A sárgarépa egy igazán sokoldalú zöldség, amely fontos részét képezi a magyar gasztronómiának, hiszen nélkülözhetetlen alapanyaga számos hazai ételnek, de kellemes ízén túl egészségügyi előnyei miatt is megéri fogyasztani.
Mivel béta-karotinban gazdag, védi a szem és a bőr egészségét, rosttartalmával serkenti az emésztést, antioxidánsai révén védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben, illetve hozzájárulhat a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Zöldjének viszont kissé keserű az íze, ezért jellemzően nem esszük meg, holott így egy sor további értékes tápanyagtól esünk el.
Ennyire egészséges a sárgarépa zöldje
„A sötétzöld levélzet tele van klorofillal, ennek köszönhetően vértisztító hatású, méregteleníti a májat, fokozza a vörösvértestek képződését, sőt, javíthatja a vérzékeny betegek állapotát” – hívta fel a figyelmet a Szupermenta, a Nébih tájékoztató oldala.
A sárgarépa zöldjének másik nagy előnye, hogy rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így megtalálható benne az immunerősítő hatású, antioxidánsként működő C-vitamin, a véralvadást szabályozó K-vitamin, valamint a számos élettani funkcióhoz nélkülözhetetlen kálium. Becslések szerint körülbelül
hatszor több C-vitamint tartalmaz, mint a gyökér.
Antioxidáns tulajdonságai által a sárgarépa zöldje segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, gyorsíthatja a véralvadást és a sebgyógyulást, hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint megkönnyítheti az emésztési folyamatokat is.
Így lehet felhasználni
Annak ellenére, hogy kesernyés az íze, a sárgarépa zöldje sokféle módon felhasználható. Itt van néhány tipp, amiből kiindulhatsz:
- Főzd bele az ételekbe. Ha el akarod nyomni az ízét, akkor a zöld leveleket egyszerűen főzd bele valamilyen ételbe, például egy levesbe, főzelékbe vagy akár egy omlettbe.
- Készíts belőle pesztót. Az így kapott zöld szósz tésztákhoz vagy pirítóshoz is kiváló.
- Használd fel salátákhoz. Kesernyés ízével a sárgarépa zöldje pikáns ízt kölcsönözhet a salátáknak.
- Fogyaszd teaként. Kétcsészényi (vagyis kb. 150 gramm) friss répalevélhez adj 2 liter forró vizet, hagyd kihűlni, szűrd le, és már kész is a teád.
- Keverd gyümölcslébe. Ha a zöld leveleket apróra vágva gyümölcslébe kevered, kevésbé fogod érezni, hogy keserű, viszont fogyasztásával értékes vitaminkoktélhoz juthatsz.
- Fertőtleníts vele. Magas klorofiltartalmának köszönhetően a zöld növényi rész fertőtlenítő hatású, így a sebekre téve elpusztíthatja a baktériumokat, sőt alkalmas lehet a kellemetlen lehelet, a fogínygyulladás, illetve a torok- és mandulagyulladás enyhítésére is.
+1. Komposztáld. Ha nem tudsz megbarátkozni a sárgarépa zöldjének karakteres ízével, és más módon nem sikerül felhasználni, ahelyett hogy kidobnád, legalább komposztként használd fel.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés