Nálunk is terem a csodanövény, ami sóban gazdag, de nem emeli a vérnyomást

GettyImages-1300015542

Az utóbbi években egyre elterjedtebb a halofiták ízfokozó hatásának beépítése a konyhaművészetbe. A sófogyasztás mérséklése a magas vérnyomással élők nagy aránya miatt is nemzetközi trenddé vált, a sós ízélményre azonban mindannyiunknak szüksége van, így igazán nagy kihívás megtalálni azokat a fűszereket, melyek hozzájárulhatnak ehhez. A Kunság egyik kuriózuma, a sziksófű kiváló megoldás lehet erre. Te hallottál már róla?

Már a népmesékből is tudjuk, hogy a só az egyik legfontosabb ásványi anyagunk, de nem mindegy, mennyit eszünk belőle. Némely betegség esetén szinte teljesen érdemes elhagyni, ami nehéz, hiszen kellemes íze, a zamatokat fokozó hatása komoly élvezeti értékkel jár együtt.

A Kunság szikes talaja különleges növénytakarónak ad otthont, itt növekednek ugyanis a halofiták, azok a növények, melyek a kifejezetten magas, akár 2-3 százaléknál több sót tartalmazó földben is képesek túlélni és szaporodni.

A magyar sztyeppe zöldje

A Kiskunságot már több száz évvel ezelőtt az európai Szahara néven emlegették. A hazai sztyeppevidék növény- és állatvilága igazi kuriózum, hiszen régiójában is egyedülálló, ahol elszigetelt formában olyan élőlények is fennmaradnak, melyek a Kárpát-medence egyéb tájain nem találják meg a szükségleteiknek megfelelő életkörülményeket. Szikes tavak, kontinentális félsivatag, homokdűnék, sáslápok maradéka tarkítja az utaktól távoli, szántókkal, fás ligetekkel körülvett, rejtett területeket. Ebben az elszigetelt kis világban terem meg hazánkban – a mediterráneumon kívül szinte egyedülállóként – a húsos sziksófű is. 

A szélsőséges körülményeket jól tűrő sziksófű finom fűszer lehet
A szélsőséges körülményeket jól tűrő sziksófű finom fűszer lehetTim Grist Photography / Getty Images Hungary

Sokféle nevet kapott az évszázadok során, valószínűleg azonban a legtöbbünk számára még akkor is új információ a létezése, ha az üvegbab, a ballagófű, a szárazföldi hínár, a tengeri spárga, netán a tengeri sóska névvel kapcsolatos információinkat szeretnénk előhívni elménk mélyéről. Valóban, a hazai termőterülete nem kifejezetten az a vidék, ahová az ember kiruccan egy kis élelmet gyűjteni, a sós talajon megtermő növények erőteljes ízvilága pedig azzal a hátránnyal is jár, hogy alapjaiban változtatja meg megszokott ételeink karakterét, ha túlzásba visszük. A botanikával foglalkozók számára viszont a floráriumok egyik díszítőelemeként ismerős lehet.

Szikes talajon, vízben, üvegházakban is megterem

Mivel jelenleg legfeljebb a csúcsgasztronómiát képviselő hazai szakácsok kése alá kerül, illetve a beszerzése sem olyan egyszerű, nem is találkozunk szembe vele a salátafélék között mindenhol. A nagyobb nemzetközi áruházláncokban alkalmanként elérhető, illetve pár éve sikerrel kísérletezte ki egy fiatal német startuppáros az üvegházi termesztését is. A magdeburgi Salifactur alapítói kifejlesztették a sós vízben történő termesztés technológiai folyamatait, melynek segítségével az üvegházak kellő átalakítását követően szélesebb rétegek számára is elérhetővé válik ez a nagyrészt a keleti kultúrákban használt fűszernövény olyan vidékeken is, ahol egyáltalán nem található a Kunságéhoz hasonló termőtalaj. 

A Kunság sós-ásványos talaja ideális otthon számára
A Kunság sós-ásványos talaja ideális otthon számáraMayabun / Getty Images Hungary

A Salifaktur képviselői hetente mintegy 300 kg szárazföldi algát termesztenek, és bíznak benne, hogy fejlesztéseik nyomán Európa-szerte egyre inkább elterjed az olyan, magas élelmi értékekkel bíró zöldségek rendszeres fogyasztása is, melyek a sziksófűéhez hasonlóan érzékenyek a környezetükre. Sikereiken felbuzdulva egyre több ilyen irányú mezőgazdasági fejlesztésen is dolgoznak. 

Magas nátriumtartalma miatt a sziksófüvet korábban üveg- és tisztítószer-készítésnél is felhasználták, a bioüzemanyag-gyártás egyik alapanyagaként is ismerik, de leginkább a sós ízélmény és ásványianyag-tartalma miatt kerül terítékre. Attól azonban még inkább érdekes, hogy ellenálló képessége miatt olyan talajon terem, ahol csak a leginkább ellenálló növénytársulások élnek meg. A sziksófű ezért rendkívül magas élelmirost- ás ásványianyag-tartalommal bír. 

A kutatások középpontjában

Számtalan vizsgálatot végeztek, és ezeket folyamatosan újabbak követik, ugyanis a halofiták szervezetre gyakorolt közvetlen előnyeinek megismerése még kezdetleges állapotban van.

A sziksófű magas élelmirost-, nátrium-, kálium-, vas-, illetve kalciumtartalma, a benne található bioaktív poliszacharidok, flavonoidok, szterolok és lipidek a legváltozatosabb betegségek esetén fejthetnek ki pozitív hatást, ha a növény zöld, zsenge kis ágacskáit fogyasztjuk.

Az idővel rózsaszínes-vöröses árnyalatot kapó sziksófű ugyanis csak zölden fogyasztható, a szárak elszíneződése a sótartalom extrém megnövekedésével is jár.

Bár sóban gazdag, a vérnyomást rendben tartja, és a legegyszerűbb ételeknek is zamatos ízt ad
Bár sóban gazdag, a vérnyomást rendben tartja, és a legegyszerűbb ételeknek is zamatos ízt adDronG / Getty Images Hungary

A tengeri spárgát a kutatások megfelelőnek találták étkezési sóforrásként, ugyanis mellékhatások nélkül képes az ételek ízének fokozására. Készült olyan felmérés is, mely a vérnyomásproblémákkal kapcsolatban vizsgálta az üvegbab sótartalmát. A salicorniának is nevezett növény egyik alfaja, a Salicornia bigelovii kivonatként felhasználva felvágottakban és készételekben megakadályozhatja a sózással kényszerűen együtt járó vérnyomásnövelő hatást, miközben a vesékre és a májra jótékony hatást gyakorol.

De hogyan fogyasszuk?

Ha ettünk már tengeri algát, akár ahhoz hasonlóan, ecetes-fűszeres pácban, önmagában, köretként vagy savanyúságként is képes különleges gasztronómiai élményt nyújtani. Süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük vagy blansírozhatjuk is, de belekeverhetjük salátába, köretekbe is. Alkalmi fogyasztása hatékony az oxidatív stressz, a gyulladás, a cukorbetegség, az asztma, a hepatitis, a rák, a gyomor- és a bélhurut ellen is. Óvatosnak kell lennünk ugyanakkor a jódtartalma miatt, ez a vegyület ugyanis a pajzsmirigy túlműködését eredményezheti nagy mennyiségben. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra