Egyre több bolt és élelmiszerüzlet rendszeresít szedőcsipeszt a pékáruk közötti válogatáshoz, de ahol nincs is ilyen, egy sima nejlon- vagy papírzacskó biztosan akad, amit használhatsz helyette. A Nébihtől most megtudhatod, miért olyan fontos elkerülni a közvetlen érintést.
Ezért veszélyes a vásárlásnál összefogdosni a pékárukat
„Senki ne nyúlkáljon puszta kézzel a kenyérhez ellenőrizendő a frissességét, hiszen ezzel máris baktériumtenyészetet telepít a ropogós, piros héjára! Gondoljunk bele, mi van, ha minden kenyeret csak átlag 2-3 ember megtapogat? Mi pedig, minderről mit sem sejtve hazavisszük, majd jóízűen befalatozunk belőle?” – firtatta „Ételt csak okosan!” nevű tájékoztatóoldalán a Nébih.
A fogdosás azért is veszélyes, mert a boltban vásárolt kenyér – hacsak nem melegszendvics, bundás kenyér, pirítós vagy más komplexebb étel készül belőle – általában már nem esik át további hőkezelésen, mielőtt a szánkba, majd a gyomrukba kerülne, ezért nincs semmi, ami a rajta lévő baktériumokat és vírusokat elpusztítaná. Hasonló a helyzet a péksütemények esetében is.
„Ez a közel, fejenként 150-féle baktérium, elfogyasztásuk esetén, alapból még csak nem is okozna bajt, hacsak nincs valami egyéni érzékenység. Az igazi gond akkor kezdődik, ha olyasvalaki tapogatja végig a péksüteményt puszta kézzel, aki valamilyen kórokozó baktériumot vagy vírust visz fel rá” – emelte ki a hivatal.
Mivel a vizsgálatok szerint minden negyedik-ötödik ember rosszul vagy egyáltalán nem mos kezet vécézés után, ennek sajnos reális a veszélye. A Nébih ezért azt kérte, senki ne tapogassa puszta kézzel a péksüteményeket!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés