5 szórakoztató tevékenység stressz ellen – a 3. egyre népszerűbb a felnőttek körében

GettyImages-1262251328

Túl sok a stressz az életedben? Számos szórakoztató és rendkívül egyszerű tevékenység létezik, ami vetekszik a meditáció erejével.

A meditáció az első módszer, ami eszünkbe jut, ha a stresszkezelés a téma. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ez a hatékony ellenszere a 21. századi élet negatív hozományának, ugyanis segít koncentrálni és tudatosabbá válni, fejleszti a memóriát, miközben csökkenti a szorongást, a depressziót és a stresszt.

Meditáció helyett 

Nem mindenki képes azonban hosszú perceken keresztül lótuszülésben ülni vagy tudatosan lecsillapítani a zsibongó gondolatait. Ha pedig valakinek még a gondolat is kínos, hogy mantrákat mormolva szabadítsa meg magát a felgyülemlett feszültségtől, akkor muszáj egyszerűbb, de legalább ilyen hatásos technikát találni. Amikor meditatív állapotba kerülünk, akkor nem rágódunk a múlton, és nem aggódunk a jövőn. Csak az itt és most létezik, tudatosan figyelünk a jelenre; éber a tudatunk. Lássuk, melyek azok a tevékenységek, melyek segítségével anélkül érjük el ezt a hatást, hogy leülnénk meditálni.

A stressz ellen már az is hatásos, ha egyszerűen csak az ablakunkból figyeljük, mi zajlik épp a nagyvilágban
A stressz ellen már az is hatásos, ha egyszerűen csak az ablakunkból figyeljük, mi zajlik épp a nagyvilágbanWestend61 / Getty Images Hungary

1. Nem csak irkafirka

A rajz, az alkotás öröme képes annyira kikapcsolni, hogy valóban csak egyvalamire koncentráljunk, kizárjuk a zavaró külvilágot. Egyesek azt mondják, megélhető közben a flow érzése, és a figyelem – akárcsak a meditáció során – „itt és most” van. Ezért lehet a rajzolás, a festés igazán feltöltő és pihentető tevékenység. Jó hír, hogy még csak Picassónak sem kell lennünk ehhez: ha nem szeretünk rajzolni, fantasztikus felnőttszínezők kaphatók, amelyek épp a stresszoldó hatásukról híresek.

2. Kibámulni az ablakon

Suzy Reading pszichológus szerint a legtöbb ember azért szeretne meditálni, hogy megszabaduljon a rossz gondolatoktól. Csakhogy az emberi elme úgy működik, hogy ha el akarjuk hallgattatni, akkor még hangosabb lesz.

A tárgyakra való összpontosítás segíthet abban, hogy kilépjünk a nyüzsgő gondolataink forgatagából.

Például csodáljuk öt percig egy gyertya lángját, vagy bámuljunk ki ugyanennyi ideig az ablakon, és figyeljük meg, mi minden történik odakint” – javasolja Reading. Ráadásul nincs olyan, hogy rossz meditáció: már az is haladás, ha észrevesszük, hogy megint máshol jár az eszünk, mint a jelen pillanatban. Próbáljunk újra és újra az utcai jelentekre koncentrálni, vagy a pislákoló lángra, és így egyre könnyebben irányíthatjuk a gondolatainkat.

3. Építs valamit

A Lego az új színező a felnőttek számára. A gyártók felfedezték, hogy gyakran nagyobb örömöt okoz az apukának vagy az anyukának összerakni egy kalózhajót vagy egy királylánykastélyt, mint a gyereknek, így meg is jelentek a felnőtt korosztályt megcélzó készletek. Az egyszerű virágcsokor összerakásától a bonyolult épületekig mind azt a célt szolgálják, hogy arra az időre, amíg elkészül a remekmű, teljesen kikapcsoljunk, és csak az építésre koncentráljunk.

Dublinban már legókávézóban is hódolhatunk a mindfullnessnek
Dublinban már legókávézóban is hódolhatunk a mindfullnessnekBrian Lawless – PA Images / Getty Images Hungary

4. Éneklés kórusban

Felszabadító ereje van, amikor másokkal együtt éneklünk. Nemcsak azért, mert igazán úgy érezzük, hogy egy közösséggel együtt élünk át valami nagyszerűt, hanem azért is, mert igazán megélhetjük a pillanatot. Éneklés közben a dallamra, a hangképzésre koncentrálunk, figyelünk a szövegre, a légzésre, így esélyt sem adunk annak, hogy a nyomasztó gondolatok beférkőzzenek a tudatunkba. 

5. Fazekaskodás

„Milyen nagyszerű módja a tudatos jelenlétnek a korongozás” – mondja Joy Rains író, aki aktívan gyakorolja a mindfulnesst. „Szinte az összes érzékszervünkre hat ez a tevékenység, miközben azt is megtanuljuk, hogyan szabaduljunk meg a megfelelési kényszertől.” Egy idő után már csak az agyag textúrájára, a hőmérsékletére, valamint a korong hangjára figyelünk, és elmaradnak az olyan zavaró és frusztráló gondolatok, mint, hogy „ez a tál ferde”, vagy „nem fog tetszeni senkinek, amit készítettem”. Amellett, hogy csodásan kikapcsol, még valami maradandót is alkottunk.

Nem árt néha visszatérni gyerekkorunk kedvenc tevékenységeihez, hiszen, annak, ami anno a fejlődésünket szolgálta és örömet adott, ma is nagy hasznát vehetjük, amikor szeretnénk kiszakadni a felnőttkorral járó mókuskerékből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek