A fürtös, üde, piros színű gyümölcs neve szinte egyet jelent a nyárral: azt valószínűleg kevesen tudják, hogy összesen mintegy 200-féle ribizli létezik, melyek a nálunk is jól ismert fekete és piros színek mellett fehér és rózsaszín gyümölcsöket hoznak.
Ezért olyan jó neked, ha ribizlit eszel
A ribizli gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és káliumban is.
Kalóriában ugyanakkor nem bővelkednek: tíz dekagramm a gyümölcsből mindössze 56 kcal-t tartalmaz.
A gyümölcs kiváló antioxidáns-forrás, de gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is ismert, oldható és oldhatatlan rostban egyaránt gazdag, szinte zsírmentes, és nagyszerű hatást gyakorol a látásodra és a bőrödre is.
Érdekesség, hogy az USA-ban a gyümölcsöt korábban betiltották: ennek oka abban keresendő, hogy a faipart veszélyeztető hólyagrozsda terjesztése volt a bokrok bűne. Az 1911-es tiltást már feloldották, de ennek köszönhető, hogy az USA-ban messze nem olyan elterjedt a ribizlibokrok látványa, mint a magyar kertekben.
Lássuk, milyen előnyökkel jár, ha ribizlit szemezgetsz!
Immunrendszered hálás lesz érte
A ribizli produkálja a gyümölcsök közt az egyik legmagasabb antioxidánsszintet. Ezek az anyagok a szabad gyökök ellen dolgoznak, és a vírusfertőzések kivédésére is képessé teszik szervezetedet. Emellett van gyulladáscsökkentő hatásuk is, mindezeknek köszönhetően pedig egyes krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében is segédkezet nyújtanak neked.
Javítja bőröd megjelenését és egészségét
A gyümölcs C-vitamin-tartalma jót tesz a bőrnek:
kutatások szerint ennek a vitaminnak nagy szerepe van a kollagénszintézisben, az E-vitaminnal együtt pedig megvédheti bőrödet a környezeti károsodásoktól.
Ha gyakran eszel ribizlit, sebeid is gyorsabban gyógyulnak, és hegesedésre is kevésbé lesz hajlamos a bőröd. Sokan öregedésgátló csodagyümölcsként tekintenek a ribizlire, hiszen a kollagénszintézis serkentése révén bőröd fiatalabb és ráncmentesebb lesz, ráadásul egészségesen ragyog is majd.
A fogyásban is segít
Oldható és oldhatatlan rosttartalma az emésztés egészséges működését segíti elő, fruktóztartalma a teltségérzetet tartja fenn hosszabban.
Alacsony glikémiás indexe miatt fogyasztását követően nem ugrik ki drámai mértékben vércukorértéked,
és a szorulás megelőzésére is érdemes ezt a gyümölcsöt választanod.
Csontjaidat is erősebbé teszi
A csontsűrűség megtartásáért felelős K-vitaminban is gazdag a ribizli: ha szeretnél tenni a csontritkulás megelőzése érdekében, egyél belőle, ha épp szezonja van, minél többet.
Mindezen túl az agy és a szív egészsége érdekében is hasznos magnézium- és antioxidáns-tartalma.
A magnéziumhiány migrénhez, stroke-hoz, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, az antioxidánsok pedig csökkentik a szívbetegség kialakulásának esélyét.
Jó a szemednek is
A ribizli antioxidáns-tartalma mindezen túl javítja a szem vérellátását, enyhíti a fáradtságot, és javítja a szem működését. Egy nemrégiben készült tanulmány bebizonyította, hogy a fekete ribizli segíthet a glaukóma kezelésében is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés