A címben felvetett kérdésre adott választ elsősorban szubjektív tényezők befolyásolják. A borkedvelők nyilván a hegy leve mellett tennék le a voksukat, a sörpártiak pedig azzal érvelnének, hogy a kedvenc italukban sokkal több a tápanyag. Azoknak, akik még nem döntötték el, melyik oldalra álljanak, alábbi összefoglalónk nagy segítség lesz.
Illuminált állapotban másként viselkedünk: alkohol és egészség
Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a túlzásba vitt iszogatás és a nyári, főként medencés, hajókázós vagy vízparti programok nem férnek össze. Az alkoholfogyasztás csökkenti a gátlásokat, ezzel együtt rontja a fizikai és mentális képességeket, és mindez könnyen vezethet tragikus kimenetelű balesetekhez a vízben és a vízparton egyaránt.
Alkohol hatására az óvatosabbakból is nagyon bátor úszók lesznek, miután romlik az ítélőképességük és növekszik a kockázatvállalási kedvük. Ez a kettő pedig igen veszélyes kombináció, ami még a tapasztaltabb úszókat is tévútra, vagyis a parttól igen messzire viheti. A medencébe ugrálás is roppant veszélyes lehet, ha rosszul mérjük fel a vízmélységet.

De egy balatoni vagy Tisza-tavi hajókázás is rejthet komoly kockázatot, ha szeszes italt fogyasztunk, hiszen az alkohol befolyásolja az egyensúlyérzékünket, a látásunkat és a reakcióidőnket is, és ittasan egy probléma megoldása sem egyszerű.
Egyénfüggő, hogy kinek a szervezete mennyire tolerálja az alkoholt.
A vörösborban lévő hisztamin kipirulást és fejfájást okozhat, de ugyanezt okozza a sörben lévő tiramin is. Természetesen a sör és a bor túlzott fogyasztása is másnaposságot okoz az alkoholtartalom miatt.
A hátrányok után most nézzük meg – bármilyen furcsán hangzik is –, hogy milyen előnyei lehetnek a sör- vagy a borfogyasztásnak.
A komló igazi csodaszer a sörben
A sör egyik fontos alkotóeleme a komló, amit a gyógyászatban az alvás, az emésztés, a női egészség és az idegrendszer támogatására használnak. A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. Az erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású komlósavak adják a sör jellegzetes keserű ízét.
A komló mindemellett gyenge ösztrogénszerű aktivitású vegyületeket tartalmaz, ami segíthet megelőzni a menopauza utáni csontritkulást.
Hatással lehet a bélflórára oly módon, hogy elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését, de segít szabályozni az anyagcserét és a vércukorszintet is.
Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a sör támogatja a szív- és érrendszer egészségét, javítja a vérzsírszintet, és csökkenti szervezetükben lévő gyulladásokat.
Ám a sörnek van egy elég érdekes hatása is. Mint ismert, a szervezet a vérből származó őssejtek segítségével képes helyreállítani a sérült artériákat. Ezek az őssejtek képesek újratelepíteni és helyreállítani az artériák bélését. A kutatók azt találták, hogy a vérben lévő őssejtek száma megnőtt, miután az alanyok sört vagy alkoholmentes sört ittak.
A bor nyugtat és oldja a stresszt
A borban lévő több száz egészséges növényi anyag enyhíti a gyulladásos folyamatokat, és egyes vélemények szerint a rák megelőzésében is szerepük van, mivel legyőzik a sejteket támadó szabad gyököket.
A polifenol csökkenti a zsírlerakódást az erekben, mérsékelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét. Kitágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást, az agy vérellátása javul, ezzel együtt a koncentráció is. Ez utóbbi jó tulajdonság egyaránt vonatkozik a fehér- és a vörösborra is!
Egy pohár bor nyugtatóan hat, csökkenti a stresszt és megkönnyíti az elalvást elsősorban a melatonin hormonnak köszönhetően, mely nagyobb mennyiségben található meg a kék szőlőben.
A bor pozitív tulajdonságai között tartják számon azt is, hogy „felgyorsítja” szervezetet, miután a gyomor több savat termel, ezáltal javítja az emésztést.
Értékes ásványi anyagok vannak mindkettőben
A sör vitaminok és ásványi anyagok forrása is. A foszfor erősíti a csontokat és a fogazatot, a magnézium az idegeket és az izmokat egyaránt edzi, a niacin a bőr, a gyomor és a belek egészségéért felel, a B6-vitamin az agy, a szív, az immunrendszer és az ízületek számára hasznos, a folsav a szívet védi, míg a króm az inzulin működéséhez szükséges nyomelem.
A csontokat szilíciumtartalmával erősíti; a sör alapanyaga, az árpa jótékony a csontritkulásra.
A sörhöz hasonlóan a bor is tápanyagokban gazdag. A kálium erősíti az idegeket, az izmokat és a szívet, jótékonyan hat a vesékre és a vízháztartásra, a kalcium jó a fogaknak és a csontoknak, a C-vitamin fontos antioxidáns, segíti a gyulladásos és a rákos megbetegedések megelőzését, a fehérje serkenti az oxigénszállítást, a jód jót tesz a pajzsmirigynek, javítja a hormonképződést.
Mennyit igyunk belőle, hogy ne legyen gond?
Ha a sört valóban jótékony hatásai miatt fogyasztjuk, fél liternél többet ne igyunk belőle naponta. Így egészséges, és nem is hizlal, hiszen nincs benne zsír és alacsony a kalóriatartalma.
Borból negyed liter fogyasztása javasolt naponta. Ennél több nem segít, hanem inkább árt, nem beszélve a kalóriatartalomról: egy pohárka bor legalább egy fél tábla csokoládénak felel meg. A gyomorfekéllyel küzdők pedig jobban teszik, ha egyáltalán nem fogyasztanak bort.
Akár a sör, akár a bor mellett tesszük le a voksunkat, nagyon fontos, hogy mindig maradjunk hidratáltak. Ez nemcsak a nyári hőség, hanem a másnaposság elkerülése végett is nagyon fontos. A forró nyári napokon sok folyadékot veszítünk az izzadással, az alkohol pedig még több vizet hajt ki a szervezetünkből, ami kiszáradáshoz is vezethet.
Ha mégis elkap bennünket a másnap, mert nem figyeltünk a folyadékbevitelre, meglehet, hogy fejfájásra ébredünk, szédülünk, hányingerünk lesz, ám ezek a tünetek csökkennek, ha pótoljuk a vízveszteséget. Emellett a szénhidrátban gazdag ételek kifejezetten jót tesznek a gyomornak, ahogyan a jéghideg cukros kóla is, kortyonként fogyasztva.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés