A spenót egészségügyi előnyei
A spenót egy tipikusan megosztó élelmiszer: az emberek általában vagy nagyon utálják, vagy nagyon szeretik. Ha az előbbi csoportba tartozol, itt van 6 érv, ami meggyőzhet arról, hogy újra adj neki egy esélyt. Lehet, hogy az íze nem lesz a kedvenced, de talán belátod, hogy az egészséged érdekében megéri többet fogyasztanod belőle.
1. Antioxidánsokban gazdag
A spenót számos értékes antioxidánst, köztük luteint, béta-karotint és C-vitamint tartalmaz. Ezek kulcsfontosságúak az általános egészség szempontjából, hiszen semlegesítik a szabad gyököket, amelyek a szervezetben felhalmozódva sejtkárosodást és oxidatív stresszt okoznak, jelentős mértékben hozzájárulva az olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a rák, a szívbetegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
2. Szabályozza a vérnyomást
A spenót kiváló káliumforrás, ami azt jelenti, hogy az ereket ellazítva csökkenti a vérnyomást. Sőt, megtalálható benne a folsav és a magnézium is, amelyek fokozzák a nitrogén-monoxid-termelést, ezáltal is erősítve a vérnyomáscsökkentő hatást.
3. Serkenti az agyműködést
A spenót az egyik legjobb táplálék az agy számára. A Neurology című tudományos folyóirat szerint ez olyannyira igaz, hogy már napi 75 gramm leveles zöldség – amibe a spenót is beletartozik – fogyasztása is lelassíthatja a kor előrehaladtával összefüggő kognitív hanyatlást.
Ez magas lutein-, béta-karotin-, folsav- és fillokinontartalmának köszönhető, amelyekről bebizonyosodott, hogy képesek megvédeni az agysejteket. A pontos hatásmechanizmus tápanyagonként változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy csökkentik az oxidatív stresszt, az ideggyulladást, valamint az Alzheimer-kórhoz hasonló állapotok kialakulásában szerepet játszó fehérjék felhalmozódását.
4. Javítja a vér oxigénellátását
A spenótban is előforduló vasat az emberi szervezet a hemoglobin, a vörösvértestek fő összetevőjének előállításához használja. Ezek a sejtek felelősek azért, hogy oxigént szállítsanak a szövetekbe és a szervekbe, így az egészségmegőrzés szempontjából kiemelkedő szerephez jutnak.
Mivel a növényi táplálékokból származó vasat a szervezet nem tudja kellő hatékonysággal felszívni, ezt megfelelő C-vitamin-bevitellel érdemes ellensúlyozni, ami olyan élelmiszerek fogyasztásával érhető el, mint a citrom, a brokkoli, a kaliforniai paprika, a burgonya vagy a paradicsom.
5. Hozzájárul a bélrendszer egészségéhez
A spenót tele van rostokkal, amelyek támogatják a bélmikrobiom egészségét, és serkentik az emésztést. Mivel nagyrészt oldhatatlan rostokat tartalmaz, a spenót fogyasztása megkönnyíti a székletürítést, enyhítheti a székrekedés tüneteit, és hozzájárulhat a teltségérzet fenntartásához az étkezések után.
6. Védi a szemet
A spenótban lévő lutein és zeaxantin védi a szemet a napsugárzás káros hatásaitól, ami segíthet csökkenteni az életkor előrehaladtával jelentkező szembetegségek, így a makuladegeneráció és a szürke hályog kockázatát.
Fontos azonban tudni, hogy mindkettő zsírban oldódó tápanyag, vagyis zsírra van szükségük ahhoz, hogy felszívódjanak a szervezetben. A spenótos ételeket ezért ajánlott egy kevés extraszűz olívaolaj, avokádó, zsíros magvak vagy halak fogyasztásával kombinálni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés