Ez a furcsa dolog történik a testeddel, ha spárgát eszel

GettyImages-72423152

Még tart a spárgaszezon, melyet a zöldség kedvelői minden évben igyekeznek maximálisan kihasználni – te tudod, milyen furcsa szaghatása is van a finomság fogyasztásának? A vizelet egyértelműen jelzi, ha ettél belőle.

Legyen fehér vagy zöld, a spárga ízletes különlegesség, melynek szezonja idén kicsit később kezdődött, mint átlagosan, viszont utolsó napjaiban is érdemes kihasználni a spárgafogyasztás lehetőségét. Főzhetsz belőle levest, készíthetsz baconbe tekert, sült spárgát, vagy felhasználhatod tésztaszószban is, sőt, csodálatos quiche-t vagy leveles tésztával készülő lepényt is varázsolhatsz belőle. Bárhogy is fogyasztod, egy dolog szinte garantált: amikor legközelebb pisilni mész, befogod az orrod.

A spárga furcsa hatása

Tisztázzuk már az elején: semmilyen gondot nem jelez, ha büdösebbet pisilsz spárgafogyasztás után, ez teljesen normális velejárója annak, ha ez a zöldség került korábban a tányérodra. A spárga fokozott vizeletkiválasztást okoz, és a legtöbb ember arról is beszámol, hogy vizelete szagos lesz tőlevannak ugyanakkor, akik ezt még soha nem tapasztalták, és nem is értik, miről beszélsz, ha felhozod nekik a témát.

A spárga íze nagyszerű, de a vizelet fura szagúvá válhat tőle
A spárga íze nagyszerű, de a vizelet fura szagúvá válhat tőleGuido Mieth / Getty Images Hungary

A dolog hátterében az áll, hogy nem minden ember szervezete választja ki azokat a kénvegyületeket spárga fogyasztásakor, melyek a vizelet jellegzetes szagát okozzák, illetve nem minden ember orra képes ennek a szagnak az érzékelésére. Az utóbbi egyfajta különleges anozmia, azaz szagláskiesés – nem valószínű, hogy az érintettek ezt nagyon bánják. 

Az ugyanakkor, hogy valaki kiválasztja-e a kénvegyületeket spárga fogyasztása után, illetve hogy orra képes-e ezt megérezni, egymástól független.

Könnyen lehet tehát, hogy még ha te nem is érzed, vizeleted akkor is kénes szagú azt követően, hogy ettél ebből a zöldségből – de az is, hogy azért nem érzed az aromát, mert a te szervezeted nem is készít olyan vegyületeket, amelyek ezért felelősek.

Ettől lesz vizeletednek kellemetlen szaga

De mi is történik pontosan akkor, ha megettél akár csak egyetlen spárgadarabot is? A magas kéntartalmú zöldség aszparginsavat és annak származékait tartalmazza, melyek nem szagosak, viszont enzimjeink ammóniát és kéntartalmú vegyületeket állítanak elő azokból. Ezek adnak jellegzetes szagot a spárgaevést követően vizeletednek. A következő illékony vegyületek felelnek a jelenségért:

  • Metanetil – jellegzetes rothadó szagot áraszt
  • Dimetil-szulfid – szaga kellemetlen
  • Dimetil-diszulfid – szaga fokhagymára emlékeztet
  • Bisz(metiltio-)metán – erős szagú vegyület
  • Dimetil-szulfoxid
  • Dimetil-szulfon 
A szezon még tart, ez a jelenség ne riasszon vissza a spárga vásárlásától!
A szezon még tart, ez a jelenség ne riasszon vissza a spárga vásárlásától!kmatija / Getty Images Hungary

Ekkor tapasztalhatod meg a szagot

Érdekesség, hogy már az első falat spárga elfogyasztását követő 15-30 percen belül jelentkezik a jelenség, amelyet ugyanakkor a nők kevésbé hajlamosak megérezni, mint a férfiak. Ez furcsa, hiszen általánosságban véve a nőket kifinomultabb szagérzékelés jellemzi, mint a férfiakat – a kutatók arra jutottak, hogy a jelenség hátterében az a póz állhat, amelyet a nők felvesznek pisiléskor. Sokkal kevésbé van esélye ülve megérezni a fura szagot, mint állva, emiatt hihetjük, hogy több férfinél működik a mechanizmus és annak érzékelése, mint nőnél.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra