Ez lehet a Parkinson-kór egyik első jele, akár 5 évvel a diagnózis előtt

GettyImages-1254801415

A Parkinson-kór nemcsak testi tüneteket okozhat, hanem a mentális állapotra is kihatással lehet, mégis nagyon kevesen vannak, akik felismerik ezeket a korai jeleket.

Annak ellenére, hogy a Parkinson-kórban szenvedők körében igen gyakoriak a mentális zavarok, mindössze 2 százalékuk kap beutalót mentálhigiénés szakemberhez, így a betegség fizikai és lelki értelemben is rendkívüli módon megviseli őket. Egy érintett elmondja, milyen kálvárián ment keresztül, mire megkapta a szükséges segítséget.

Milyen mentális jelekkel jár a Parkinson-kór?

Amikor Vikas Chinnan 2022 februárjában, 45 éves korában megtudta, hogy Parkinson-kóros, megdöbbent, de közben megkönnyebbülést is érzett.

Magyarázatot találtam az általam tapasztalt depresszióra és apátiára, illetve felcsillant a remény, hogy a megfelelő gyógyszerekkel, testmozgással és diétával leküzdhetem a tüneteket” – mondta el a férfi.

A Parkinson-kór egyik tipikus jele a kézremegés
A Parkinson-kór egyik tipikus jele a kézremegésDaria Kulkova / Getty Images Hungary

Néhány évvel a diagnózis felállítása előtt Chinnan a Parkinson-kórra jellemző fizikai tüneteket kezdett mutatni – beleértve a hosszan tartó izommerevséget és a lábfájdalmat –, ami megnehezítette számára a járást. 2012-ben aztán már a jobb karja is remegett, ezért orvoshoz fordult.

Így derült ki, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenved.

A férfi hamarosan rájött, hogy kognitív zavarai is a Parkinson-kórhoz kötődnek. „Nem tudtam olyan artikuláltan kifejezni magam, mint korábban, és bizonyos szinten depresszívvé, visszahúzódóvá váltam, amit nagyrészt a mobilitásomat érintő kihívásoknak tudtam be.

Chinnan kénytelen volt lemondani a kollégáival való közös ebédekről is, mert attól tartott, hogy a két háztömbnyi séta során nem lesz képes tartani velük a lépést. Emellett visszavonult mindenféle társadalmi tevékenységtől. Tüneteit ekkor még egyszerűen a fáradtságnak tulajdonította, és sorra járta az orvosokat, fizikoterapeutákat, hogy megoldást keressen. 

Miét van ilyen hatása a betegségnek a mentális egészségre?

A Parkinson Alapítvány szerint a Parkinson-kórban szenvedők 50 százalékban depressziót, 40 százalékban szorongást és 40 százalékban apátiát tapasztalnak. Az alapítvány kiemelte, hogy ezek a mentális problémák nem a diagnózisra adott reakciók, hanem magának a betegségnek a részét képezik, amit

az agy kémiai változásai okoznak.

Dr. Naomi Torres-Mackie klinikai pszichológus szerint mindez a Parkinson-kórban és a mentális rendellenességekben szerepet játszó neurotranszmitterekre vezethető vissza. Ezek felelősek a Parkinson-kórt kísérő depresszióért és szorongásért.

A mentális problémák azért jelentkeznek, mert a betegség hatására csökken az agy dopaminszintje
A mentális problémák azért jelentkeznek, mert a betegség hatására csökken az agy dopaminszintjeKateryna Kon/science Photo Libra / Getty Images Hungary

A Parkinson-kórra jellemző akaratlan mozgások az agy alacsony dopaminszintjének a következményei (mint ismert, az acetilkolin és a dopamin közötti egyensúlyhiány Parkinson-kórhoz vezet). A szakember szerint ennek a neurotranszmitternek nem csupán a mozgásban és a koordinációban van fontos szerepe, hanem a hangulatban is, hiszen alacsony dopaminszint jellemzi a depresszióval és szorongással küzdő betegeket. 

„A dopaminszint csökkenésével tehát az egyén depressziós és/vagy szorongásos tüneteket tapasztalhat a Parkinson-kór diagnózisa előtt vagy amellett” – vélekedett dr. Torres-Mackie. Ez olyannyira igaz, hogy valójában a

depresszió, a szorongás vagy az apátia gyakran a betegség legkorábbi jele lehet.

Ezek korábban jelentkeznek, mint más tünetek, és akár 2-5 évvel is megelőzhetik a diagnózist.

Mit lehet tenni a panaszok ellen?

Két héttel azelőtt, hogy Chinnan megkapta a diagnózist, terapeutája felügyelete mellett elkezdett antidepresszánsokat szedni, amitől javult az állapota. A családapa ma már azt mondja, mentális egészségének gondozása ugyanolyan odafigyelést igényel, mint fizikai állapota.

„A mentális egészség fenntartása állandó küzdelem, és a Parkinson-kór miatt könnyű eljutni odáig, hogy teljesen bezáruljon körülöttem a világ. Minden sarkon veszély fenyeget: vannak helyek, ahol eleshetek, míg másol – például a metrón vagy egy koncerten – a gyakori vizelési problémák miatt kell aggódni. Ráadásul előfordul, hogy a gyógyszerek nem hatnak olyan jól, ezért úgy érzem, hogy további segítségre van szükségem.”

Chinnan ezért továbbra is rendszeresen jár terapeutához, és a következő öt kulcsfontosságú stratégiát alkalmazza testi és lelki tüneteinek önálló kezelésére:

  • a felírt gyógyszerek pontos szedése
  • egészséges táplálkozás
  • edzés
  • a jó alváshigiénia előtérbe helyezése
  • stresszoldó gyakorlatok végzése

Ezenkívül megnyugvást talál abban is, ha megoszthatja tapasztalatait a Parkinson-kórról.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek