Ráz a hideg, mielőtt megjön? A kutatók végre rájöttek, mi történik veled

GettyImages-1189065613

A PMS tünetei egészen az influenzára emlékeztető formában is megjelenhetnek: ne lepődj meg, ha téged is érint.

Görcsöket és hangulati ingadozást sok nő tapasztalt menstruációját megelőzően, de a PMS ennél is lehet rosszabb. Bár hivatalos orvosi diagnózisként nem használják a menstruációs influenzát – angolul period flu –, a tünetek megtévesztő mértékben megegyeznek az érintettek esetében azzal, amit influenzás megbetegedésben tapasztalni szoktunk.

Menzesz előtt kezdődik, annak végéig tart

Az anekdotikus beszámolók szerint ez az állapot néhány nappal a menstruáció előtt kezdődik, majd annak végeztével távozik. Fejfájás, hidegrázás, álmatlanság, láz és hasmenés is jelezheti az érintetteknél azt, hogy hamarosan megjön menstruációjuk, de nem valódi betegségről van ilyenkor szó, ezzel másokat megfertőzni sem lehetséges.

A szakértők nincsenek még tisztában azzal, pontosan mi okozhatja ezt az állapotot, de feltételezésük szerint a hormonháztartásban bekövetkező változások idézik elő a megtévesztő tüneteket. Az ösztrogén- és progeszteronszint változása az immunrendszer működését is befolyásolja ugyanis.

Szokatlan PMS: a tünetek az influnezához hasonlatosak
Szokatlan PMS: a tünetek az influnezához hasonlatosakDjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

Tehetsz a megelőzés érdekében is

A tünetek nagyon kellemetlenek, ugyanakkor szerencsére meglehetősen ártalmatlan állapotról van szó. Nem szabad ugyanakkor bagatellizálni azt, hogy ez is hatással van mindennapjaidra – az átélt tünetek enyhítése sokat segíthet. 

Kutatások szerint a nők nagy része vonakodik ilyenkor orvosi segítséget kérni, mivel az a tapasztalatuk, hogy ezeket a tüneteket sokkal kevésbé veszik komolyan az orvosok, mint a férfiak problémáit.

A tüneti kezelés, fájdalomcsillapítók használata segítséget jelenthet a mindennapok átvészelésében, de ennél is fontosabb lehet, hogy ha ilyen tüneteket tapasztalsz, akkor azok okát tudja kezelni orvosod. A hormoningadozást nemcsak gyógyszeres beavatkozással lehet enyhíteni, hanem azzal is, ha száműzöd életedből a stressznek legalább egy részét, elkezdesz rutinszerűen mozogni, valamint egészségesebb étkezésre váltasz. Szakértők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy azok, akiket ez a furcsa, menstruációs influenza érint, hónapról hónapra tapasztalni fogják a kellemetlen tüneteket, ami életvitelükben komoly nehézségeket okozhat.

A PMS tünetei életmódod változtatásával enyhülhetnek

Segíthet még a fentieken túl az is, ha felhagysz a dohányzással, eleget alszol, és vitaminbeviteledre is jobban figyelsz, illetve kalciumot is megfelelő mennyiségben fogyasztasz. Ezek mind segítenek abban, hogy a PMS tünetei ne legyenek annyira kínzók.

Ha tehát hónapról hónapra szembesülsz azzal, hogy ciklusodnak ebben a szakaszában furcsa tünetegyüttes jelentkezik nálad, javasolt, hogy ezzel felkeresd nőgyógyászodat, aki meg tudja kezdeni azokat a vizsgálatokat, amelyek kideríthetik, ténylegesen érint-e téged a hormoningadozás.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra