Ez a közönséges csodaszer ott lapul a hűtődben, használd minél többet

GettyImages-1870877935

Majdnem biztos, hogy ezekben a percekben is lapul otthon belőle a hűtőszekrényedben. Egy sor magyar étel alapvető eleme, de nyersen is egyre gyakrabban ropogtatjuk mártogatós szószokkal megbolondítva. Jól is tesszük, mert ez a hétköznapi zöldség véd a rákkal szemben, jó a szívnek, erősíti a szemet, a bőrt, a körmöket, és még az elmét is élénkíti.

Az év végi hajtást a zsúfolt ünnepek gyakran csak tetézik, és alig ocsúdunk, máris visszacsöppenünk a sűrű hétköznapokba. Ha az év elejéhez érve jól jönne a fáradt elme felpezsdítése, egy kis idegregeneráló kálium- és foszfortuningra lehet szükségünk. Ehhez nem kell a bioboltok polcait fürkészni, már akkor is csodálatosan élénkíthetjük elménket, ha van otthon egy kis sárgarépa.

Mára kissé elavult marketingje csak odáig terjedt, hogy a fütyülni tudás bámulatos képességét kötötték fogyasztásához eleink. Talán azért, mert még nem tudták, hogy ezen a vélt vagy valós tulajdonságán kívül igazi csodaszerrel állnak szemben. 

Ha így kínáljuk, talán a gyerekekkel is már korán megszerettethetjük
Ha így kínáljuk, talán a gyerekekkel is már korán megszerettethetjükpicture alliance / Getty Images Hungary

A sárgarépa véd a rákkal szemben

Sokat ismételt tézis, hogy a gyümölcsök és zöldségek élénk színe általában rákellenes hatást takar. A sárgarépa esetében a benne található karotinoid adja a szemet gyönyörködtető narancssárga színt és az elsősorban a mell és a tüdő védelmét daganatos megbetegedések ellen.

A sárgarépa szívbarát zöldség

A zavartalan egészség fenntartásához szükséges véráramot akadályozó plakkok megjelenésétől óv meg, ha rendszeresen fogyasztunk sárgarépát. Így biztosítja e téren a szív megfelelő működését.

A sárgarépa gyógyír légúti gondokra

Ilyenkor, téli időben jó tudni, hogy enyhébb légúti panaszokat ragyogóan kezelhetünk esetleg nyers, reszelt sárgarépa és méz vagy citrom kombinációjával.

A sárgarépa valódi csodaszer
A sárgarépa valódi csodaszerAnadolu / Getty Images Hungary

A sárgarépa óvja a szem egészségét

Élesebben ugyan nem lát az, aki már eleve jobban fütyül a sok sárgarépától, hatékonyan védekezik azonban a daganatos megbetegedések ellen, és a megfázás sem dönti le a lábáról, de a zöldség vitaminjainak hála a retináját is óvhatja és a szürke hályog kialakulását is megelőzheti fogyasztója.

A sárgarépa haj- és körömerősítő

Az A-vitaminná alakuló béta-karotin a sárgarépa egyik legnagyobb fegyvere, nem véletlen, hogy megnevezése a latin carot szóból angolul carrot, németül karotte, olaszul carota. A béta-karotin kiválóan erősíti a hajat és a körmöt, így hajhullásra vagy töredező körömre is jó megoldás lehet a sárgarépa-ropogtatás, de nem elhanyagolható jellemzője ennek az összetevőnek az sem, hogy szoptató édesanyák táplálkozásába épülve emeli az anyatej minőségét. Ideális tehát a babának és a mamának is.

A sárgarépa támogatja a fogak és az íny egészségét

Ha ez idáig még nem lett volna elég ennek a szuper zöldségnek a csodatételei sorában, akkor most még mindezt tetézni fogjuk. A sárgarépa fluortartalma ugyanis képes megakadályozni a fogakon és az ínyen a baktériumok megtelepedését, rágcsáljuk tehát akár rágógumi helyett is.

A nyúl valószínűleg ösztönösen tudja, mi a jó neki
A nyúl valószínűleg ösztönösen tudja, mi a jó nekipicture alliance / Getty Images Hungary

A sárgarépa fiatalon tart

Ha fiatalítani nem is tud, de már az is nagy varázserő, hogy késlelteti az öregedést. Ezt a sok csodaszer által irigyelt tulajdonságát antioxidáns hatásának köszönheti. Mi ezt inkább rákellenes jellege miatt szoktuk szeretni, de a bőr feszesen tartásához is hatékonyan járul hozzá, így segítségével az öregedés kezdeti tüneteit könnyebb titkolni.

A fentiek mellett a sárgarépa nemcsak serkenti az étvágyat, így az étvágytalanságban szenvedők is bízhatnak jótékony hatásában, de hashajtóként is bevethetik a székrekedéssel küzdők, illetve a vizeletürítési nehézségekkel élők is fordulhatnak hozzá, mert remek vízelhajtó. De ez a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára kifejezetten ajánlott zöldség rendszeresen fogyasztva a koleszterinszintet csökkenti, kutatások által igazoltan, és az immunrendszert is erősíti

Csak vékonyan pucolandó, hogy a felső réteg alatt közvetlenül megbúvó tápanyagokból minél kevesebbet veszítsen, így élvezhetjük a benne rejlő B1-, B2-, B6- és C-vitaminok, valamint a fentiek mellett a vas, a kalcium és a foszfor áldásos tevékenységét szervezetünkben.

Ha más egyszerű egészségvédő csodaszerre is kíváncsi lettél, korábbi cikkünkben találsz meglepően egyszerű, de hatékony védelmet jelentő megoldást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek