Superfoodként ismerik, de ez a legveszélyesebb étel a világon

GettyImages-1194249101

A legtöbb élelmiszer összetevői között megtaláljuk ezt a nem is feltűnő nevű adalékot. Bár a pálmaolaj nem mérgező és nem betegszünk meg tőle, ha fogyasztjuk, mégis a világ legveszélyesebb élelmiszereként tartják számon élővilágra gyakorolt hatása miatt.

Még az adalékanyagok között is egyedülálló a pálmaolaj, hiszen természetes összetevője számtalan ételünknek. Utánajártunk, miért is veszélyes. Tarts velünk!

Olcsó, de nagy árat fizetünk a pálmaolajért

A legolcsóbban előállítható növényi olaj a világon a pálmaolaj, mégis nagy árat fizetünk érte. Te is ettél már belőle, amennyiben valaha egy falat feldolgozott élelmiszer lecsúszott a torkodon, ugyanis ez az olajféle a készételek 50 százalékának része. 

Az olajpálma gyümölcséből készül a pálmaolaj – gyerekkezek szüretelik
Az olajpálma gyümölcséből készül a pálmaolaj – gyerekkezek szüretelikslpu9945 / Getty Images Hungary

A szuperkáros olajat már az egyiptomiak is használták

Azok a fák, melyekből a pálmaolajat ki lehet nyerni, Nyugat-Afrikában őshonosak. Ezek gyümölcséből, illetve magjából sajtolják ki aztán az olajat, melyet a világon a legolcsóbb előállítani, és így a gyártók jelentős része a profitmaximalizálás egyik kiváló eszközeként tekint rá. Nem a modern technikának köszönhető, hogy a pálmafa gyümölcséből képes kinyerni az ember az olajat, már az ókori Egyiptomban is képesek voltak előállítani ezt. 

Gazdaságossága a viszonylag kis helyigény és a nagy hozamú termelés együttállásában rejlik, egytonnányi pálmaolajhoz ugyanis összesen 0,26 hektárnyi termőterületre van szükség, ez más olajak esetén mintegy tízszeres méretű területen valósulhatna csak meg. A gyümölcsöket ráadásul gyermekmunka igénybevételével takarítják be.

Ez mind a pálmaolaj neve a címkéken

 Növényi olaj, növényi zsír, pálma, pálmaolaj, pálmamagolaj, sztearát, sztearinsav, pálmasav, de itt messze nincs vége a sornak: hetven név alatt találkozhatsz vele, ezeket keresd itt!

Ez már csak azért is aggályos többek között, mert egy kifejlett pálma akár 70 méterre is megnőhet, a termések betakarításához nehéz és veszélyes eszközök kellenek. A fákat ráadásul – hiába élnének több száz évig – egy idő után kivágják, ugyanis olyan magasra növekednének, hogy nem lehetne hasznosítani a terményeiket.

 Manapság Indonézia és Malajzia adja a legtöbb pálmaolajat a világnak. 

Pálmaolajat találunk az élelmiszerek mellett tisztítószerekben, kozmetikai cikkekben, illetve bio-üzemanyagként is felhasználják ezt az olajat. Ha már élelmiszer: ez a növényi zsírforrás nemcsak a margarinokban és egyéb krémekben, többek között sokak kedvencében, a fehér kupakos mogyorókrémben, hanem csokoládékban, a fagylaltokban, drazsékban, és egyéb, feldolgozott élelmiszerekben is ott lapul.

Pálmából készül a legolcsóbb olaj, összetevői miatt superfoodnak is elmenne, a környezetre azonban rendkívül káros
Pálmából készül a legolcsóbb olaj, összetevői miatt superfoodnak is elmenne, a környezetre azonban rendkívül károsJason Dean / Getty Images Hungary

Természetes Q10-forrás

Maga a pálma termésének olaja számtalan egészségügyi előnnyel bír, ezért sokan szuperélelmiszerként tekintenek rá. Polifenolokban és antioxidánsokban gazdag, E-vitamin-tartalma kiemelkedően magas, 15-ször annyi a béta-karotin benne, mint a sárgarépában, és Q10-et is nagy mennyiségben tartalmaz. Zsírsavainak fele telítetlen, ami miatt az állati zsíroknál jóval egészségesebb, azonban egyre inkább látványosabbá válik az is, hogy nagy mennyiségű fogyasztása akár rákkeltő is lehet.

A készételekben azonban keveset használnak fel belőle, és nem is ez az oka annak, hogy veszélyesnek tekintik.

 A környezetre gyakorolt hatása az, ami miatt egyre jobban hallhatóak azok a hangok, melyek a veszélyekre figyelmeztetnek a pálmaolajjal kapcsolatban. 

Az esőerdők kárára milliószámra ültetik a pálmafákat
Az esőerdők kárára milliószámra ültetik a pálmafákatPhotography by Mangiwau / Getty Images Hungary

A világ pálmaolajkészletének 90 százalékát adó két ázsiai ország jövőjét eközben éppen a pálmafaültetvényekben látják – nem véletlenül, hiszen az esőerdők helyére ültetik az olajpálmákat, felégetve azokat. Ez rengeteg égésterméket hoz létre, szennyezi a levegőt, fákat pusztít, melyek állatok élőhelyei is egyben. Nem túlzás tehát veszélyes élelmiszernek titulálni a pálmaolajat. 

Sokan próbálnak pálmaolajmentesen élni, de szinte lehetetlen

Bár maga a pálmamagolaj fogyasztása egészséges is lehet, az előállítása hatalmas károkat okoz az egész Föld számára. Nagy fába vágjuk a fejszénket, hogyha szeretnénk kizárni életünkből, ugyanis szinte mindenben megtaláljuk. Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogyan érdemes nekikezdeni annak, ha mégis megpróbálnánk, és arról is olvashatsz, az élővilág számára mekkora veszéllyel jár, ha nem törődünk egyáltalán a jelenlétével mindennapi használati cikkeinkben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek