Az étel, amit mindenki imád, gyulladást okozhat az agyban

GettyImages-857432848

Te is imádod a sült krumplit? Akkor van egy rossz hírünk számodra: gyulladást és hangulatzavarokat okozhat.

Egy új kutatás azt sugallja, hogy az, amit eszünk, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is számottevő hatással lehet ránk. A tanulmány, amelyet a Washington Egyetem St. Louis Orvostudományi Karán végeztek, összefüggést talált a sült ételeket – különösen a sült krumplit – tartalmazó étrend, illetve a szorongás és a depresszió fokozott kockázata között.

Mi a kapcsolat a sült ételek, a gyulladás és a depresszió között? 

Az összesen 140 728 ember bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy a sült ételek rendszeres fogyasztása 12 százalékkal növeli a szorongás és 7 százalékkal a depresszió kockázatát, ami a sütés közben felszabaduló akrilamid nevű vegyülettel függhet össze.

Kimutatták, hogy ez a szennyező anyag hatással lehet a mentális egészségre.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy a sült ételek gyulladást okoznak a szervezetben, ami szorongásos, depressziós tünetekkel társulhat. Ezt a feltevést erősíti, hogy egy 2017-es tanulmányban a kontrollcsoport tagjainak mentális állapota jelentősen javult, miután 12 héten át gyulladáscsökkentő ételekből álló diétát folytattak.

A sült krumpli fogyasztása gyulladást okozhat a szervezetben
A sült krumpli fogyasztása gyulladást okozhat a szervezetbenOwen Franken / Getty Images Hungary

„A sült ételekben gazdag étrend hozzájárul az ideggyulladáshoz vagy az agy gyulladásához, mivel olyan glikációs végtermékeket hoz létre, amelyek megtapadnak a szövetekben, károsítják azokat és gyulladást okoznak” – mutatott rá Megan Hilbert dietetikus.

A kutatások jelenleg is zajlanak, de a tudósok valószínűsítik, hogy a gyulladás csökkentheti a dopamin felszabadulását, és tompíthatja az agy azon területeit, amelyek a jutalomhoz kapcsolódnak. Ezen túlmenőn a sült ételekből általában hiányoznak a rostok, a fitonutriensek és az egészséges zsírok, amelyek pozitívan befolyásolják az agy egészségét. Ez pedig a bélrendszerre is hatással lehet.

„A vegyületek hiánya miatt zavar keletkezhet a bél és az agy közötti kommunikációban. A boldogsághormonként ismert szerotinin 90-95 százaléka a bélben termelődik, ezáltal a bélmikrobióta egyensúlyhiánya negatívan befolyásolhatja a hangulatot is.”

Ezért elsősorban az akrilamid lehet a felelős.

Mint ismert, ez a vegyi anyag bizonyos keményítőtartalmú ételekben képződik a magas hőmérsékletű sütéskor, ami komoly kockázatokat rejt magában, hiszen úgy tartják, hogy rákkeltő hatású.

A tanulmány másik fontos megállapítása, hogy a sült ételek fogyasztása megzavarhatja a lipidanyagcserét, vagyis azt a folyamatot, amelynek során a zsírok lebomlanak és energiaként raktározódnak el a szervezetben. Ez szintén szerepet játszik a neuronok működésében, és kihatással lehet az agy kommunikációjára, ami szorongást vagy depressziót válthat ki.

Depressziós, szorongásos tünetek is jelentkezhetnek miatta
Depressziós, szorongásos tünetek is jelentkezhetnek miattaJosef Lindau / Getty Images Hungary

Akkor ne is egyek több sült krumplit?

A sült ételek és a mentális egészség kapcsolata igencsak összetett és bonyolult, de az már így is leszögezhető, hogy a potenciális kockázatok miatt ajánlott kevesebbet enned belőlük. Megoldás lehet, ha ezeket az ételeket nem forró olajban sütöd ki, hanem főzve, grillezve, párolva vagy gőzölve készíted el, de jó alternatíva lehet a forró levegős sütő használata is.

Komoly jelentősége lehet annak is, hogy milyen olajat használsz. Az olyan trópusi olajok, mint például a kókuszolaj és a pálmaolaj, sok telített zsírt tartalmaznak, ezért extraszűz olívaolajjal, avokádóolajjal vagy repceolajjal érdemes kiváltani őket. Emellett hasznos lehet, ha általánosságban több teljes értékű élelmiszert, például dióféléket, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyasztasz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek