2022-ben 70 816 esetben állapítottak meg rákot Magyarországon, 2021-ben ez a szám 66 652 volt. A Covid előtt még ennél is magasabb, 2019-ben például 74 249 beteg kapta meg a diagnózist. A betegség kialakulásával kapcsolatban még mindig sok a megválaszolandó kérdés, azonban az esetek jelentős részében kulcsszerepe lehet az életmódbeli tényezőknek, amelyeket meg lehet változtatni, beleértve a dohányzást, az étrendet, a testmozgást és akár az ajánlott oltóanyag adagok beadását is az American Cancer Society által közzétett új kutatás szerint.
A rák kockázatának csökkentéséről szóló tanulmány
A tanulmány azt vizsgálta, hogy 30 ráktípus gyakorisága hogyan viszonyult 18 különböző módosítható kockázati tényező gyakoriságához. A rákos megbetegedések arányára a legnagyobb hatást a cigarettázás gyakorolta, amely a 2019-es rákos megbetegedések közel 20 százalékát tette ki, ami azt jelenti, hogy 206 550 eset és 103 000 haláleset megelőzhető lett volna, ha minden dohányos leszokik a dohányzásról (vagy még jobb, ha el sem kezdte volna).
A második helyen a túlsúly, vagyis az elhízás áll, amely a férfiak és nők körében a rákos megbetegedések 7,6 százalékáért együttesen felelős. Az alkoholfogyasztás a rákos megbetegedések 5,4 százalékában, az UV-sugárzás – elsősorban a napozás – pedig a diagnózisok 4,6 százalékában nevezhető meg kiváltó okként. A fizikai inaktivitás volt az ötödik legjelentősebb változtatható kockázati tényező, és a rákos megbetegedések több mint 3 százalékáért tehető felelőssé.
Bár a rákos megbetegedések kisebb hányadáért játszott szerepet külön-külön a magas vörös- és feldolgozotthús-fogyasztás, a cukor, valamint az alacsony gyümölcs-, zöldség-, kalcium- és rostbevitel, az étrenddel kapcsolatos tényezők együttesen a rákos megbetegedések kockázatának 4,2 százalékát tették ki. Az olyan fertőzések megelőzése vagy kezelése pedig, mint a HPV, a hepatitis B és C, valamint a Helicobacter pylori, évente több tízezer rákos megbetegedés kialakulását akadályozhatná meg.
Íme, 5 módszer a rák kockázatának csökkentésére
1. Étkezz egészségesebben
Az egyik ökölszabály, hogy mindig a teljes értékű élelmiszereket keressük, és kerüljük azokat a termékeket, amelyekben nincs látható nyoma az eredeti összetevőnek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek az ipar által összeállított termékek, amelyekben nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem használnak fel teljes értékű élelmiszert. Különösen fontos, hogy rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonaféléket keressünk, és kerüljük a finomítottakat, amelyekből már kivonták a bélrendszer egészségét szolgáló tápanyagokat. Ezek a feldolgozott élelmiszerek arra késztetnek minket, hogy egyre többet és gyorsabban együnk, ami hozzájárul az elhízáshoz. Tehát az olyan ételek visszaszorítása, mint a csipsz és a csomagolt édességek, egyszerre kétféleképpen is csökkentheti a rák kockázatát.
2. Mozogj többet
Az új kutatás szerint a rákos megbetegedések körülbelül 3 százalékáért felelős a mozgáshiány. Ezzel szemben a fizikai aktivitás beépítése a napi rutinba akár 30 százalékkal is csökkentheti a rák kockázatát egy 2023-as tanulmány szerint, amely az egy-két perces „erőteljes” testmozgás hatását vizsgálta.
De nem kell drága edzőterembe járnod, vagy szigorú órákra jelentkezned ahhoz, hogy csökkentsd a rák kockázatát. Mindenki tudja, hogy tornáznia kellene, de nehéz energiát fektetni belé, és az embereket megfélemlítik az edzőtermi berendezések. De a napi dolgainkba is beiktathatjuk a mozgást, minden sétát, gyerekhordozást, illetve kerti és házimunkát számíthatunk testmozgásnak.
3. Oltass
A méhnyakrák egy új tanulmány becslése szerint 100%-ban megelőzhető lenne. Ez azért van így, mert a HPV, azaz a humán papillomavírus elleni vakcina megelőzi a rendkívül gyakori szexuális úton terjedő fertőzés által okozott rákos megbetegedések több mint 90 százalékát, amelyek közé a méhnyak-, a végbél-, a hüvely-, a szeméremtest-, valamint a fej- és nyakrák tartozik. A szakértők szerint mindenkinek, aki jogosult rá, be kellene oltatnia magát. Hasonlóképpen, a további fertőzések, köztük a hepatitis B és C elleni oltás vagy kezelés tovább csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.
4. Ne dohányozz
Felnőttek tízmilliói még mindig rágyújtanak, és ez a szokás minden másnál jobban növeli a rosszindulatú daganatok, különösen a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A leszokásban a gyógyszerek és a viselkedésterápia segíthet.
Az első lépés, hogy felismerd, miért kell leszoknod, hogy tegyél valami pozitívat az egészségedért. Ezután, mielőtt elszívnád az utolsó cigarettát, keress meg olyan forrásokat, amelyek támogatást nyújtanak.
5. Használj naptejet
A napvédő krémeket sokan hajlamosak hanyagolni vagy csak nyáron használni, pedig egész évben szükségünk lenne rá. A napvédő krémek mindennapos használata körülbelül 40-50 százalékkal csökkentheti a bőrrák kockázatát.
A cukros italok megzavarják a nyál mikrobiomját. A szájüregi mikroorganizmusok egyensúlyának felborulása pedig súlyos betegségeket okozhat. Ismerd meg ezeket az alábbi cikkünkből.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés