Amint felszalad a hőmérő higanyszála, sorra kerülnek elő a grillsütők, és csilingelnek a söröskorsók. Ám a savas refluxban szenvedők sokszor csak álmodoznak a finomra fűszerezett sült húsokról, grillezett zöldségekről, valamint a jól behűtött frissítőkről. Mert mindazoktól az ételektől és italoktól, amiket az imént felsoroltunk, a gyomorproblémákkal küzdők valójában borzasztóan érezhetik magukat, ha nem vigyáznak.
Ettől ég és fáj a gyomor
A savas reflux akkor fordul elő, amikor a gyomorsav visszaáramlik a szájüreget és a gyomrot összekötő nyelőcsőbe. Néhányaknak ez jóval több problémát jelent egy egyszerű kényelmetlenségnél, mert a kínzó gyomorégés és gyomorfájás némileg legyengíti a szervezetet, ami miatt akár a kedvelt nyári tevékenységekről, például a családi, baráti összejövetelekről, a kerti partikról vagy a strandolásról, kirándulásról is le kell mondani. Jó hír azonban, hogy tudatos életmódváltással és egy kis odafigyeléssel megelőzhetők a refluxos panaszok.
Gyümölcs helyett jobb a zöldség
A nyár slágerételei közül sok minden kiválthatja a tüneteket. Nyilvánvalóan ezek közé tartoznak az olyan savas ételek, mint a paradicsom, a cseresznye, a meggy, az őszibarack, a sárgabarack, illetve a bogyós gyümölcsök, például az egres, a ribizli és a málna. A savas refluxszal küzdők jobban teszik, ha vitamin- és ásványianyag-pótlás céljából a nyáron termő növények közül inkább a friss zöldségeket részesítik előnyben.
Az erősen fűszerezett, csípős, illetve a fokhagymával és vöröshagymával gazdagon ízesített sült húsok és kolbászok sem gyomorbarát ételek, ahogyan az alkohollal, a csokoládéból készült desszertekkel, a koffeintartalmú italokkal és a szénsavas szomjoltókkal is érdemes mértéket tartani, vagy egyáltalán nem fogyasztani.
A hús legyen sovány
Bár csábító lehet egy nagy, szaftos, grillen készült hamburger, a gyomortáji fellángolások csökkentése egyúttal azt is jelenti, hogy elhagyjuk azokat az ételeket, amelyek a refluxszal járó kellemetlen tüneteket kiváltják. Ezek között pedig szép számmal akadnak nyári kedvencek is. Természetesen nem kell teljesen lemondani a grillen készült ételekről.
Hálás lesz a gyomrunk érte, ha a zsíros, szaftos, erősen fűszerezett húsok helyett a soványabb, enyhén fűszerezetteket választjuk.
A soványabb húsok közé tartozik a csirke, a hal, a pulyka, és a zsírrétegről megfosztott sertésszelet, valamint az alacsonyabb zsírtartalmú vörös húsok.
Óvatosan a pácokkal és a fűszerekkel
Hiába a tökéletesen sovány hús, ha nem vigyázunk a fűszerekkel, és ezért azt érezzük, hogy továbbra is ég a gyomrunk. A fűszeres ételek, a merész pácok, amelyekbe gyakran citrusfélék, erősen savas ecetek vagy csípős fűszerek is kerülnek, szintén kiválthatják a savas refluxot.
Együnk kisebb adagokat
Savas reflux esetén hasznos lehet az ételadagok csökkentése, illetve, ha többször eszünk kevesebbet. A nagy mennyiségű étel ugyanis megterheli a gyomrot és lelassítja az emésztést, aminek következtében a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül. Ellenben a rendszeres, kisebb adagokból álló étrend felgyorsítja az anyagcserét, csökkenti a savas refluxot, és segíthet a fogyásban is.
Evés után tilos lefeküdni
Bár csábító lehet étkezés után egy kis szunyókálás, a savtúltengésben szenvedőknek ez egyáltalán nem javasolt, hiszen valójában ez a savas reflux egyik fő oka. Evés után érdemes várni legalább három órát, mielőtt lefekszünk. Ha azt érezzük, hogy étkezés után szükségünk van egy kis pihenésre, inkább menjünk el sétálni. Emésztőrendszerünk hálás lesz érte.
A testmozgás is jót tesz
A könnyű testedzések is segíthetnek a savas reflux enyhítésében. Fontos, hogy valóban ne megterhelő mozgásformát válasszunk. A futás vagy a súlyemelés ugyanis súlyosbíthatják a tüneteket. Ehelyett inkább jógázzunk, sétáljunk vagy ússzunk. A cél az, hogy naponta mozogjunk egy kicsit, ezért érdemes olyan sportot választani, amit a hétköznapokba is be tudunk iktatni.
Fontos továbbá, hogy közvetlenül edzés előtt ne együnk. Ha teli gyomorral és hassal fogunk hozzá sportolni, az savas reflux nélkül is ront a mozgás élményén, és akár egészségügyi panaszokat is okozhat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés