Rákkeltő anyagok kerültek egy magyar folyóvízbe

GettyImages-1173097194

A Salgó-patakba egy veszélyes anyagokat kezelő telepről kerültek veszélyes anyagok: a hazai akkumulátorhulladék jelentős részét kezeli az üzem, a rákkeltő anyagokat tartalmazó víz ártalmas lehet az egészségre.

A Greenpeace saját méréseire hivatkozva állítja, hogy a salgótarjáni Éltex-telep szennyezi a patakot. 

A helyiek még március közepén jelezték a Greenpeace-nek, hogy sárgás-vöröses folyadék ömlik a patakba. Ezt követően március 18-án vettek mintákat a patakból, ezek vizsgálata során pedig kiderült, hogy a vízben vinil-klorid, diklóretének és arzén jelenléte mutatható ki határérték fölötti szinten.

A vízben rákkeltő anyagokra bukkantak
A vízben rákkeltő anyagokra bukkantakGreenpeace

A vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga.

A vízben szintén jelen levő cisz-diklóretén a vízi környezetre mérgező hatású, abban hosszútávú károk okozására képes. A Salgó-patak még Salgótarjánban összefolyik a Tarján-patakkal: a Greenpeace szerint az illékony vinik-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek