5 étel, ami a leginkább erősíti a testszagot

GettyImages-1499466841
Olvasási idő kb. 4 perc

Mindenkinek van testszaga, ez gyakori és teljesen normális. Azonban az, amit megeszel, nemcsak az egészségedre van hatással, hanem az illatodra is. Igen, vannak olyan ételek, amik felerősíthetik a testszagod, összeszedtük ezeket.

Ha figyelsz a higiéniára, és mindennap zuhanyzol, tiszta ruhát veszel fel, akkor is érezni fogod, hogy a nap végén van testszagod. A testszag az, amikor az izzadságod érintkezik a bőrödön lévő baktériumokkal, az izzadságnak egyébként önmagában nincs szaga, de ebben a kombinációban lehet édes, savanyú, fanyar vagy akár hagymaszagú is. Az izzadság mennyisége nem feltétlenül befolyásolja a testszagot. Ezért előfordulhat, hogy valaki alig izzad, mégis kellemetlen a testszaga, illetve fordítva is előfordulhat, valaki nagyon izzad, mégsem bűzlik.

A testszag megváltozhat a hormonok, fertőzések, gyógyszerek vagy betegségek (például cukorbetegség), illetve az elfogyasztott ételek miatt is. Utóbbiakból összeszedtük azokat, amelyek a leginkább felerősítik a testszagot.

1. Spárga

A spárgáról köztudott, hogy nagyon erős, kellemetlen szagúvá teszi a vizeletet. Természetes vizelethajtó, amely támogatja a veséket és a húgyhólyagot. Ahogy a szervezet természetes módon megemészti és lebontja a spárgában lévő kénes vegyületeket, a vizeletet spárgás szagúvá teheti. Egyes kutatások két természetes vegyi anyagot, a metanetilt és az S-metil-tioésztert okolják azért, hogy az emésztési folyamat révén a vizeletnek kénes szaga lesz. Érdekes módon nem mindenkinél jelentkezik ez a mellékhatás.

A fűszerek jellegzetes testszagot eredményeznek
A fűszerek jellegzetes testszagot eredményeznekMartin Steinthaler / Getty Images Hungary

2. Fűszerek

A kömény, a görögszéna (currykben használatos), a chili és más csípős fűszerek izzadást okozhatnak, ahogy a szervezeted megemészti őket. Nemcsak a leheleteden érződnek meg órákig, hanem a hajadon, a bőrödön és a ruhádon is megtapadhatnak. Ezek a fűszerek olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek felszívódhatnak a véráramba, és a verejtékmirigyeken keresztül távozhatnak, ami jellegzetes szagot eredményez.

3. Hagyma

Szinte minden receptben találsz valamilyen hagymát, fokhagymát, póréhagymát és mogyoróhagymát. De bármennyire is szeretünk ezekkel az alapanyagokkal dolgozni főzés közben, érdemes észben tartani, hogy ezek azok a zöldségek, amik leginkább testszagot eredményezhetnek. A magas kéntartalmú élelmiszerek közé tartoznak, a kén az aminosavak és az antioxidánsok építőköve, továbbá segít a csontok és az ízületek felépítésében és a DNS javításában.

Mivel a kén óriási befolyással van szervezetünkre, az illatunkra is hat. A pórusainkon, a véráramunkon és a vizeleten keresztül kiszivároghat, rossz leheletet okozhat, és az izzadságunkban lévő baktériumokkal kombinálva nem túl vonzó testszagot eredményezhet.

Bár hatással van a testszagodra, nem érdemes elhagynod az étrendedből. Többek között segíti a cink és a vas jobb felszívódását a szervezetben. A cink fontos tápanyag az immunrendszer működésének fenntartásához, a vas pedig elengedhetetlen a vérben a hemoglobin előállításához, amely a tüdőből a szövetekbe szállítja az oxigént.

A hagyma, fokhagyma, a póréhagyma és a mogyoróhagyma is hatással van a testszagunkra
A hagyma, fokhagyma, a póréhagyma és a mogyoróhagyma is hatással van a testszagunkraTatsiana Volkava / Getty Images Hungary

4. Vörös hús

2006-ban a Liverpooli Egyetem végzett egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, hogy a vörös hús hogyan befolyásolja a testszagot. Arra jutottak, hogy a vörös húst fogyasztóknak intenzívebb és kevésbé kellemes szaguk volt, mint azoknak, akik nem fogyasztottak húst. Mivel a vörös hús nagyon zsíros, a szervezet nehezebben emészti meg, emiatt kölcsönhatásba lép az emésztőrendszerben lévő baktériumokkal, amelyek zsírsavakat termelnek, ezek aztán csípős szagú izzadság vagy gáz formájában távoznak a szervezetből.

5. Hal

Viszonylag ritka, hogy a hal komolyabb testszagot okozzon, azonban ha a génjeid olyanok, akkor érdemes meggondolnod a rendszeres fogyasztását. Néhány embernek a szervezete a tenger gyümölcsei által termelt kolin nevű mellékterméket halszagú trimetilaminná alakítja át. Ez a vegyület végighalad a szervezeteden, majd a leheleteden és a bőrödön keresztül szabadul fel. Azok, akik hajlamosak rá, más ételek, például bab, brokkoli, karfiol, földimogyoró és szójatermékek miatt is halszagúak lehetnek. Ez a hihetetlenül ritka állapot szerencsére csak néhány száz embert érint, és a legtöbb ember aggodalom nélkül fogyaszthat halat.

Nyáron az életünk függhet az izzadástól, így nem szabad túlzottan küzdeni ellene. Kellemetlen, de hasznos, az alábbi cikkünkben elmondjuk, miért. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek