Legyen fehér vagy zöld, a spárga ízletes különlegesség, melynek szezonja idén kicsit később kezdődött, mint átlagosan, viszont utolsó napjaiban is érdemes kihasználni a spárgafogyasztás lehetőségét. Főzhetsz belőle levest, készíthetsz baconbe tekert, sült spárgát, vagy felhasználhatod tésztaszószban is, sőt, csodálatos quiche-t vagy leveles tésztával készülő lepényt is varázsolhatsz belőle. Bárhogy is fogyasztod, egy dolog szinte garantált: amikor legközelebb pisilni mész, befogod az orrod.
A spárga furcsa hatása
Tisztázzuk már az elején: semmilyen gondot nem jelez, ha büdösebbet pisilsz spárgafogyasztás után, ez teljesen normális velejárója annak, ha ez a zöldség került korábban a tányérodra. A spárga fokozott vizeletkiválasztást okoz, és a legtöbb ember arról is beszámol, hogy vizelete szagos lesz tőle – vannak ugyanakkor, akik ezt még soha nem tapasztalták, és nem is értik, miről beszélsz, ha felhozod nekik a témát.
A dolog hátterében az áll, hogy nem minden ember szervezete választja ki azokat a kénvegyületeket spárga fogyasztásakor, melyek a vizelet jellegzetes szagát okozzák, illetve nem minden ember orra képes ennek a szagnak az érzékelésére. Az utóbbi egyfajta különleges anozmia, azaz szagláskiesés – nem valószínű, hogy az érintettek ezt nagyon bánják.
Az ugyanakkor, hogy valaki kiválasztja-e a kénvegyületeket spárga fogyasztása után, illetve hogy orra képes-e ezt megérezni, egymástól független.
Könnyen lehet tehát, hogy még ha te nem is érzed, vizeleted akkor is kénes szagú azt követően, hogy ettél ebből a zöldségből – de az is, hogy azért nem érzed az aromát, mert a te szervezeted nem is készít olyan vegyületeket, amelyek ezért felelősek.
Ettől lesz vizeletednek kellemetlen szaga
De mi is történik pontosan akkor, ha megettél akár csak egyetlen spárgadarabot is? A magas kéntartalmú zöldség aszparginsavat és annak származékait tartalmazza, melyek nem szagosak, viszont enzimjeink ammóniát és kéntartalmú vegyületeket állítanak elő azokból. Ezek adnak jellegzetes szagot a spárgaevést követően vizeletednek. A következő illékony vegyületek felelnek a jelenségért:
- Metanetil – jellegzetes rothadó szagot áraszt
- Dimetil-szulfid – szaga kellemetlen
- Dimetil-diszulfid – szaga fokhagymára emlékeztet
- Bisz(metiltio-)metán – erős szagú vegyület
- Dimetil-szulfoxid
- Dimetil-szulfon
Ekkor tapasztalhatod meg a szagot
Érdekesség, hogy már az első falat spárga elfogyasztását követő 15-30 percen belül jelentkezik a jelenség, amelyet ugyanakkor a nők kevésbé hajlamosak megérezni, mint a férfiak. Ez furcsa, hiszen általánosságban véve a nőket kifinomultabb szagérzékelés jellemzi, mint a férfiakat – a kutatók arra jutottak, hogy a jelenség hátterében az a póz állhat, amelyet a nők felvesznek pisiléskor. Sokkal kevésbé van esélye ülve megérezni a fura szagot, mint állva, emiatt hihetjük, hogy több férfinél működik a mechanizmus és annak érzékelése, mint nőnél.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés