A magyarok kedvenc élelmiszere megelőzi az érszűkületet

Diósi Szilvia
GettyImages-1055506774
Olvasási idő kb. 4 perc

Régóta használjuk a mézet, ha megfázunk, vagy fáj a torkunk, de ezenkívül még számos előnye van, például pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére, a vércukorszintre és a koleszterinre is.

Évszázadok óta pozitívan hat az egészségre

A mézet már évszázadok óta használják betegségek kezelésére. Antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, így energiafokozóként és immunrendszer-erősítőként szolgál. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt alkalmas a torokfájás és a köhögés enyhítésére. Sokak szerint az allergián is javíthat, mivel kis mennyiségű virágport tartalmaz, ami segít a szervezetnek toleranciát kialakítani. Ezenkívül a méz természetes cukrai gyors energiaforrást biztosítanak.

A méz számos egészségügyi problémán segít

A Torontói Egyetem kutatói készítettek egy átfogó tanulmányt a mézről, amely 18 kontrollált vizsgálatot és 1100 résztvevőt tartalmazott. Megállapították, hogy a méz beillesztése az egészséges étrendbe csökkentett számos egészségügyi problémát, köztük az éhgyomri vércukorszintet (cukrot), a „rossz” koleszterintet, a triglicerideket (zsírokat) és a gyulladást. Ezenkívül a „jó” koleszterinszintet növelte.

Tekintettel a méz magas cukor- és szénhidráttartalmára ez akár meglepő is lehetne. Mind az 1100 résztvevő egészséges étrendet követett. Az általuk fogyasztott méz átlagos mennyisége 40 gramm volt naponta, ami körülbelül 2 evőkanálnyi mézet jelent. 

A méz pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére, a vércukorszintre és a koleszterinre is
A méz pozitívan hat a szív- és érrendszer egészségére, a vércukorszintre és a koleszterinre isBetsie Van der Meer / Getty Images Hungary

A méz hatása a szívre

Világszerte a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az egyik fő halálozási okot, becslések szerint évente mintegy 17,9 millióan halnak meg ezekkel összefüggő betegségekben. A szív- és érrendszeri betegségeknek kétféle kockázati tényezőjük van. A nem módosítható kockázati tényezők, amelyek nem változtathatók. Ezek közé tartozik az etnikai hovatartozás, az életkor és a genetika. A módosítható kockázati tényezők közé tartozik a testsúly, az emelkedett vércukorszint, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a táplálkozási szokások és a fizikai inaktivitás.

Több tanulmány is vizsgálta a méz szívre gyakorolt hatását. Ezekben arra jutottak, hogy a méz védi a szívet az antioxidánsok segítségével. Segít helyreállítani a szívverést, segít a vérnyomásproblémákon, csökkenti a szívinfarktus területét, és öregedésgátló tulajdonságai vannak. Valamint megakadályozza az érszűkületet, ami az érkárosodások az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb formája.

Sebgyógyító hatása

A felhasználása a sebkezelésben az ókorig nyúlik vissza, amikor is a különböző kultúrák felismerték a gyógyulást elősegítő és fertőzésmegelőző képességét. Az orvosi minőségű mézet ma már a modern sebkezelésben alkalmazzák, hatékony az égési sérülések, fekélyek és más bőrbetegségek kezelésében.

A méz csökkenti a szívbetegség és az érszűkület kockázatát
A méz csökkenti a szívbetegség és az érszűkület kockázatátJanie Airey / Getty Images Hungary

Hogyan készül a méz?

A mézet gyakran folyékony aranyként is emlegetik. Létrehozásában óriási szerepe van a méheknek. A rovarok a virágokból nektárt gyűjtenek, ezután a speciális gyomrukban tárolják, ahol enzimek hozzáadásával megkezdődik a mézzé történő átalakulás. A kaptárba visszatérve a méhek egymásnak adják át a nektárt, ezzel is segítve az erjedési folyamatot. Az enzimaktivitás, a nedvesség csökkentése és az idő kombinációja révén az egykor vékony nektárból az a sűrű, édes anyag lesz, amelyet mézként ismerünk.

Nemcsak az alkohol vagy a citrusfélék okozhatnak gyomorégést, hanem olyan ételek, italok, szokások is, amikről nem is gondolnád. Az alábbi cikkünkben összeszedtük ezeket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek