolatban állhat érrendszeri megbetegedésekkel, illetve a sejtek regenerációs képességének csökkenésével is. Kockázati tényező lehet az életkor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az asteroid hyalosissal élők ráadásul nagyobbrészt férfiak, ezért a háttérben egyes anyagcsere-diszfunkciókat és a koszorúér-betegséget is sejtik. 

Galaxist mintázó elváltozást okoz a szemben ez a betegség
Galaxist mintázó elváltozást okoz a szemben ez a betegségDawam Syah / 500px / Getty Images Hungary

Látható idegrendszer

Nem véletlen, hogy a tudósok az emberi szemet használnák arra, hogy megtalálják az öregkori mentális hanyatlás, az Alzheimer-kór gyökerét vagy a korai elhalálozások okait. A szemünk ugyanis idegrendszerünk egyetlen, látható része. Egy korábbi tanulmány a szemek állapota alapján igyekszik az emberek várható élettartamát kideríteni, pusztán a retinájuk által. Hogy az asteroid hyalosis alkalmas lehet-e hasonlóképp betegségek jelzésére, még nem tudni. A kutatók szerint randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség az asteroid hyalosis jobb megértéséhez, különösen olyan ritka esetekben, amikor valóban tüneteket okoz.

Ha a szembetegségek különböző fajtáiban merülnél el, ide kattintva a leggyakoribb formáiról olvashatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek