Korábban betiltották, de ez a nyári gyümölcs véd a leginkább a krónikus betegségek ellen

GettyImages-1331290316
Olvasási idő kb. 4 perc

A savanykás ízű ribizli nemcsak frissítő hatása miatt kerülhet mindannyiunk nyári étrendjébe, hanem azért is, mert számos előnyös egészségügyi hatását is szeretnénk kiaknázni.

A fürtös, üde, piros színű gyümölcs neve szinte egyet jelent a nyárral: azt valószínűleg kevesen tudják, hogy összesen mintegy 200-féle ribizli létezik, melyek a nálunk is jól ismert fekete és piros színek mellett fehér és rózsaszín gyümölcsöket hoznak.

Ezért olyan jó neked, ha ribizlit eszel

A ribizli gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és káliumban is.

Kalóriában ugyanakkor nem bővelkednek: tíz dekagramm a gyümölcsből mindössze 56 kcal-t tartalmaz.

A gyümölcs kiváló antioxidáns-forrás, de gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is ismert, oldható és oldhatatlan rostban egyaránt gazdag, szinte zsírmentes, és nagyszerű hatást gyakorol a látásodra és a bőrödre is.

A ribizli nemcsak jó neked, de ízletes is
A ribizli nemcsak jó neked, de ízletes isLeliaSpb / Getty Images Hungary

Érdekesség, hogy az USA-ban a gyümölcsöt korábban betiltották: ennek oka abban keresendő, hogy a faipart veszélyeztető hólyagrozsda terjesztése volt a bokrok bűne. Az 1911-es tiltást már feloldották, de ennek köszönhető, hogy az USA-ban messze nem olyan elterjedt a ribizlibokrok látványa, mint a magyar kertekben.

Lássuk, milyen előnyökkel jár, ha ribizlit szemezgetsz!

Immunrendszered hálás lesz érte

A ribizli produkálja a gyümölcsök közt az egyik legmagasabb antioxidánsszintet. Ezek az anyagok a szabad gyökök ellen dolgoznak, és a vírusfertőzések kivédésére is képessé teszik szervezetedet. Emellett van gyulladáscsökkentő hatásuk is, mindezeknek köszönhetően pedig egyes krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében is segédkezet nyújtanak neked.

Javítja bőröd megjelenését és egészségét

A gyümölcs C-vitamin-tartalma jót tesz a bőrnek:

kutatások szerint ennek a vitaminnak nagy szerepe van a kollagénszintézisben, az E-vitaminnal együtt pedig megvédheti bőrödet a környezeti károsodásoktól.

Ha gyakran eszel ribizlit, sebeid is gyorsabban gyógyulnak, és hegesedésre is kevésbé lesz hajlamos a bőröd. Sokan öregedésgátló csodagyümölcsként tekintenek a ribizlire, hiszen a kollagénszintézis serkentése révén bőröd fiatalabb és ráncmentesebb lesz, ráadásul egészségesen ragyog is majd.

A fogyásban is segít

Oldható és oldhatatlan rosttartalma az emésztés egészséges működését segíti elő, fruktóztartalma a teltségérzetet tartja fenn hosszabban.

Alacsony glikémiás indexe miatt fogyasztását követően nem ugrik ki drámai mértékben vércukorértéked,

és a szorulás megelőzésére is érdemes ezt a gyümölcsöt választanod.

Érdemes beiktatnod étrendedbe
Érdemes beiktatnod étrendedbeistetiana / Getty Images Hungary

Csontjaidat is erősebbé teszi

A csontsűrűség megtartásáért felelős K-vitaminban is gazdag a ribizli: ha szeretnél tenni a csontritkulás megelőzése érdekében, egyél belőle, ha épp szezonja van, minél többet.

Mindezen túl az agy és a szív egészsége érdekében is hasznos magnézium- és antioxidáns-tartalma.

A magnéziumhiány migrénhez, stroke-hoz, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, az antioxidánsok pedig csökkentik a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Jó a szemednek is

A ribizli antioxidáns-tartalma mindezen túl javítja a szem vérellátását, enyhíti a fáradtságot, és javítja a szem működését. Egy nemrégiben készült tanulmány bebizonyította, hogy a fekete ribizli segíthet a glaukóma kezelésében is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek