A tavasz legnépszerűbb virágát meg is eheted

GettyImages-1208549047

Olyan jó illata van az orgonának, hogy a legszívesebben beleharapnál? Ezt nyugodtan megteheted, sőt még jót is teszel magadnak vele. A tavasz legnépszerűbb virága nemsokára teljes pompájában virít, érdemes még jobban megismerni.

Szörp, lekvár, édesség, sőt még immunerősítő gyógyír is készül az orgonából, bár az íze örök vitatéma a virágevők között. Vannak, akik azt állítják, hogy keserű, mások pedig esküsznek arra, hogy jól elkészítve zamatos lesz belőle a főzet. Ehhez azonban érdemes odafigyelni néhány dologra.

Fájdalmat csillapít a leve

Bármely részét felhasználhatjuk az orgonának; szirmaiból lekvárt, szörpöt, ízesítőt készíthetünk, levelét, rügyét és a kérgét pedig gyógyhatása miatt használják. Ezek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek – ellenőrizve és bizonyos mértékben – akár a hagyományos gyógyszereket is kiegészíthetik, helyettesíthetik.

Az orgonának minden része felhasználható
Az orgonának minden része felhasználhatóChristophe Lehenaff / Getty Images Hungary

Levele a láz- és fájdalomcsillapításra, az influenzára, a megfázásra lehet gyógyír. A rügyéből készített tinktúrát az ízületi gyulladásnál lehet bevetni, de akár a diabéteszkezelést is kiegészítheti. A virágából pedig nemcsak szörp, hanem kenőcs is készíthető, amivel a sebeket, zúzódásokat kezelhetjük, teájával pedig a megfázásos tüneteket enyhíthetjük.

Orgonalevél teához két evőkanál levelet forrázzunk le 250 ml vízzel, hagyjuk legalább 2-3 órát hűlni. Ezután szűrjük le és facsarjuk ki az ázott leveleket. Naponta 4x1 teáskanállal fogyasszunk belőle étkezés előtt, 3-5 napon keresztül.

Édes vagy keserű?

Ugyanúgy, mint a fűszernövényeknél és egyéb ehető virágoknál, az evésre szánt orgonát is tiszta környezetből kell szedni. Az autóutak melletti növényeket csak vázába rakjuk, ne főzzünk belőle semmit.

Az orgona ízével kapcsolatban felmerült egy vita; vannak, akik nem ajánlják evésre, mert úgy tartják, a hazai példányok meglehetősen keserűek, mások azonban azt mondják, ha jól választjuk ki a virágot és megfelelően dolgozzuk fel, akkor kifejezetten finom lesz.

A tapasztalat azt mutatja, hogy evésre a fehér virágúak a jobbak, ezek nem keserűek annyira, mint a lilák, ezért érdemes azokat választani. Leszedés előtt akár le is csippenthetünk belőle egy-két szirmot, hogy elrágcsáljuk, így biztosan érezzük majd, hogy a kinézett növény megfel-e az ízlésünknek. Ha mégis a lilát választjuk és meg szeretnénk tartani főzés után is a szép színét, akkor adjunk hozzá aszkorbinsavat.

A tapasztalat szerint a fehér színű orgona finomabb
A tapasztalat szerint a fehér színű orgona finomabbElena Popova / Getty Images Hungary

Egy másik lényeges dolog az előkészítése, ami lehet, hogy egy kicsit babramunkának tűnik, de a kapott íz megéri a fáradozást.

Csak a szirmokat használjuk fel a főzéshez, mert a tapasztalt felhasználók szerint akkor lesz domináns a kesernyés íz, ha túl sok zöld marad a főzetben.

A szirmok enyhe kesernyés, citrusos íze pedig jól ízesítve inkább üdítő lesz, mint zavaró.

Illatos, orgonás cukor készítése

Néhány nap alatt átveszi a cukor az orgona illatát
Néhány nap alatt átveszi a cukor az orgona illatátCaroline Gauvin / Getty Images Hungary

Édességekbe, de teába is kiváló az orgonás cukor, amit egyszerűen elkészíthetünk: csipkedjük le a szirmokat és keverjük kristálycukorhoz. Néhány napig hagyjuk állni egy zárt, napfénytől védett edényben, dobozban, hogy az egész adag átvegye a finom illatot. Naponta egyszer keverjük vagy rázzuk össze és mivel a cukor egy kicsit átnedvesedik a szirmoktól, az összekeverés utáni napon borítsuk ki egy tálcára, hogy kiszáradjon. Az így elkészített cukor remekül illik piskótákhoz, muffinokhoz, kekszekhez, édes italokhoz, és mivel az orgonának enyhe citrusos íze is van, jól párosítható bármilyen citromos desszerttel.

Orgonadzsem, egy kis vaníliával megbolondítva

Hozzávalók: 2 bögre orgonavirág-szirom (zöld részek nélkül), 1 evőkanál vaníliakivonat, kb. 2 bögre kristálycukor, 1 citrom leve, 10 gramm pektin vagy dzsemfix, 3 bögre víz

Elkészítés: a gondosan leszedegetett szirmokat öntsük le meleg vízzel, majd hagyjuk állni egy napot a hűtőben. Ezután szűrjük le, forraljuk fel és keverjük el a többi hozzávalóval. Hagyjuk még dermedni 5 percet, majd töltsük üvegekbe.

Citromos orgonaszörp

Hűtve a legfinomabb az orgonaszörp
Hűtve a legfinomabb az orgonaszörpporosolka / Getty Images Hungary

Hozzávalók: 2 dl orgonavirág, 2 dl kristálycukor, 2 dl víz, 1 citrom leve

Elkészítés: forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a virágokat a zöld részek nélkül. Forraljuk együtt 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és csavarjuk bele a citrom levét. Szűrjük le a főzetet és hagyjuk kihűlni. Töltsük üvegbe és tároljuk a hűtőszekrényben.

Ismered a tavaszi virágokat? Ebből a kvízünkből megtudhatod!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek