Új wellnesstrükköt leshetsz el a hollandoktól, ami ráadásul ingyen van

GettyImages-87865025
Olvasási idő kb. 4 perc

Már a semmittevés gondolata is sokakban lelkiismeret-furdalást ébreszt, nemhogy még maga a cél nélküli láblógatás. Ezzel szemben a hollandok akár a hétköznapjaikba is előszeretettel beiktatják azt a stresszcsökkentő módszert, ami már az egész világ érdeklődését felkeltette.

A niksen – ami annyit jelent, hogy „semmit sem csinálni” – a stresszkezelés, illetve a kiégésből való kilábalás új módszereként híresült el. Nagyon fontos, hogy ez a holland wellnesstrend nem azonos a közösségi oldalak céltalan pörgetésével.

Ez az, amikor valóban nem csinálunk semmit

Hága hullámzó dűnékkel és homokos strandokkal rendelkező több mint tíz kilométeres gyönyörű tengerpartján gyakran nemcsak nyáron látni helyieket napozni, sétálni a természetben, vagy biciklizni, vagy a padon ülve olvasni, beszélgetni a barátaikkal, esetleg egyszerűen csak niksenben lenni.

A hollandok akár hétköznap is megengedik maguknak, hogy bizonyos ideig semmit sem csinálnak
A hollandok akár hétköznap is megengedik maguknak, hogy bizonyos ideig semmit sem csinálnakWestend61 / Getty Images Hungary

A niksen egy holland wellnessirányzat, ami csupán néhány éve keltette fel a világ figyelmét, mint a stresszkezelés vagy a kiégésből való felépülés egyik módja, miután egyre többen panaszkodtak a túlterheltség okozta kimerültségre és depresszióra.

A niksen nem jelent egyebet, mint azt, hogy valaki cél nélkül nem csinál semmit.

Vagyis, hogy nem görgeti a Facebookot, de jelenti azt is, hogy a semmittevés idején nem merül meditációba sem. Talán furcsán hangzik, de aki niksenben van, épp arra szakít időt, hogy csupán csak létezzen, miközben hagyja, hogy az elméje elkalandozzon, amerre és ahová csak akar. 

A niksen szó szerint azt jelenti hollandul, hogy „semmit csinál”, ami a „niks” „semmit” szóból származik. Ahogyan mi is, úgy a hollandok is használják a szót pozitív és negatív értelemben egyaránt. Rosszallóan utalhat arra is, hogy valaki már megint nem csinál semmit, lopja a napot, de jelenti azt a finom semmittevést is, amikor minden feladattól és munkától mentesen csupán csak jól érezzük magunkat a jelenben, a saját időnkben. Vagyis valóban nem csinálunk semmit.

Ugye milyen nehéz ezt elképzelni egy olyan világban, amikor mindig rohanunk valahová vagy valami miatt? Bár tudjuk, hogy nem feltétlenül rossz, ha egy rövid ideig stresszes állapotba kerülünk, amikor valóban aktívak és koncentráltak vagyunk, az azonban már probléma, ha ez a helyzet hosszú ideig elhúzódik, és szorongásba csap át.

A semmittevés is lehet hatékony

Azonban bebizonyosodott, hogy nem kell feltétlenül egészséges stresszhelyzetben lennünk ahhoz, hogy eredményesek legyünk, mert a niksen is produktívvá tehet minket. Hogy miért?

Egyszerűen azért, mert a beiktatott szünetek lehetővé teszik, hogy az agyunk teljesen kikapcsoljon, és egy kis pihenő után jobb összpontosítással és kitartó figyelemmel térjen vissza.

Valószínűleg ez az oka annak, hogy bár a hollandok nem dolgoznak hosszú órákat, általában mégis nagyon hatékonyak a munkában. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a túlórát egyáltalán nem preferálják Hollandiában, mondván a munkaidőn túl végzett teendők nélkül is eléggé kizökkent a világ a normális kerékvágásból. 

Így lehet semmit sem csinálni

A niksen nem a meditáció egyik formája, és nem is a lustaság, vagy az unalom állapota. Inkább azt jelenti, hogy tudatosan döntünk úgy, hogy hátradőlünk, elengedjük magunkat, és nem csinálunk semmit. 

Vagyis szünetet tartunk a sok elfoglaltságban, őszinte, szívből jövő engedélyt adva magunknak a semmittevésre.

Íme néhány tipp a niksenhez, hogy hogyan ne csináljunk semmit.

Ha otthon szeretnénk ezt a pihenésre szánt időt eltölteni, keressünk egy kényelmes zugot, ahol leülhetünk vagy lefekhetünk. Ha úgy tetszik, akkor szemelj ki egy tárgyat, és csak nézzük, révedezzünk, vagy csak bámuljuk a felhőket az ablakon át.
A munkában is megengedhetjük magunknak ezt a „luxust”. Nem kell mást tennünk, csak egyszerűen élvezni a kilátást az irodából. De sokszor az is elég, ha csak becsukjuk egy rövid időre a szemünket.
Az utcán felejtsük el, hogy a buszra vagy a villamosra várunk, és csak nézelődjünk, képzeljük azt, hogy turisták vagyunk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek