Ez a furcsa dolog történik a testeddel, ha spárgát eszel

GettyImages-72423152
Olvasási idő kb. 3 perc

Még tart a spárgaszezon, melyet a zöldség kedvelői minden évben igyekeznek maximálisan kihasználni – te tudod, milyen furcsa szaghatása is van a finomság fogyasztásának? A vizelet egyértelműen jelzi, ha ettél belőle.

Legyen fehér vagy zöld, a spárga ízletes különlegesség, melynek szezonja idén kicsit később kezdődött, mint átlagosan, viszont utolsó napjaiban is érdemes kihasználni a spárgafogyasztás lehetőségét. Főzhetsz belőle levest, készíthetsz baconbe tekert, sült spárgát, vagy felhasználhatod tésztaszószban is, sőt, csodálatos quiche-t vagy leveles tésztával készülő lepényt is varázsolhatsz belőle. Bárhogy is fogyasztod, egy dolog szinte garantált: amikor legközelebb pisilni mész, befogod az orrod.

A spárga furcsa hatása

Tisztázzuk már az elején: semmilyen gondot nem jelez, ha büdösebbet pisilsz spárgafogyasztás után, ez teljesen normális velejárója annak, ha ez a zöldség került korábban a tányérodra. A spárga fokozott vizeletkiválasztást okoz, és a legtöbb ember arról is beszámol, hogy vizelete szagos lesz tőlevannak ugyanakkor, akik ezt még soha nem tapasztalták, és nem is értik, miről beszélsz, ha felhozod nekik a témát.

A spárga íze nagyszerű, de a vizelet fura szagúvá válhat tőle
A spárga íze nagyszerű, de a vizelet fura szagúvá válhat tőleGuido Mieth / Getty Images Hungary

A dolog hátterében az áll, hogy nem minden ember szervezete választja ki azokat a kénvegyületeket spárga fogyasztásakor, melyek a vizelet jellegzetes szagát okozzák, illetve nem minden ember orra képes ennek a szagnak az érzékelésére. Az utóbbi egyfajta különleges anozmia, azaz szagláskiesés – nem valószínű, hogy az érintettek ezt nagyon bánják. 

Az ugyanakkor, hogy valaki kiválasztja-e a kénvegyületeket spárga fogyasztása után, illetve hogy orra képes-e ezt megérezni, egymástól független.

Könnyen lehet tehát, hogy még ha te nem is érzed, vizeleted akkor is kénes szagú azt követően, hogy ettél ebből a zöldségből – de az is, hogy azért nem érzed az aromát, mert a te szervezeted nem is készít olyan vegyületeket, amelyek ezért felelősek.

Ettől lesz vizeletednek kellemetlen szaga

De mi is történik pontosan akkor, ha megettél akár csak egyetlen spárgadarabot is? A magas kéntartalmú zöldség aszparginsavat és annak származékait tartalmazza, melyek nem szagosak, viszont enzimjeink ammóniát és kéntartalmú vegyületeket állítanak elő azokból. Ezek adnak jellegzetes szagot a spárgaevést követően vizeletednek. A következő illékony vegyületek felelnek a jelenségért:

  • Metanetil – jellegzetes rothadó szagot áraszt
  • Dimetil-szulfid – szaga kellemetlen
  • Dimetil-diszulfid – szaga fokhagymára emlékeztet
  • Bisz(metiltio-)metán – erős szagú vegyület
  • Dimetil-szulfoxid
  • Dimetil-szulfon 
A szezon még tart, ez a jelenség ne riasszon vissza a spárga vásárlásától!
A szezon még tart, ez a jelenség ne riasszon vissza a spárga vásárlásától!kmatija / Getty Images Hungary

Ekkor tapasztalhatod meg a szagot

Érdekesség, hogy már az első falat spárga elfogyasztását követő 15-30 percen belül jelentkezik a jelenség, amelyet ugyanakkor a nők kevésbé hajlamosak megérezni, mint a férfiak. Ez furcsa, hiszen általánosságban véve a nőket kifinomultabb szagérzékelés jellemzi, mint a férfiakat – a kutatók arra jutottak, hogy a jelenség hátterében az a póz állhat, amelyet a nők felvesznek pisiléskor. Sokkal kevésbé van esélye ülve megérezni a fura szagot, mint állva, emiatt hihetjük, hogy több férfinél működik a mechanizmus és annak érzékelése, mint nőnél.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek