8 tévhit a sebkezelésről: te melyik hibát szoktad elkövetni?

Diósi Szilvia
GettyImages-1176556993
Olvasási idő kb. 4 perc

A bőr könnyedén megsérülhet, a kisebb sebek mondhatni, hogy a mindennapjaink részei. Ezeknek a kezelése mégis rengeteg bizonytalansággal jár együtt. Még mindig keringenek olyan kezelési módszerek, amik valójában nemhogy segítenek a sebgyógyulásban, de még akadályozhatják is. Éppen ezért beszélgettünk egy háziorvossal a sebkezeléssel kapcsolatos tévhitekről.

Dr. Tőzsér Berta Mária háziorvos elmagyarázta, hogy melyek azok a tévhitek, amelyek még ma is élnek az emberekben a sebkezeléssel kapcsolatban. Elmondta, hogyan hatnak ezek valójában a sebre, és mit lehet tenni helyettük.

1. A legjobb a seb tisztítására hidrogén-peroxid vagy alkohol

A hidrogén-peroxidot régebben használták szennyezett, lepedékes sebek tisztítására, fertőtlenítésére, de ma már egyáltalán nem ajánlott a sejtölő hatása miatt. Az alkohol nagyon jó fertőtlenítő, azonban erős fájdalmat, csípő érzést okoz egy nyitott seb esetén, ezért a doktornő szintén azt ajánlja, hogy kerüljük el. Speciális, korszerű sebfertőtlenítőket lehet kapni a gyógyszertárakban, érdemes ezekből tartani otthon, és ezeket használni, ha baj történne.

2. Nedvesen kell tartani a sebet

Ebben van igazság, ugyanis a háziorvos elmondása szerint a sebek sokkal jobban gyógyulnak nedves környezetben. De ez nem vizet jelent, hanem speciális gélbevonatot, amit lehet speciális kötszer vagy sebkezelőgél formájában is a sebre tenni.

Rengeteg tévhit él a sebkezelésről
Rengeteg tévhit él a sebkezelésrőlWestend61 / Getty Images Hungary

3. Fedetlenül kell hagyni sebeket

Nem kell fedetlenül hagyni, mert úgy sokkal könnyebben felülfertőződhet. A legjobb a steril, speciális kötszer addig, míg a hámosodás a seb egész felületén ki nem alakul.

4. A vaj jó égési sérülésekre

Dr. Tőzsér Berta Mária egyáltalán nem ajánlja, hogy bárki bármilyen sebre vajat kenjen. Felülfertőződik a seb miatta, mivel nem steril.

5. A sebtapasz alatt sok a baktérium

Előfordulhat, igen, hogy sok baktérium kerül a sebtapasz alá, ennek az lehet az oka, hogy nem a megfelelő ütemben végezték el a sebkezelést. Azonban, ha a seb jól van lekezelve, nem lesz ilyen probléma. Ehhez ugyanakkornban hozzátartozik az is, hogy a nem speciális kötszert naponta, speciális kötszert pedig 2-4 naponta kell cserélni. Ajánlott az orvossal megbeszélni, hogy hány naponta legyen kötéscsere.

6. A tengervíz támogatja a sebgyógyulási folyamatot

A háziorvos éppen az ellenkezőjét ajánlja, vagyis, hogy hámhiányos bőrrel ne menjünk be a tengerbe, ugyanis a tenger vize tele van különböző baktériumokkal, kórokozókkal, amik szintén felül tudják fertőzni a sebeket.

7. A sebek viszketnek gyógyuláskor

Bizonyos szintű viszketés tényleg lehet a sebgyógyulás jele, de ha a viszketéshez erős váladékozás, a seb kivörösödése társul, akkor az is a felülfertőződés jele lehet. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb felkeresni a háziorvost vagy a sebészetet.

8. A kis sebeket nem kell kezelni

Ez az egyik legnagyobb tévhit, sajnos, sokan vagyunk vele úgy, hogy a kisebb sérülésekkel nem foglalkozunk, pedig egy fertőzés esetén a kisebb sebek is problémát okozhatnak. Egy kis seben keresztül is könnyedén bejuthatnak a baktériumok a szervezetbe, így egy egészen kis sebből akár halálos fertőzés is alakulhat ki, ha nem kezeljük.

A kis sebeket is kezelni kell
A kis sebeket is kezelni kellHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Feltevések a sebkezelésről, amelyek nem tévhiten alapulnak

A sebtapaszt lassan kell lehúzni? Ezzel egyetért a háziorvos, mert így a már kialakult hámszigetek kevésbé sérülnek. Gyakran mondják azt is, hogy a lassú sebgyógyulás súlyos betegségek jele. Ez szintén igaz, pl. cukorbetegség esetén, vagy olyan betegségeknél, amikor folyamatosan szteroidot vagy immunszupressziós szereket kell kapnia a betegnek. Ezekben az esetekben sokkal lassabb szokott lenni a a sebgyógyulás. Ha valaki ilyen betegségekben szenved, már egészen kis seb esetén is értesítse a háziorvosát, és kérjen segítséget, mert sajnos egy elhanyagolt kis seb óriási problémákat okozhat később. Figyelni kell ezekre is, és megelőzni a nagyobb bajt, ami akár amputáció is lehet.

Több mint ezer évig élt Kínában a lábelkötés hagyománya, amely során a nők rengeteg fájdalom és szenvedés árán torzították el a lábfejüket. Hihetetlen, de még ma is élnek olyanok, akik átmentek ezen a szörnyű folyamaton. Kattints ide, hogy többet tudhass meg a témáról. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek