Emellett van még néhány olyan szuperélelmiszer, amely szintén segíthet a rák megelőzésében.
Hüvelyesek
A bab, a borsó, a csicseriborsó és a lencse több szempontból is szuperélelmiszernek számít. Egyrészt a hüvelyeseknek alacsony a zsírtartalmuk, ellenben magas a fehérje- és az oldhatatlan rosttartalmuk is, amely elősegíti az emésztést, ezáltal támogatja a bélrendszer egészségét. A kutatások azt is sugallják, hogy a rostban gazdag növényi alapú ételek fogyasztása csökkentheti a vastagbél- és a végbélrák kockázatát.
Brokkoli
A brokkoli és a keresztesvirágú rokonai, például a karfiol, a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta régóta ismert arról, hogy csökkenti a rák kockázatát, köszönhetően a zöldségekben található molekulának, amely inaktiválja a különböző betegségek kialakulásában szerepet játszó géneket.
A keresztesvirágúak közül a brokkoli a leggazdagabb rákmegelőző szulforafán molekula forrása. Emellett a zöldség tele van más számos egészségmegőrző és -javító vitaminnal és tápanyaggal.
Gomba
A gombában lévő ergotionein egy olyan egyedülálló és erős antioxidáns, amely védi a sejteket. Kiderült továbbá, hogy a gombák olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetik az immunsejtjeinket abban, hogy optimális módon védjék az egészségünket.
Dió
Az eddig elvégzett állatkísérletek arra utalnak, hogy a dió lassítja a mell-, a prosztata-, a vastagbél- és a veserák növekedését, köszönhetően annak a számos vegyületnek, amelyeknek a kutatók rákmegelőző hatást tulajdonítanak. Emellett a diónak magas a rost-, a fehérjetartalma, illetve a szervezet számára fontos egészséges zsírokat tartalmaz.
A csonthéjasok közül a mandula E-vitamint, a dió omega-3 zsírsavakat, a pisztácia kalciumot, a brazil dió pedig szelént tartalmaz.
Zabpehely
A kutatások szerint a zabpehely egyebek között védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben. Az olyan teljes kiőrlésű gabonák, mint például a zab, tele vannak rostokkal, antioxidánsokkal és fitoösztrogénekkel, amelyek számos egészségügyi előnnyel rendelkező növényi alapú vegyületek. Ezek nem csupán a rákkal, különösen a mellrákkal szemben nyújtanak védelmet, hanem megelőzik a csontritkulást és a szívbetegségeket is.
A zab mellett hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a bulgur, a barna rizs, az árpa, a kukorica, a quinoa és a teljes kiőrlésű kuszkusz is.
Bogyós gyümölcsök
Az eper, az áfonya, a szeder és a málna is tele van az úgynevezett fitokemikáliákként ismert rákellenes növényi vegyületekkel, amelyek elfogyasztva kölcsönhatásba lépnek más tápanyagokkal, illetve a bélbaktériumokkal, így segítve az olyan betegségek megelőzését, mint a rák.
Ráadásul alacsony kalóriatartalmúak, így fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly megőrzésében is.
Paradicsom
A paradicsomban lévő likopin leginkább a gyümölcs feldolgozás után képes kifejteni igazán rákellenes hatását. Miután a likopin egy zsírban oldódó tápanyag, így a főzés segíti a felszabadulását. Éppen ezért javasolt a paradicsomlé, a pizza- és a tésztaszósz fogyasztása.
Egy friss kutatás szerint a kognitív hanyatlás összefüggésbe hozható a sokak által gyakran fogyasztott reggelivel. Ha szeretnéd tudni melyik ez az élelmiszer, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés