Ingyen edzés Covid-biztosan: irány egy szabadtéri kondipark!

GettyImages-910959306
Kálmán Szonja

Mozognál, de nem maszkban, viszont biztonságban? Van egy jó hírünk: nem kell lemondanod a kardiogépekről a Covid alatt, ha van a közeledben egy szabadtéri kondipark.

Ha a futás neked túl monoton, úszni nem szívesen mennél a vírus miatt, és ugyanebből az okból az edzőtermek sem vonzanak mostanában, akkor sem kell lemondanod a testedzés pozitív hatásairól. Az elmúlt években egyre nagyobb számban telepített szabadtéri kondiparkok megoldást jelenthetnek a problémádra: ha itt edzel, abból biztosan nem lesz baj!

A nagyvárosokban élők esélyei egy hasonló létesítmény megtalálására természetesen nagyobbak, mint a kisebb települések lakosainak. A Free Sports Parks térképének tanúsága szerint országszerte több mint 400 hasonló létesítmény várja a mozogni kedvelőket: érdemes itt keresgélni, mielőtt kiválasztanánk egy helyszínt!

Először nézd meg magadnak a helyet!

A próbaalkalom előtt egy feltérképező látogatás során érdemes megismerni a kiválasztott helyszínt: ekkor kiderül, hogy pontosan hány eszköz található itt, milyen jellegűek, van-e vízvételezési lehetőség (bár télen inkább otthonról vigyünk magunkkal inni, hiszen a kültéri csapok jó eséllyel fagyveszély miatt nem működnek), milyen világítással rendelkezik, és a többi. Ha rutinszerűen megtett útvonalunk mentén található a park, érdemes több napszakban is ránézni, így láthatjuk majd, mennyire népszerű, mikor érdemes ott sportolni.

Nem kell megijedni, ha nincsen gyaloglótávolságon belül elérhető park a közelben:

az edzésed feldobhatod azzal, hogy futva vagy biciklivel érkezel a helyszínre, és ezután kezdesz ott mozogni.

Az eszközök elhelyezéséből kifolyólag a biztonságos távolság adott lesz, legfeljebb a gépek felületeinek fertőtlenítése lehet az, amivel érdemes foglalkoznod. Fertőtlenítő spray és papírtörlő segítségével ezt megoldva már tényleg nem is találhatnál Covid-biztosabb helyszínt a mozgásra, mint egy ilyen kondipark!

Széles a tárháza annak, amit a kültéri használatra módosított kardiogépek kínálata nyújt
Széles a tárháza annak, amit a kültéri használatra módosított kardiogépek kínálata nyújtPatrik Giardino / Getty Images Hungary

Ismerd meg a gépeket!

Ha korábban még nem edzettél azokkal a gépekkel, amelyek itt megtalálhatók, érdemes felkészülni egy kicsit. Lépcsőzőgépek, ellipszistréner, evezőpad, szobabicikli, hasizompad, lábgép, sífutógép, a derék vagy a hát edzésére alkalmas gépek: nagyon széles a tárháza annak, amit a kültéri használatra módosított kardiogépek kínálata nyújt. Akinek nincsen gyakorlata ezek terén, annak az a legjobb, ha egy tapasztaltabb edzőtárssal együtt teszi meg az első látogatást, személyi edző segítségét és tanácsát kéri ahhoz, hogy biztosan ne sérülés legyen a vége az első Covid-biztos mozgásnak.

Nyújtani a szabadtéri kondiparkban is fontos

Nem lehet ebből a szempontból eleget hangsúlyozni a bemelegítés és a nyújtás fontosságát sem. A téli hidegben főként fontos, hogy megfelelő izmokkal vágjunk bele az edzésbe – és ugyanígy a hideg miatt érdemes újragondolnia az edzőruháját is annak, aki a konditerem melegéből vált most a szabadtéri kondiparkokra. 

Mindenképp szükség lesz vékony sapkára és sportkesztyűre, valamint pulóverre, esetleg akár mellényre is, ha a leghidegebb időben is hódolni akarunk a mozgás szeretetének.

Szerencsére ezek az eszközök kis befektetéssel is megvásárolhatók, legfeljebb egyhavi kondibérlet árának ráköltésével alkalmassá tehetjük ruhatárunkat a szabadtéri sportra.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra