Ekkor a legegészségesebb a reggeli ébredés

GettyImages-504345445

A mentális egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, mikor ébredünk és kelünk fel reggel. Igen komoly érvek szólnak amellett, hogy az éjszakai baglyok esetében nagyobb a lelki egészséget érintő betegségek rizikója. Sokszor a depresszió és más kedélybetegségek mellett a skizofréniával is számolniuk kell.

Egy mondás szerint az az ember, aki korán fekszik és korán kel, egészségesebb, gazdagabb és bölcsebb lesz. A kijelentés első felét mindenképpen alátámasztják azok a legújabb kutatások, melyek szerint azok az emberek, akik rendszeresen a szokásosnál egy órával korábban ébrednek fel anélkül, hogy kevesebbet aludnának, csökkenthetik a súlyos depresszió kockázatát.

Aki korán kel, egészségesebb és boldogabb lesz

A kutatók közel 840 ezer ember alvási szokásait figyelték meg és elemezték annak érdekében, hogy megállapítsák, milyen hatással van az ébredés időpontja a szervezetünkre és a mentális egészségünkre. A vizsgálata során a kutatók azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik korábban keltek reggel, több mint 20 százalékkal alacsonyabb volt a depresszió kockázata.

Kutatások bizonyítják, hogy megéri korán felkelni
Kutatások bizonyítják, hogy megéri korán felkelniWestend61 / Getty Images Hungary

Ezek az eredmények összhangban vannak egy másik tanulmánnyal, amely szerint javult a depresszió állapota azoknál az embereknél, akik hajlandóak voltak arra, hogy a szokásosnál egy órával korábbra feküdjenek le, majd egy órával korábban is ébredjenek reggel.

A kutatás azt is bebizonyította, hogy azok a résztvevők voltak a legboldogabbak, azok keresték a legtöbb pénzt, és voltak a legsikeresebbek a magánéletben és a munkában is, akik hajnali négykor felkeltek.

A fentebb említetteken túl számos oka van még annak, miért érdemes korán kelni, melyeket szintén érdemes megfontolni egyrészt az egészségünk érdekében, másrészt azért, hogy minél tartalmasabban teljen a napunk. Lássuk, milyen nyomós érvek szólnak még amellett, hogy minél korábban kipattanjunk az ágyból!

Több időd marad önmagadra

Ha több időd van arra, hogy lassan, nyugodtan elkortyolgasd a kávét, miközben átgondolod a napodat, elolvasod a legfrissebb híreket, vagy egyszerűen csak élvezed a csendet, felkészíthet arra, hogy egy kicsit higgadtabban vágj neki akár egy átlagos, akár egy mozgalmasabb napnak.

Amíg a család többi tagja alszik, nyugodtan átgondolhatod a napodat
Amíg a család többi tagja alszik, nyugodtan átgondolhatod a napodatKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Több idő jut az edzésre

Ha fontos számodra az edzés, de gyakran nehezen találsz rá időt, akkor a korai kelés megoldás lehet erre. A korai edzéssel kivédhető a kísértés, hogy később egy munkahelyi elfoglaltság vagy egy társasági esemény miatt, esetleg a fáradtságra hivatkozva kihagyd a sportot. 

És ha már a fáradtság témájánál tartunk, meg kell jegyezni azt is, hogy a reggeli edzés másik előnye, hogy beindítja a jó közérzetet biztosító endorfinok termelődését, melyek javíthatják a hangulatot, csökkentik a stresszt és a szorongást, valamint növelhetik az energiaszintet. 

Elkerülöd a forgalmi dugókat

A kisebb forgalommal nemcsak időt és pénzt takarítasz meg, de segíthet megóvni az egészségedet és megőrizni a nyugalmadat is. A kutatások ugyanis egyértelmű összefüggést mutattak ki a forgalomban való ücsörgés, valamint a stressz, a depresszió, az agresszió és a düh, illetve a légúti problémák kialakulása között.

Több idő jut a teendők elvégzésére

Ha te is sokszor úgy érzed, hogy a nap 24 órája nem elég arra, hogy végére érj a teendőidnek, érdemes megfontolnod, hogy a szokásosnál egy-két órával korábban kelj fel reggel. Így talán még olyan dolgokkal is tudsz majd foglalkozni, melyekre egyébként nem jutna időd.

Annak, aki korán kel, arra is jut ideje, hogy nyugodtan megreggelizzen
Annak, aki korán kel, arra is jut ideje, hogy nyugodtan megreggelizzenHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Jobban tudsz aludni

Szintén bizonyított tény, hogy azok, akik korán ébrednek, hajlamosak korábban lefeküdni, ezáltal pedig hosszabb és jobb minőségű lesz az alvásuk. Az elegendő és pihentető alvás pedig számos előnnyel jár, például javítja a hangulatot, a koncentrációt, kisebb az elhízás és más krónikus betegségek esélye. A minőségi alvás hiánya gyengítheti az immunrendszerét, ami miatt gyakrabban lehetünk betegek, továbbá növeli a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség esélyét.

Több idő jut a reggelire

Reggelente, ha korábban ébredsz, több időd jut egy laktató reggeli elkészítésére és elfogyasztására, ahelyett, hogy útközben fogyasztanál el gyorsan egy kávét. Ha a napot egy tápláló étkezéssel kezded, hosszabb ideig érezheted jóllakottnak magad, és több energiád lesz a feladatok elvégzésére.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra